Saturday, August 31, 2013

China, Aku Datang!



Assalamualaikum and  have a good day peeps.
Oh lupa, Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia!

Saya anak Malaysia!

Saya anak Malaysia!

Saya anak Malaysia !

Krik krik..

Oh sebenarnya AA sedang dilemma something nie.
Bukan nak jual ubat. Bukan ya. 
Sebelum itu nak tanya, ada sesiapa tak pernah melancong atau belajar di negara China ?
Amboi tak boleh jauh lagi ke soalan tuuuuuuuuuu

Best tak?
Scary?
Senang atau susah tak nak mencari makanan halal?

KENAPA?

AA dapat offered dari pihak Universiti untuk bekerja dalam industri yang berkaitan dengan course AA
di sana dalam beberapa bulan.
Yup, sepanjang berada di sana, Yayasan Al Bukhari akan jadikan kita anak hekan support kita. 
Namun begitu, AA dan rakan lain perlu melalui second interview. Hanya 5 @ 6 orang sahaja
Yang terpilih. Apaaaa kau ingat senang jah, kiah sekalian. AA menulis nie pon sedang tahan kencing taw sebab cuak mendengarnya. Bhahaha overrr.

BILA?
Segala borang butiran diri dah di hantar ke pihak universiti.  Now, hanya tunggu panggilan dan khabar dari pihak mereka pula. Meowww!

JADI KENAPA PERLU DILEMMA?
Barangkali kami tidak dapat menghadirkan diri ke GRADUATION DAY!! WHAT?? . Masalahnya takkan  tak boleh balik sekejap kan? AA nak juga bergambar dengan gaya terlentang, peace dan melompat dengan family dan rakan- rakan kot. Itulah kenangan terindah kita sepanjang 4 tahun belajar degree. Ecece..  Selain itu, kita dituntut belajar bahasa mereka selama beberapa bulan. Den basic pon takdo. Tengok cerita Kung Fu tahu laaa. Haha

Risau.
Jauhnya perjalanan AA nanti ya kalau dapat.
Risau lagi.
Pelajar lelaki 2 orang sahaja yang dalam shortlist.
Risau lagi dan lagi. 
Bla. Bla. Bla. Out of control betul perasan AA skrg ni. Sobss
Ada pandang atau nasihat tertentu tak? Terima kasih. Nanti jangan lupa letak no phone ya, AA nak bagi kuih raya as hadiah. Hehehe.

Dah lama tak interframe kat blog sendiri. Selfie sangatttt. Haha


NOTA KAKI: Lepas nie nak menulis pendek pendek je. Haha. Malas nak menaip sebenarnya.

31 comments:

yanie said...

waa..congrats2! ^_^
yanie penah g holiday je kat beijing..tu pun masa umo tgkatan bape ntah..ngee :p kat sana kedai mkn halal xdela susah sgt nk cari..tp kne terima hakikat yg mknn dorang agk asing kt lidah malaysian..n,time nak guna toilet la yg susah..kena bawak botol air sndri sbb kt sna kn xde paip..masjid kecik je,n ade certain tu kotor sikit..so far,oke je china..rmai guna basikal..comel je tgk..hehe :)

amirnawawi said...

Tahniah Anip, kalau aku baik pergi je Jah. Tak semua dapat peluang macam nih. Boleh kerja obersea tu satu peluang yang amat-amat jarang sekali orang lain boleh dapat. Kalau dah pergi sana tuh, jangan lupakan aku tau. Kenang daku dalam doamu. (touching x ayat?) haha

Mek Onie said...

wahhhh,tahniah anippppp...onie bangga denganmu,just go on!peluang cuma datang sekali okeh! mana tahu peluang yang datang sekali ni akan jadi rezeki anip utk seterusnya? just go on anip, makan bahasa cina kemudian,kat sana masih boleh belajar... ahhh,bangga dengan anippp sorang ni haaaaaa..... tapi bila anip dapat ke sana please jangan lupa ke sayaaaaaaaa, ingat daku dalam doamu juga... :')

Onie doakan yang terbaik buat sahabat onie sorang ni ;)

anif abdullah| AA said...

@yanie thanks sudi share story.. betul ke takde paip? mak aihh camne nak mandi ni. hahaha.. tulaa isau jugak dari aspek makanan.. kena bawa maggie la cmni,. hhahaha

anif abdullah| AA said...

@amirnawawi apsal semua mcm sedih ek kalau aku pergi.. wuuuuuu.. insyaAllah aku sama je nanti cuma kulit gebu lah sket, kahkah.. tq2

anif abdullah| AA said...

@Mek Onie thanks onie.. difahamkan anip akan fly pada bln 10 (maybe) n abis bulan 2 tahun depan..anip perlukan sokongan/perancangan utk ke sana.. niat di hati nak merasa experience di tempat orang.. InsyaAllah anip akan ingat kawan2 semua. hehehe thanks :))

zuno said...

Anip.. Please go.. Konvo ni xde apa sangatlah.. Nnti master leh convo lagi.. Tp seriusly pergi la wei..

anif abdullah| AA said...

@zuno thanks fiq.. insyaAllah akan consider lpas nii. huhu

sha my heart said...

fuyyyoo adik akak ni, maju ke depan. Untunglah dapat tawaran ke China. Buat baik2. Pasal konvo tu, boleh postpone tahun depan lagi. Peluang hanya sekali sahaja.

Good luck, my lil bro.

bawa balik panda sekor tau utk kak sha.

P/s: kak sha pun baru up date jugak.

http://sha-myheart.blogspot.com/

Alif Haris said...

istikharah anip. Keputusan dari Dia adalah yg terbaik inshaAllah :)

anif abdullah| AA said...

