Saturday, May 10, 2014

" Yes Hudud !" Harith Iskander di kecam hebat??? What??credit : http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/StatusTwitterHarithdikecam/Article/index_html


Nah, pelawak terkenal iaitu Harith Iskander dikatakan menghina Hukum Hudud. Benarkah perkara ini?

Apa kata pemerhati?

Imam Muda Asyraf : Tindakan beliau sebagai selebriti, boleh mengundang salah paham kepada umum. 

Apa kata AA?

1) Terkejut. Sudah semestinya kita semua rasa hairan dan terkesima beberapa saat. Umum menyedari bahawa, H.I amat terkenal dengan lawak spontan/ bersahaja dan sinis. Tentu sekali, menjadi teka teki buat semua orang. Kenapa beliau begitu "excited" untuk tweet begitu.

2) Terlebih sensitif. Menjadi persoalan di sini, adakah orang Malaysia (kita), terlalu sensitif untuk berkata tentang Hukum Hudud atau apa sahaja yang berkaitan agama. Kita perlukan H.I secepat mungkin bagi memberi penjelasan sewajarnya. Apakah "niat sebenar" beliau? Jenaka atau pertanyaan.

3) Semua nak tunjuk power. "Go! Go! Power Rangers!". Sebenarnya, apa jua jenis perkongsian di media sosial haruslah berhati-hati. Ramai sudah terkena. Masih tak belajar daripada pengalaman orang lain? 


Kenapa semua orang takut pada Hukum Hudud?

Opsss....
 
Sudah tiba masanya SEMUA PAKAR AGAMA, berganding bahu.... Buat roadtour, pangil badan NGO, buat forum atau apa sahaja bentuk "majlis ilmu" bagi membolehkan Orang Islam/Bukan Islam FAHAM.. Apakah kandungan dalam Hukum Hudud! Please wake up! Wake up! 

Namun begitu, setiap orang yang pakar agama, ada pandangan masing-masing. Sila hormat. Bukan bermakna beliau memihak pada sesebuah parti. Its all about ISLAM.


Bak kata Prof Dr Muhaya, Ada. Beri. Dapat.

Ada : Sedikit ilmu pengetahuan hasil pinjaman dari Allah
Beri : Jangan lupa kongsikan dalam bentuk yang mudah, berkualiti, telus, cekap dan berlandaskan agama.
Dapat : Kita hanya akan dapat kebaikan, apabila kita berkongsi kebaikan kepada orang lain juga.


Kejap. Nak rebut pahala tak? Mohon jasa baik semua pengunjung, ringan-ringanlah tangan tue tekan IKLAN di ruangan blog ini ya. Hehehe. Meoww!

NOTA KAKI : Tampar mulut sendiri dahulu, sebelum tampar mulut orang lain.


 


1 comment:

Sha My heart said...

Wah, promote iklan sakan. Mesti banyak masyuk ni, kan? Untunglah