Monday, July 30, 2012

Jom Kita Imbas Permainan Paling Best Zaman 90an



Salam. Hari ini tetiba AA tergerak hati pula nak ajak korang semua imbas balik nostalgia, apa benda/game yang paling femes pada tahun 90an !!
Saje nak bagi korang menangis dan teringat balik zaman muda-muda dulu . Bhahaha

Okay, here we gooooooooooo...!!



Permainan Bingo..... Siapa paling cepat isi tempat kosong, dia menang!
 Lumba-lumba kapal......... Pilih longkang yang air laju beb!


 Tag nama guna benang (hanya boleh 2 warna) dan gantung kat beg.... Bapak riak time ni. Haha


Tarik bola ............

 Enjit- enjit semut woii......

 Main laser..........
 Main bola kertas...... Daya tumpuan amat di perlukan main benda alah ni. kehkeh


Main tutup botol..........
 Brick Game... Menemaniku di kala bosan-bosan !

Main Dadu Ular.... Gigih laa nak sampai paling atas !

 Game apa eh? Kena sampai ke garisan penamat dan tak boleh gostan. Haha


Of course semua orang pernah main........

Den suka main benda alah ni...... Tiup kat rambut budak.. Kehkeh

Apa eh nama dia? Err.. Yang pasti benda alah ni kita kena tiup ,buat belon dan tak boleh biar angin keluar



Main Tape Kaset.. Tarik panjang2 dan ikat kaki member. Kejam gila den dulu !
 

 Main Sticker.......... Zaman kegemilangan Dragon Ball woii


Drawing........... Punyalah jakun AA dulu main minatang ni. Haha


Main kad..........

 Main gegelung .........  Berebut dengan adik beradik nak main benda ni dulu... 

 Main guli...................

 Main tenung- tenung mata... Siapa kelip mata dia kalah. Hehe


Punch Bag Doraemon.... Ingat? Alaa bwh tapak dia macam ada pasir dan sentiasa tegak je minatang ni

 Main Jet Pejuang....... Budak laki gemar main benda alah ni. Haha

 Tora datang lagi ...!  Haha


Main Salji-salji... Gesek benda  alah ni kat pokok/batu. Best habaq hang !


Kalau beli cekedis, sure akan dapat... Kapal Sambung-sambung


 Main getah..... Legend !!
 Main Nama-Nama Negara........... Salah seorang diberi giliran untuk pilih abjad.


 Main Buka-Katup?? Entah lupo..... Lawak siut main benda alah nii
 Main bakar-bakar mancis... 

Main Gigi Drakula.......... Malam-malam utk takutkan orang. haha


 Main Lego.......



Main Tin Milo............ AA pernah tergolek main benda alah ni. Kehkeh


Main tukar-tukar KAD NAMA... Dulu, memang popular benda alah ni. Ada gambar Shah Rukh Khan la, Hello Kitty la.....
 Kumpul Robot Askar..............

Main Bebola Keluli dalam pembaris...... Best !
 Main Piring Terbang..............

Main Pistol Air........

Main Tembak Dinding..................

Main Pemadam........... Macam2 negara ada. Pilih jangan tak pilih ! Haha 



Main Pedajal "tulis" dan lekatkan kat belakang baju member...Haha


Main Gegelung/Spring......................
 Main Tenteng............................


Main Titik......... Buku Math amatlah diperlukan time ni dulu. Kehkeh
Main Topeng.... Lekatkan kertas dekat belon dan pecahkan... Haha


Main Angkat Angkat.................. Siapa paling ringan, dia jadi mangsa di angkat oleh 4 orang. Den dulu badan kecik, best woo kena angkat, Haha
 Main lastik..................



Dan, permainan 90an yang paling legend ialah...........................

Baling Selipar............
 Baling Tin.....................

Main Konda-Kondi/ Catuk Ayam.........................