@sha my heart thanks kak. hehe..bukan panda je, patung naga pon bolehhh. hahaha.. doakan yg baik2 :)

anif abdullah| AA said...

@Alif Haris thanks alip.. kalau dapat sekalipun,doakan aku n rakan2 lain di sana dalam keadaan baik ya :)

syafiqakarim said...

kalau dpt,satu je.



nak ole-ole

anif abdullah| AA said...

@syafiqakarim ko tak demand kan? aku bagi chopstik jelaa. kahkah

Azham Vsvc said...

If I were you...I would just go.

Firstly, you are sponsored to go there and the experience will make a great impression on your work resume or CV later, percayalah!

Secondly, pergi je interview tu sebab kita tak tahu kita dapat pergi lagi ke tak. For me, kalau dah confirm dapat tu barulah lagi afdal nak dilema hehe. So my opinion...pergi je try your luck dulu hehe.

Thirdly: graduation day mmg la penting kan...sapa tak nak attend majlis bersejarah tu kan hehe? So kalau dapat pergi China, dan terlepas graduation anggaplah itu satu pengorbanan untuk perkara lebih besar dalam hidup. Bila dah balik Msia nanti, pinjam jubah konvo from the Uni dan buat post-graduation photoshoot haha. Nanti bila peringkat Masters dan PhD. pun boleh graduation lagi insyaallah.

Keempat: I cakap ni macam senang je sebab bukan kena kat I pun hehe. I faham perasaan you....so fikir je la mana-mana keputusan yang elok bagi you hehe...Remember, buat keputusan atas kehendak you dan bukan berdasarkan cakap-cakap orang lain :)

anif abdullah| AA said...

@Azham Vsvc

1- someone asked a frequent question, dah bersedia or belum? i was like... haha tapi btol. CV kita akan nampak nice

2- pihak sana kata, klo dah terpilih memang tak boleh cancel or what..i will try ma best fren, tq :)

3- antara pengorbanan yang terbesar juga tue.. i never planned to ruin my day, tapi pilihan di tgn kita kan huhu (maybe ada hikmah)

4- thanks again :)

sha my heart said...

Sama2.
Patung? Tak nak. Nak panda juga. Hahaha.

reza al-razi said...

ditelan mati emak, diluah mati bapak.. ada gaya2 macam tu tak agak2 dilemanya.. hehe..

wat solat istikharah la minta petunjuk mana yg terbaik..

Azrin Rahim said...

buat pilihan yang terbaik bro.. pilihan yang bert tu.. kalo china, insyaAllah ad kedai muslim cuma diri tu boleh terima ker tidak mknan sana.. mcm mber ayie citer, dy g bercuty dekt sne, mknan halal ad cuma kdng2 xkena dgn tekak.. biaselah rasa lain-lainkan.. ap2 pon istikharah lh yg terbaik..

marcella said...

Tahniah :)

InsyaAllah.. Semoga Allah mudahkan segala urusan.. amin..

kanvasputih21 said...

Insya-Allah ada rezeki ke China..
Dh dpt peluang ke sana, kutip la pengalaman byk2 ye & share kt blog.. :)

izfanora said...

tuntutlah ilmu sampai ke negeri China.. gittew..

budak pandai ni, jgn risau2 sgt ye.. insyaAllah, klu tertulis rezeki tu utk anip, maka utk anip r..

tp rugi tu xdpt post bangga diri utk konvo.. hoho..

pe pun, selamat hari raya, maaf zahir batin dan juga selamat menyambut kemerdekaan.. :)

alif ismail said...

salam..

tahniah anip..alah, toksah duk takut sgt China tuh...dorang lagi takut kalo dgr nama Malaysia... Malaysia boleh!!! hahaha..

pi China nanti jgn lupa bawak tempoyak ngan dodol durian nih..

Azian Elias said...

salam kenal..


congrats lah ye. kalau nowadays dah mudah food halal ni. pegi 2003 dulu agak limited. tak macam sekarang dgn kehadiran tourists moslem. so halal food not a matter anymore.. INSYALLAH

SaddLone said...

wow AA kau makin kacak bergaya lah. haha
congrats bakal jadi ank ikan yayasan Bukhari, tak semua dapat. Kau patut teruju yoww~
I pun jadi ikut teruja yow! hehe

amir aizat said...

Teringin jugak nak pergi, tapi..haha

anamizu said...

wahwahwah Anip! lama sepi tetiba hapdet ha amek ko bakal dpt p China terus! kalo ada rezeki dpt, better pegi la Anip. peluang baik kan x slalu dtg :) positif thinking je, inshaAllah segalanya dipermudahkan hehehe





windu Anip ! wuwuwuwuwu =P

Nizam Ijam said...

pergh pergi xhajok aku..


dah update jom check

Mr.Superman said...

pergh hebat la..pasni tak bole geng la.nasihat abg,menuntut ilmu biar ke tembok cina. eh betul ke idok ni -.-

p/s: abg da tkr url n nama tau anif. :)ce teka.haha

Peyan Sanstaro said...

Assalamualaikum wbt.


Wah nak pergi ke Tanah Besar ke? Tahniah ye. Rindu pulak nak pulang ke kampung halaman (cewah, macam negara aku pulak. Tengok muka la beb)


Kalau rasa penting buat hang ambik je peluang ne. Lagipon bukan senang nak jadi hanak hikan YAB kan? Goodluck dan tahniah untuk konvo nanti.

p/s : Huntung la jadi hanak hikan YAB. Huhu :3

Diera Tekikushika said...

sekarang kat china lagi ke. ole-ole lah sekali. =_=