Saturday, March 5, 2011

Jom Bunuh Jerawat!


 >>Hari ini,Anif nak share bagaimana untuk bunuh/atasi jerawat yang boleh dikatakan membuatkan diri seseorang tu tak selesa/hilang keyakinan ...sekadar perkongsian sahaja.Maaflah jika jerawat korang still ada AFTER,baca entry ini..huhu :)

1....pakai pembersih muka/krim anti jerawat seperti OXY 10,Dalacin T(kat farmasi ada)..

2.....wajib basuh muka 3x@ lebih sehari..supaya daki2 yang berkerak luar permukaan muka korunk tu bersih ya..

3....jangan makan makanan berminyak,kicap dan pedas..sbb?aku pernah baca dalam forum,dia kata...nape orang belah pantai timur(mostly)kulit cntik kerana makan manis2,beras siam..tak makan pedas..jerawat kureng..yeke?hmm...

4....jangan tegur kalau kawan2 kita ada jerawat..contoh,"eh kiah,muka kau ada jerawat la kat idung..hua3...padan muka kau.." @"eh bedah,apsal tiba2 muka kau berjerawat ha?manyak verangan ke hape!!",..nampak???so,jangan gedik2 tegur k..

5.....rajin amik wudhu' la kak milah oii...bru suci je muka kak tu..ngeh3

6....rajin2la makan vitamin,sayur2an dan buah2an..ok??

7....jangan gatai2 nak picit jerawat tuh..sgt sensitif k..nanti lagi banyak plak..

8.....jangan pakai macam2 produk.pagi lain,petang lain,malam pon lain..motifff???hengat muka kau cam pinggan?leh guna apa sahaja bnda ASAL berbuih..so,better guna yang bebas alkohol+free oil dan sesuai ngan jenis kulit k..

9....rajin pakai toner la..toner ni bagus untuk ketatkan liang roma,bersih dari daki/kotoran dan mcm2...cth,wat masa skunk aku guna Neutrogena je..kikiki..*promot

10.....kalau dah semulajadi muka cantik/smart tuh,xperlu la pakai produk yang merepek2..just pencuci muka pon ok...*jeles ngan membe aku..muka licin.hu3


NOTA KAKI: Kebanyakan yang aku temui..tomato,limau nipis,madu dan putih telur adalah antara bahan yg baik untuk kulit muka..cubalah!

1 comment:

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

putih telur kalo dicampur adukkan dengan limau nipis. memang terbaekk. hahahaha