Amacam ?? haaa,mesti korang tengah senyum-senyum kambing sekarang ni kann. Al maklumlah...Teringat balik zaman-zaman innocent dulu. Haha. 
Actually banyak lagi nak senaraikan ni. Tapi kang sampai besok plak tak abis .So, amik je yang ini dulu ya.
Game mana paling best? Rasanya semua kut. Okay lah. Wa chow dulu. Kbai.





Oh sungguh tidakku lupa. Tahniah "blog sampah" kerana jadi follower blog ini yang ke- 2000. Cool :)





NOTA KAKI: Sumpah budak dulu-dulu sangat lerr kreatif. Rindu zaman ni semua !!

58 comments:

Nazz@Purple said...

sangat menggamit memori..huhuhuhu..rindu lak nak main..

:: Mrs.Eady :: said...

perrgghh..mmg menggamit memori btul lahh!!

nur anis said...

perghh..nostalgia habis ni...

anamizu kaito said...

zaman dedulu majoriti bdk2 main bende outdoor.. aci ligan ape semua.. xdenye nk duduk dlm umah je kan anip? baru betol legend ! hehe






Luv,
cik ana

ika said...

hahaha...betul la smua permainan nie kita men dulu kan?? rindu gilaa~ awk xletak men sep tiang la anif!

anif abdullah| AA said...

@Nazz@Purple rindu kan time ni.haha

anif abdullah| AA said...

@:: Mrs.Eady :: betul2. haha

anif abdullah| AA said...

@nur anis kenangan zaman muda2 :)

anif abdullah| AA said...

@anamizu kaito btul2.zaman tu maghrib baru nak balik umah.. sekarang je budak seronok,main facebook dlm umah.haha

anif abdullah| AA said...

@ika sep tiang? legend jugak tuh.haha

alif haris said...

perghh serius menggamit memori doe.. hahah..rindu zmn budak2 dulu.. huhu

Fadzli Amir said...

Salam...membalas kunjungan...memnag menggamit kenangan sunggoh la....hahaha

Lea Isnawi said...

terasa nak main yang NAMA, NEGERI, BINATANG bla bla bla tu

jom jiran, kita main!

eszyamin said...

tu belum dikira, rebut tiang, polisentry,gasing,main tembak2 pakai kertas yg dilipat padat pastu lastik pakai getah..fuhh mmg best kalau kena pungkoq kawan tu..

anif abdullah| AA said...

@alif haris btul2.. jom main baling selipar nak?haha

anif abdullah| AA said...

@Fadzli Amir thanks.. saje refresh balik.haha

anif abdullah| AA said...

@Lea Isnawi jom jom!! start dengan huruf dulu k. haha

anif abdullah| AA said...

@eszyamin tau takpe.. byak kalau nak list.. haha

Ety said...

hahaha. epic !

mostly semua main waktu kecik2 dulu. lompat getah, happy family tu, smpai sekarang pun main lagi :D

peah masih ohsem said...

hahah, semua tu aku pernah main, tapi aku suka main laser, suka betei mengelirukan org, hahaaa

-sheyr- said...

wahaha..rindunya~skrg bnyk masa teperap dpn laptop ja..dulu peberet men guli,aci ligan,tuju tin n tuju kasot..hehe

iEdA said...

majoriti permainan 2 mmg jadi rutin harian waktu kecik2 dulu...besh jer bila teringat n kdg2 rasa nak main jer skrg neh...hehe

KorN said...

huish... banyak nye game dulu2.. malu ah bila ingat balik.. aku rase nak komen je satu2 setiap game kat atas ni... tapi nnti komen aku nanti jadi macam entry plak... =)

Cendol said...

weee bestnye entry ni.teringat dulu2 main ni.skrg jrg main2 mainan ni ha.takde kwan dh nak main.sume dah besau2.game brick tu mmg best.duduk2 saje main dia.bwk pegi sekolah sudah kene rampas.heheh bebudak skrg ni lagi advance,tak main le bwk game brick..sume bwk henpoooonn je.huhu

anif abdullah| AA said...

