Wednesday, April 6, 2011

Ikan oh Ikan

                  >Sabtu lalu,kami as student akuakultur (ko-k )telah pergi ke kolam ternakan ikan arowana yang sangat popular di Kulim(makan masa 3jam gak dr UUM)..Walaupun ada masalah ketika mencari lokasi,tapi syukur alhamdulillah..selamat sampai jua! Sem last ni,kami diberi peluang oleh lec untuk tatap 'body'ikan perhiasan popular la..cam gold fish,koi dan sebagainya...Seriously,aku bukan minat sangat bidang ternakan ikan ni.tp selepas tgk dari sagi modal,hasil dan perkembagan perniagaan encik zarul,empunya kolam tuu terus aku rs nak bela sekor or nak buat kolam kat umahku*tetibe..haha!!

                  >Memang best la tengok En Zarul tu citerr..tapi kami lagi seronok,sempat bergambar dengan ikan2(berharga atas rm8000) disana..nasib lec xsuruh wat esaimen pasal ikan2 tuh..ha3..

                   >Kalau tengok ikan tercantik/tersohor kat bawah ni lagi aku minat lak nak tulis pasal ikan kat entry hari ni..al maklumlah,ko-k last kan sem nih...so,haruslah citer pasal ikan wat kali terakhir :(


1.    Mandarinfish




2.    Discus



3.    Lionfish



4.    Moorish Idol



5.    Koi


6.    Flame Angel



7.    Coral Beauty



8.    Regal Tang



9.    Parrotfish



10.  African Cichlids

5 comments:

Ayie said...

goreng pun sodap.. hahaha

Prince Halilintar said...

ikan marin mmg cantik tapi nk bela ssh byk nk kene jaga..

Anif Abdullah ® said...

ayie:btui2.. :)

prince halilintar:tau xpe..leceh kut..tapi kalu pndai jaga,memang kaya ah..

Nadzirah said...

ikan. ikan. hehe.
syoklah, tengok ikan. weh anep, komen guna pop up windows la. gini lambat ag leceh.
pg belog aku jom. pasal kau, aku dah update. hehe
CIK DIREKTOR !

►AdamXis◄ said...

Assalam...owh, student akuakultur...haa alang2 dah singgah kolam ikan arowana...ade tak tawar harga2 ikan arowana murah2 skit?hu3...hurm2.teringin nk bela ikan arowana malaysia red tuu...hu3