Saturday, July 28, 2012

Sebab Apa Tandas Awam Kita Unik?


Marilah sama-sama kita m'hayati keunikan itu.... Meow!!





 den konfius nak gelak atau tak??



Kalau kita lihat,kebanyakan tandas awam di negara kita nie penuh dengan luahan perasaan dan daya kreativiti yang luar biasa. Umpama mimpi dalam mimpi.. eh!
Yang bersih/cantik tu, baguslah kan.. Tapi susah nak jumpa kut


 Benarlah kata-kata dari Tan Sri SM Salim, "apa dah jadi...??"

MUNGKIN.... ?
1) Kurang kesedaran sivik
2) Kurang kasih sayang
3)Dah memang hobi sejak azali..suka benor diorang ni menconteng kut. 

Kalau lah den jadi penguatkuasa tandas , antara undang-undang kejam yang AA tetapkan ialah :

1) Pengguna yang di tangkap menconteng ,suruh berikrar depan semua orang. "Maka kami.. takkan mengotorkan tandas lagi..bla3"
2) Kurung mereka dalam bilik besi. Kemudian,mainkan iklan "KEMPEN TANDAS" yang selalu muncul kat tv1 tu 30kali.. Agak-agak insap takkk... kekeke
3) Bersihkan tandas sepanjang bulan ramadhoooooonnn

Amik kaw!! Payah sangat. Sebabkan attitude diorang ,pengguna lain nak "membuang" dengan aman damai pon terganggu. Oh ini tidak adilllll.. tidak adillll






NOTA KAKI: Bulan puasa yg mulia ni, kesabaran itu perlu ya adik2. Mungkin ada "kuih" yang bersepah-sepah. Hahaha..K bai.

58 comments:

Onitsuka_hana said...

xda kesedaran sivik

SaddLone said...

emm zaman pra matang dulu penah jugak aku mnyumbang ke arah keunikan tandas2 ni.. tp skrng dh xdh..hehe

SoLy SoLicious said...

tersangat unik smpai nak nanges rsenye..

Ameerul Ashraf said...

uish! Dahsyat gambaq2 ni..

Edy Fee said...

jelas menunjukkan mentaliti masyarakat malysia yg rendah.huhu sedih

Cendol said...

hahaha lawak gile entry.pic No 4 tu boleh pulak main balas2 ye.hahaha.
err.. "jika pendek sila berdiri ke dpn skit" hahahaha Gila!
haha mmg tandas awam kite unik.takde plak gambo taik bersepah.hahahakk

KY said...

mereka bukan tak punya kesedaran atau kasih sayang, tapi mereka2 ini tak tahu menghormati dan menghargai apa yang ada

|| amira || said...

memang patut suruh diorang buat kerja-kerja amal cuci tandas tu . haha

anif abdullah| AA said...

@SaddLone so skunk dah insap eh?hehehe

anif abdullah| AA said...

@SoLy SoLicious tula pasal.. adehh

anif abdullah| AA said...

@Onitsuka_hana btul2

anif abdullah| AA said...

@Ameerul Ashraf kann.. sila percaya :)

anif abdullah| AA said...

@Edy Fee terlalu bijak sangat..huhu

anif abdullah| AA said...

@Cendol sebenarnya ada mesej disitu. nak bagi kesedaran akan kepentingan jaga tndas bersama2.. gambar taik bersepah?ade.. tp kang takut korang pengsan lak.hehe

anif abdullah| AA said...

@KY betul2..setuju dengan sis

anif abdullah| AA said...

@|| amira || kasi pengajaran sikit kan?hehe

alif haris said...

hahahaha .. kkdg dah rasa belakang pintu tandas tu mc yellow pages

khairul said...

no 3 yg best hahaha

PinQib said...

hehe.. lawak je.. tp kotoqqqqq

shieraridwan said...

tak cukup buku kot depaa nihh. haihh

yg tak leh blaa siap ad tampal girl service plakk kat situ. hee

Masha Meisters said...

unik lah sangat...pasal kat luar Mlysia ntah ada ke camni...haha...mcm hampeh!

memg tiada keamanan mse nak membunag atau berhajat....haha

anif abdullah| AA said...

@alif haris tau xpe.haha

anif abdullah| AA said...

@khairul lawak eh?haha

anif abdullah| AA said...

@PinQib ini baru cth sikit..ada lagi dasat kut

anif abdullah| AA said...

@shieraridwan memang pesen ske menconteng.haha

anif abdullah| AA said...