@Ety AA main getah tu,smpai form 3 kut.haha

anif abdullah| AA said...

@peah masih ohsem aku pon ske gak main.. silaukan orang.keh3

anif abdullah| AA said...

@-sheyr- taw xpe.. laptop peneman dikala sepi.ecehh..

anif abdullah| AA said...

@iEdA sudah semestinya.. sampai maghrib pon xreti2 nak balik.haha

anif abdullah| AA said...

@KorN nak buat entry dalam komen pon xpe. kih3.. kenangan beb :)

anif abdullah| AA said...

@Cendol best eh? thanks.. paling best kalau main brick game ni bila dapat kalahkan record kawan2.. ahaha

haslinda said...

main tuju selipar best...

da besar pun main lagi, sampai melecet tapak kaki sebab main tak pakai kasut.

aimie amalina said...

pehhh
byk gileee disenaraikan
huwaa'rindu'
zaman skrg dh x de dah
huuuuu....

etuza said...

wah ada juga mainan yang prnah lakukan dalam gambar, ikat2 getah , congkak dan lain2. terbaik bro anif

etuza said...

anif nanti saya copy beberapa gambar ya, macam lasti tu dan main lompat dalam kotak garisan kapur ke tu

Adylia Qarissa said...

tertiba rasa diri dah tua bila tengok permainan zaman dulu :)

Dosh Saleem said...

aku baca blog ni tersengih2 anep.hahah..nice la..tringat main lumba kapal time hujan2 kat longkang rumah aku.hahah

hara said...

semuaaa tu aku penah main. cuma..konda kondi femes tapi xpenah main le pulak.tp some of them budak2 skrg still main lg...

kiera'sakura said...

semua tue dah pernah main mmg legend la.. bebudak skang main playstation champion lerr hukhukhuk

LELAKI INI said...

rindunya zaman2 tue!

dah follow sini!

Iefa Ujang said...

rindu zaman kanak2 dulu . memori terindah :)

Errah said...

uwaaa...rindu plak zaman kecik2..suka sgt la main bnde2 ni dulu2 kan..skrg xde dah..bdk2 men game dlm lptop,psp n etc je skrg

Cik Aini said...

kenangan mengusik jiwa lah bila tgk entry nih :)

Azham Vsvc said...

banyak gila permainan zaman kanak2 kita yg best kan? Seronok la zaman dulu hehehe....paling suka main lempar selipar...kurus kot main benda ni dulu hahaha!

cik bulan said...

haha. terus aku tingat kad old lady tu. dulu kelas fardhuj ain kami suka ngulat main lam mesjid kad tu. kahkah

caliph shuriken said...

wahh, pnah main kebanyakan game tu..

best jaa main bola kertas.. dulu siap ada lucky striker, hikk...

Yousof said...

Rasa macam nak like entri ni 90 kali!! bhahaha


Tersengih aku baca entri ni, serius teringat balik zaman dulu².. Sentiasa fikir eronok, tak perlu fikir masalah.


Kad ada muka² artis tu aku nyaris↓3 tak ingat dah haha.

Dam ular memnang super duper seronok, main dgn adik beradik hubungan makin akrab.

Jet pejuang tu paling cool bagi budak lelaki! Aku dulu siap warnakan dengan pensil warna ;D

marcella said...

hehehhe.. :)


hampir semua penah main..weee.. nostalgia sungguh


ada 1 lagi: lau pompuan suka main paper doll :)

Yousof said...

* baru perasan kau dah ada header baru!! cool!

Semut Senyum said...

Memang tengah senyum2 semut... hehehe... rindu betol saat2 itu... banyak betul dah tak de sekrang...

Nurulee said...

