Saturday, December 15, 2012

Mencari Tempat Praktikal / Internship (Part 2)



hiks

Assalamualaikum and Hi Peeps ^^

Woo, lama betul tak update blog wa cakap luu
Being busy dengan research paper, invitations and else.
Hari ini tiba tiba pula jari jemari jadi ringan nak berkongsi kegembiraan dengan semua. Takpe kan?
Baiklah. Previously, AA ada post mengenai - Di mana tempat praktikal yang sesuai dan bla bla... right ? (sini)
Mostly pembaca memberi komen yang positif dan membina. Sesungguhnya komen tersebut AA jadikan "alarmer" dalam diri AA agar mampu buat pilihan yang terbaik sebelum menjalani Latihan Industri/ Praktikal.

Alhamdulillah setelah hampir 2 bulan mencari tempat LI yang sesuai dan AA boleh katakan more than 3 companies memberi memberi respond yang baik. Yang kurang baik, kita tolak tepi.
Tapi AA sudahpun buat keputusan yang sewajarnya. Jawapan yang keluar dari gerak hati orang kata. Ecece..
Company yang menjadi pilihan AA ialah Automotive Corporation Malaysia (ACM) di Batu Caves. 
Thanks to akak HR yang baik hati memilih AA untuk menjalani praktikal di sana. Terharu baq hang! 
Actually , im so happy sebab hasil usaha sendiri kann tanpa bantuan dari pihak Universiti or orang dalam :)





 Lagi sebulan setengah juga laa nak start training. Excited kemain kann. Haha
So selepas ini, fokus pada Final Exam pula. Tak perlu nak pening pening kepala kome nak mikiorrr nyeerr! Bhaha. Cuma yang menjadi masalah di sini ialah  " GI MANA SEY NAK CARI UMAH/BILIK SEWA?" Untuk pengetahuan semua, AA just dapat elaun saje dan penginapan itu usaha sendiri. Yelaaa..Nak berulang dari Cheras - Batu Caves jauh kan?

So antara alternatif yang AA cuba lakukan ialah,

1) Survey sendiri di internet kalau ada umah/bilik untuk di sewa
2) Minta tolong dari rakan-rakan yang stay di UIA. Rakan blogger yang jadi mangsa den ialah Ezay Hadry. LOL!
3) Bertanya juga pada rakan (blogger/uni) lain yang duduk area Batu Caves or Gombak. Help help ^^
4) Last choice is stay umah abang di Cheras dulu and then try tanya staff yang perlukan housemate.

Any idea?




NOTA KAKI: Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan :)

18 comments:

eszyamin said...

semoga dipermudahkan segala urusan

anif abdullah| AA said...

@eszyamin thanks.. nanti boleh la ronda2. haha

hassy chan said...

lorh.. npe x plih tpt dkat ngn umah???
kat area batu caves tu insyaAllah sng nk dpt umah sewa :)

chemay said...

selamat berpraktikal anip!
:D

Salwa said...

Tahniah. Saya dulu pun praktikal cari sendiri. Puas hati. Selamat berpraktikal.

anif abdullah| AA said...

@hassy chan takde company yg sesuai and memang nak company ni pon dari awl. hihi

thanks. doakan ye :)

anif abdullah| AA said...

@chemay aumm thanks chemay :)

anif abdullah| AA said...

@Salwa kann.. sangat2 puas hati :)

hnahdy said...

selamat berpraktikal :)

izfanora said...

1st nk ckp, header smart r dik.. hihi..

2nd, tahniah dah nk praktikal.. do ur best k..

3rd, better stay dgn abg dulu. sbb dikenali dan dipercayai.. pastu, br decide samaada nk stay or move out.. :)

pe pun, gud luck..

Anyyss Shuhaimi said...

good news abg anep. rasanya baik duk dgn abg dulu sebelum cari rumah sewa lain..:)

Umie Artoqiemie said...

busy sungguh abah hmm hmm

Edy Fee said...

wah dah LI....bestnya......keje molek2

Azham Vsvc said...

a'ah, usahakan juga ketiga2 ni then kalau xdpt then stay dgn abg dulu, then guna cara ketiga hehehe!

DUNIA sesawangku said...

Goodluck ya. Untung la berbayar :)

Alif Ismail said...

salam oi aniffff...

lama tak dengo khabar..

oh, tgh mencari tmpt praktikel heh. mai keje kat rumah alif ni ade nak pakai staff... ngeee

^_^

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

mr E oSk gurL said...

nice pantun of the jom couple, then kahwin...

btw.. congratz sbb dah abes praktikal... boleh share pengalaman intern kt situ?

saya tgh cari tempat utk intern skang ni... thanx ^_^