Wednesday, July 25, 2012

Sebab Apa Kita Tak Boleh Guna Handphone Masa Isi Minyak?



selamat berbuka mak jah dan pak hamid ! (apa kena mengena pic ini..?ah lantakk )


Salam. Hari ini AA nak kongsikan sedikit info, kenapa kalau kita pergi ke stesen minyak mesti kita tak dibenarkan menggunakan henfon. Haa nak tahu ?
Eh bukan sebab cashier stesen minyak itu jeles dgn korang..
bukan sebab henfon korang mahal sangat..
bukan juga sebab henfon korang tak serasi dengan gaya pemanduan..
Tetapi..................................................

Bulan puasa ni penat lah bercakap. Korang lihat dan nilai sendiri eksperimen di bawah ini. 


Sebelum tu,
BAHAN-BAHAN YANG DI PERLUKAN (dah kenapa macam nk masak plak :P) :- 

1) Kuali leper.. Pastikan ada tanda harga lagi..
2) 3 helai kad, tak kisahlah kad manila pun ..tapi jangan pakai kad kredit atau sim card plak okayyy..
3) 1 roll kertas foil…Kertas timah yang macam bungkusan kedua corn flakes  tuh. Tahu? Kalau tak tahu jugak , sila simbah air panas kat tangan tu
4) Handphone sebiji dan ada kredit . 
5) Minyak petrol sikit.

                             Baiklah mari kita mulakan ya pepuan dan tetuan sekalian,


1) Susun dan letak belacan kad di atas kuali yang telah disediakan

2) Kemudian, letak kertas foil/timah atas kertas tadi

3) Letak minyak petrol sikit. 2 camca gituh.. 

4) Ambik henfon mahal korang itu , dan mula buat panggilan..


HASILNYA...



















KEBABOO!! 
err... seram tak? bhahaha

Sebenarnya, AA pon tak try lagi beb. Apa kata, korang try dulu. Ada berann?? Selepas korang dah try, jangan lupa submit report di blog ini ya kehkeh..





NOTA KAKI: Berhati-hati ketika di stesen minyak. Ingatlah orang yang tersayang !

66 comments:

nurdani said...

hari tu masa tengah isi minyak, orang sebelah tu tengah telefon sambil isi minyak. gila tak gila. nasib baik tak meletup

Fikri said...

Huahaha.. smart2. Nk try la nt. :D

anif abdullah| AA said...

@nurdani bahaya betul.. kalau tak,dengan awak2 sekali hangus. haha

anif abdullah| AA said...

@Fikri try jangan tak try.kehkeh

alif haris said...

jom try buat sesama.. masuk u tube.. bagus utk pengajran kita semua hehe

Ety said...

uisshh. kepada kawan2 blogger yg nak try tu, nnti lepas dpt results share2 la k.

Ety cuak nak try sendiri. hihihi :P

ABU said...

now i know..
boleh terus pecahkan telor dlm kuali tu.. goreng dalam api hahahaha

Lea Isnawi said...

nasib baik lea x guna henpong

hihi

hai jiran, rindu kamu :)

zaxx said...

omak kau..terbakorr suda... ptt la dilarang guna enset..k bro..nice info...xwat dh pasni..heheh

KY said...

betul ke tu, KY pernah dengar, tak nak cubalah...nanti tak sempat raya hahaa

akem said...

fuhhhh nak try lah! hahaha

mye said...

haha..nukilan yg unik..
nway good info n salam ramadhan :D

ayut said...

gitu skali..yg penting mmg bahaya :)

ct cheery said...

wau!really dangerous!!!!

khairul said...

wo..bahaya tu !

Liyana Zahim said...

mujur henpon tak tebako- huhuhu. nnti nk try kt tmpt real la.. bg bangla stesen mnyk insaf`

anif abdullah| AA said...

@alif haris cehh.. jomm!!

anif abdullah| AA said...

@Ety cuak eh? okay2..kang nightmare plak.haha

anif abdullah| AA said...

@ABU bhahaha.. idea yg bernas!

anif abdullah| AA said...

@Lea Isnawi jiranku! mana hilang lea..huhu

anif abdullah| AA said...

@zaxx melatah eh?haa... jangan buat lagi k :)

anif abdullah| AA said...

@KY buat kat tmpat lapang la. haha

anif abdullah| AA said...

@akem mohon mintak izin dgn ibubapa anda dulu before cuba. kekekeke

anif abdullah| AA said...

@mye thanks.. salam ramadhan too :)

anif abdullah| AA said...

@ayut kannn.. kalau nak cuba,kena hati2 :)

anif abdullah| AA said...

@ct cheery err..mintak izin dengan ibubapa dulu k.. :D

anif abdullah| AA said...

@khairul yup.. huhu

anif abdullah| AA said...