Kebanyakannya Ee duk main dulu dengan abang. Hahaha, rindunya. Sekrang still main bingo tp pakai calculator. Hehe. Kad tu susah nak jumpa dah sekarang =(

http://thenurulee.blogspot.com/2012/08/firecrackers-consumer-be-consider-please.html

nik ros said...

mcm2 permainan budak zaman dulu2.sebab tu dulu kat kg tak bosan..hehe

Juliet_iRa~" said...

setuju...:)

smua bnda tu ira pnh main!ada y awk lupa la..

main tiang kat tiang sekolah...haha

Fara E's said...

aku punya yang gelung air tuh
kalu tak masuk , rasa cam nak pecahkan je benda alah tu
haha

agree ! rindu semua tuh :(

Rizal Sadiman said...

Pengsan!!!!!!! aku pernah main semua benda ni ahhahaha

Ash Give said...

semu game game mengambit memori.. cuma main tutup botol tu je yg aku tk pernh main.. tak tahu kat sabah tak pernah pulak aku jumpa game tu masa kecik kecik..

Anonymous said...

entry terbaekkkk!!

serius rindu gile dgn zaman ni.game yg paling aku suke tutup botol ngan lawan getah pemadam. dlu aku champion lawan getah pemadam kat skola. penuh beg skola ngn pemadam je..andai dapat kuundurkan putaran dunia..

anak2 zaman skrg xkan mengerti ape yg penah kite lalui dulu.dunia mereka skrg hanya tertumpu pada ipad,iphone,tab dan segala gadget2 elektronik yang seiring dengan kemajuan teknologi..dunia semakin maju harap2 silaturahim sesama manusia juga semakin maju bukan semakin mundur..

dark_elite said...

Paling best yg aku main masa kecik..main perang2..senaang kayu..kat blakang umah ada kebun kelapa sawit...astu paling rare wat khemah guna pelepah sawit..rebus biji sawit smpai merah gigi...agak2 boring hr minggu gi parit..cr ikan seluang or ikan putih.dpt ikn ruan or keli dh kira bonus..guna jaring ayah utk menutup kalbat or tong simen wat tadah air..hehe...dh dpt ikan gi panggang...pastu agak2 nampak luas kawasan parit..wat benteng guna plastik baja...pastu ape lagi..berkubang la...hahahhaa...kul 630 mmg tepat blik rumah...konon2 nak cover mak n ayah dok mndi parit..tp mata merah..sbb buka mata dlm air..konon2 cm ikan menyelam..pastu...apa lagi kene tibai ngn rotan la...sakit ooo..lepas mahgrib gi ngaji ngn cikgu sek. Agama..saudara aku gak...hehehe..time balik pakat lari sbb kene kacau ngn abang aku...konon2 ada hantu kejo..padahal dia yg hantu...perggghhh...kul 1030 tido sok pgi nak sekolah..gi sekolah kul 630 pgi jalan kaki jek masa tu..ermmmm...nostagia dulu2..rindu arrr....

dark_elite said...

Paling best yg aku main masa kecik..main perang2..senaang kayu..kat blakang umah ada kebun kelapa sawit...astu paling rare wat khemah guna pelepah sawit..rebus biji sawit smpai merah gigi...agak2 boring hr minggu gi parit..cr ikan seluang or ikan putih.dpt ikn ruan or keli dh kira bonus..guna jaring ayah utk menutup kalbat or tong simen wat tadah air..hehe...dh dpt ikan gi panggang...pastu agak2 nampak luas kawasan parit..wat benteng guna plastik baja...pastu ape lagi..berkubang la...hahahhaa...kul 630 mmg tepat blik rumah...konon2 nak cover mak n ayah dok mndi parit..tp mata merah..sbb buka mata dlm air..konon2 cm ikan menyelam..pastu...apa lagi kene tibai ngn rotan la...sakit ooo..lepas mahgrib gi ngaji ngn cikgu sek. Agama..saudara aku gak...hehehe..time balik pakat lari sbb kene kacau ngn abang aku...konon2 ada hantu kejo..padahal dia yg hantu...perggghhh...kul 1030 tido sok pgi nak sekolah..gi sekolah kul 630 pgi jalan kaki jek masa tu..ermmmm...nostagia dulu2..rindu arrr....