@Masha Meisters kalau dah tak tahan..buang jela gamaknya.hahaha

tirahzairi said...

xlalu nk masuk aihhh

Sharinginfoz said...

memang teruk kan mentaliti org kita

Diera Tekikushika said...

diorang mengekspresikan seni sebnrnya, hehe. cuma salah tempat kot. huhu

amir aizat said...

malaysia oo malaysia, haha

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

kesdaran ttg kebersihan dibandingkan negara2 maju yg lain mmg agak ketinggalan org kita nie, haihh...

Azham Vsvc said...

Hahaha...AA pernah tak cuba kacau nombor2 yang tertera di tandas tu? heheheehe

Cik Aini said...

hahaha
mmg mcm2 lah kalo msuk tandas awam ni kan,rsnya lps ni kesedaran sivik tu kena dipertingkatkan :)

**errk selalu kalo masuk tandas awm mesti mata melilau je kat dlm bilik tu smbil baca mcm2 yg ditulis :)

I love Sleep said...

masyarakat malaysia pentingkn diri sndiri

Ym.Bundle said...

ni kira ok lgi, kira merosakkan harta tandas je..ada sesetengah rumah flat, lif pon diorang buat cam tandas..bukan stakat conteng tapi siap buang air lagi..barua betul perangai..haha..

Chuu Muqhlis said...

sy tak sanggup nk menghayati lol

akem said...

rakyat malaysia kan kreatif! hehe

cucu umie said...

sudah mcm lumrah begitu..
kurang kesedaran sivik berkaitan dengan kebersihan..

HeNRieTTa JoSe said...

slm perkenalan...trima ksih sggah di blog rietta...

asmira surianie said...

sambil buat bisnes sambil tgpk iklan2 yang ditampal tu hehehe

NUR AYNIE said...

diaorang tak tau ada blog utk meluahkan perasaan so guna dinding tandas haahahhaa

NUR AYNIE said...

diaorang tak tau ada blog utk meluahkan perasaan so guna dinding tandas haahahhaa

Mr.Clive said...

apaa da jadiii....hehehhe

Ety said...

lawak gila tgk yg kutuk mengutuk tu. kadang2 baca juga, siap ada thread reply macam komen box kat blog dah. hahahaha

psst : susah la kalau semua takda kesedaran. take for granted. org dah bgi kemudahan, disia2kan

KDBM STAR IPOH said...

kan

merahitujambu said...

kreatif entry laaa..hehehe..

ahsfantasy24 said...

paling sakit hati bila masuk tandas pun berbayar tapi tandasnya sangatlah tak senonoh keadaannnya , huhu~

salam ramadan (:

Perhimpunan Bersih Tidak Haram

nik ros said...

tak de keje namanya ni.kalau jumpa org mcm ni.denda dia suh jaga dan basuh tandas tu sebulan..hehe

si robot comel said...

ini namanya kreatif tak bertempat,hehe

Nurulee said...

Hahaha, tandas camni pun nak masuk mahal beb =P anyway, baguslah kalau ada undang2 camtu.

eimah siti said...

hahahha...betul2....tandas awam kat msia ni cik siti kalau masuk mmg tak bosan la....dengan bau yg mnyengat sampai blh pening kepala...pastu dengan orang tulis2 kat dinding2....memang ada yg nak tergelak....huhu

shera haifa said...

yg buat iklan - mereka xde budget nk publish dalam paper bagai. toilet laa sng tmpt ramai org masuk..

;)

iEdA said...

dowg neh x tau nak salurkan seni dorg 2 kat mana...tandas 2 lah jadi mangsa. kalo tandas 2 bole bcakap, mau disumpahnyer para penconteng neh :p

Salwa said...

Takde keje lain la diorang nak buat. Ish...ish...ish..

aimie amalina said...

nilah org kita..
agi dilarang
lagi nak buat..
huhuhuhu

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

erm... betul jugek kan?

inilah taraf negara maju yg kita ada

hikhikhik

Rizal Sadiman said...

Hahahaha..
Lwak la..myself have seen so many 'creative' in a damn-liked toilets ..

and also I met people who complain about Malaysian toilet to be dirty and stuffs but we have to ask ourselves "do we take care of it?"

Kat jepun, bleh bapak bersih gila..kalah surau awam. see..

Yousof said...

Kerana keunikan itulah hajat aku kadang² terbantut..

Paling geram dengan manusia yang jenis tak reti tarik tali flush! Takut tangan lumpuh ke mungkin.


Nak save satu gambar tapi error dan error la pulak..