@Liyana Zahim sure bangla tu insaf dan pulang ke pangkuan negara masing2 kak. hehehe

Muttallif said...

Aiseh men...kalau dapatkan video lagi Thrill tu...tapi menggunakan HP semasa mengisi minyak memang sangat merbahaya...sesangat bahaya!

Jangan samapai kita sendiri terkena. Perintang untuk setiap yang ada.

SoLy SoLicious said...

pergh~ scary..lps ni matikan terus tepon 2..hoho

anif abdullah| AA said...

@Muttallif btul tu..beringat2 lah kita :)

anif abdullah| AA said...

@SoLy SoLicious cuak kan? berhati2 lah..

Masha Meisters said...

singgah dan follow Mr AA...

eh! takot!!!! serius la ni....
tapi,memg Masha xpenah pakai fhone mse isi minyak...kebetulan memg xd org nak cll...haha :)

ika said...

tlg la try dlu la dan buat entry tentang hasil kajian anda...:P

L said...

bhaya nye..xnk pakai henset di petrol pam

Mrs. Abi said...

ce try...hahahaa

LiNda said...

Memang bhaye kan gune hp mse isi minyak, tp linda selalu tgok org2 malaysia ni selamber je gune hp. kalo x pk dri sendri pon, pk la nyawa org lain kan. :)

Cendol said...

whoa! serius ni?nak try la.hang pn try le jugak then buat entry.hihi

cik yuyu said...

ayooo.. takutnya.. bahaya ni...

SaddLone said...

cehhhh AA ape kata kau lah yg try dulu..aku rasa memng kau ni,kene buat duluu..betul ni..aku tak main2..

|| amira || said...

yaaa~ lepas ni tak guna telefon lagi dah :|

Azham Vsvc said...

Hehe...bahaya kan pakai fon masa tgh isi minyak....tp ada tgk dlm Mythbusters kat Discovery Channel, diorang buat eksperimen guna situasi yg betul, (guna fon kt stesen minyak) tp xde kebakaran pon tercetus hehhehee

efa nur said...

menakutkan...xnk try..haha

lebih baik cegahh sblm meletop....hehehe

Yousof said...

Comel gambar Makjah piat telinga Pakhamid tu! Adakah kerana Pakhamid kena marah sebab gunakan telefon masa isi minyak??



Sekali pandang dan sekali baca akuingat tu belacan betull hahah


Ngeri jugak kan kalau terbakar macam tu!

KorN said...

nice sharing jgk beb.. kalo yg video lagik senang nampak...
slamat berpuasa AA

Faizul Osman said...

memang tak lah nak try.... seram + ngeri....

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/sentap-ramadhan-aurat.html

caliph shuriken said...

pnah tgk ujikaji ni dulu, erkk...

dilladoodledat said...

boleh wat barbeku mcm ni . takpayah susah2 :D

Waalid5035 ™ said...

bahaya betul..huhu

khairul akmal bin azman said...

experimen yg menakutkan..

tapi bagus untuk kesedaran org ramai..

I love Sleep said...

mmg pn akan tbakar.. sbb sifat2 petrol tu sndiri.. apabila temperature ignition of ethanol tcapai, sbb sbb tu blaku letupan.. ethanol ni kre snsitive juga la

Nadia Elena said...

fuhhh seram.. =D

Masz Sidek said...

nak try??? tak beranilah...
takut nanti raya hilang pulak jari... hehehehe

nanad said...

fuyo :O bahaya betul >.<

AinsHa=) said...

wah, boleh cuba ni. boleh cuba ni. hahaha

ஜ miss klanika ஜ said...

wahhh ni tips ni bley guna pakai time dlm utan nk nyalakan api. hehe

padahal benda serius .

k i k i o said...

peh bahaya gila!

Iefa Ujang said...

sgt menarik tuk dibuat jat stesen minyak . muahaha

Edy Fee said...

ni kalau wat kat umah kompom dpt pelempang mak

onie said...

anip lu lah try,haha! salam ramadhan anip :)

Rara Nasiha said...

Nasib la betul-betul mendengar arahan. kalau tak meletop kereta gua. hahahha

farah amirah said...

haha! nice to know :) sbb selalu men msj time isi mnyak. sebaik x terbakau keta fara

farah amirah said...

haha! nice to know :) sbb selalu men msj time isi mnyak. sebaik x terbakau keta fara

tirahzairi said...

eh..bahaya nih...xmau buat dh

HeNRieTTa JoSe said...

klu xslap dlu pnah baca penerangan dia....gelombang yg di hasilkn oleh cell phone, mncetuskan haba,itu akn akibatkn petrol bernyala, jika byk petrolnya....kebabom lew.....

Mr.Clive said...

setailo gilerr experiment tu...tu la skrang memang takut kalau nampak member2 yang guna tepon masa isi minyak...@_2