Sunday, January 8, 2012

Lagu Nasyid Hanya Di Putarkan Selepas Azan



 Alhamdulillah. kehadiran Maher Zain mampu membuka mata warga Malaysia .Cool kan?

Salam hadik-hadik,habang-habang n hakak-hakak? Sihat ke?
ok,berbalik pada topik semasa.

Korang perasan tak,dah lama kita tak dengar lagu nasyid on air dekat radio biasa..Misalnya,di errrrra fm,panas fm..  Perasan tak? perasan tak? (perlu ke aku ulang banyak kali?:p )

Apa yang AA perasan,lagu bserunsur keagamaan dan berbentuk islamik hanya di putar ketika:
1)Sebelum azan
2)Selepas azan
3)Selepas berbuka puasa
4)Sebelum orang p sembahyang jumaat
5)kalau ada kematian orang kenamaan

Saranan AA ada pihak berkenaan:
1)Janganlah jadikan dakwah berbentuk lagu dan muzik itu begitu sempit. Terutama ke arah islamik.. Sampai tiada lagi option,walhal patut lah diberi peluang kan... Pihak pengurusan/auditing lagu sila faham maksud saya eh..
2)Kami taknak radio anda jadi sejibik seperti IKIM,or someting else.. at least,berilah masa beberapa minit untuk kami jernihkan kembali hati yang keras ini .Rating dah tinggi,nak risau lagi ke? :)
3)Putarkan lagu yang orang biasa dah dengar pon okei. Misalnya lagu dari kumpulan Rabbani,Raihan,Hijjaz..Macam-macam kan.. Best.. err.. tak salahkan? 


"Hello, uols nak dengar lagu nasyid bukan dekat radio i wokayyyyss!! " (jari melentik)

Siapa kata?? Ingat tak dulu,lagu Sumaiyyah pernah tersenarai dalam carta radio errrrra beb. Lama giler kut lagu tu bertahan.. Sebabnya,lagu itu mendapat perhatian meluas di radio tak kira radio apa time tuu. Diberi peluang dan pendengar pon suka. Tiada masalah..

Jadi,haraplah radio tempatan kita berfikir sejenak.. Ouh,2012 dah ni kan. Nak urban urban pon beragaklahh .Tak semua penjual tempe di pasar malam,suka dengar lagu Lady Gaga kan??  :)



NOTA KAKI: Suka dengar lagu Saujana-Sekeping Hati

22 comments:

onie said...

lagu sumayyah jugak la first time onie menang time nasyid peringat kebangsaan dulu .... lagu nasyid is the best song !

amirnawawi said...

Kalau nak dengar lagu nasyid fully, leh la dengar kat ikim.fm

ila said...

suke dgr lagu summayyah.

nasyid bnyk dimainkan dekat ikim jer.

tp skrg era ade la jgk mainkan lagu2 nasyid sebelum n selepas azan kan,.,

NUR AYNIE said...

ayt last tu best hihihi...rindu plak nk dgr nsyid hukhuk

NUR AYNIE said...

ayt last tu best hihihi...rindu plak nk dgr nsyid hukhuk

adwafarahin said...

setuju! lagu nasyid seronok ape klu hari2 di dengar..sejuk hati :D

Rtp Farra Arisha said...

lagu nasyid tidak pernah tidak mengasyikkan :'))

Cik Lia Lomi said...

perasan juga..memang kekadang lepas azan baru di putarkan lagu tu.. kalau nak dengar lagu nasyid bukalah IKIM fm, lagi bermanfaat boleh dengar tazkirah juga.

Aqiim said...

sokong!

Fara E's said...

a'ahla weyh , baru aku perasan . ish ish

Yatie Awang said...

akak suka tau lagu sumayyah tu..best Hijjaz nyanyi...
akak putar tiap2 hari 4 5 kali sehari, sebab dalam h/p kakak cuma ada lagu nasyid je

Addin-Lee said...

skg bnd yg berunsurkan islamic dah jarag ade . ape lg nk diketengahkan . mybe nsyid lpas azan tu cume nk cntekkan list . mybe .

MaYa MustWany said...

betul2,lagu rabbani n hijjaz dulu memang best.nanti hilang macam tuh je lagu2 nasyid

marcella said...

betul tu...


nak nasyid dgr IKIM.. :)

Jerr said...

Betul tu.

Anif jom bukak kumpulan nasyid, ko lead. haha :D

cmmnt here , gudluck exam .

semutsengal said...

yayayyaa,


aku penah rakam lagu sumayyah guna tape kosong, Penat beb nak rakam smpai takda suara sendiri,

Lea Isnawi said...

tulah..skrg ni pun dh leh agak'bila dgr lagu nasyid,mesti nak azan dh tu

hehe

Liyana Zahim said...

Xslh smpaikan tarbiyah melalui lagu tp skrg da jd trend lagu tu buat org lalai.. Nak2 ada konsert.. Tak kisahla maher zain ke, mahir kuprum ke.. Hahaha~

najihah sahami said...

minat sangat kat in team! hehe.

Azham Vosovic said...

Kt Hot FM ada slot Hot FM Refleksi...

byk lagu2 berunsur kerohanian diputarkan...tak tau la klau msh ada lg ke x skrg ni

Abg Stalker said...

aduhai puteriku sayang plis!tetap terbaik. :)

blog-tips-kurus said...

baru bace ni..
elok dimajukan kepada pihak pengurusan radio itu.. :)