Tuesday, October 4, 2011

Churp-Churp VS Youthsays...??


Entri cepat dan berinformasi..wahhh..

tudiaaaaaaaa!!  *err.. apa kene mengena pic di ats dengan entri ni =,='

Hari ini AA ingin kongsikan bbrapa perbandingan di antara dua sumber pendapatan Internet berasaskan konsep pay per click (PPC) iaitu ChurpChurp dan Youthsays(nuffnang dah ramai org citer kan..so bg peluang kat dua ekoq ni)....Jika ada yang masih belum tahu apa itu Youthsays korang boleh lihat laman web rasmi Youthsays untuk maklumat lengkap atau lihat entri di blog ini mengenai Review ringkas Youthsays...


vs
 KLIK KEDUA-DUA GAMBAR :)



Persamaan? 
1. Konsep bayaran utama – kedua-duanya berasaskan Pay per Click (PPC).
2. Kadar bayaran – Setakat ini, ChurpChurp dan Youthsays meletakkan kadar bayaran yang sama bagi setiap unik klik iaitu 20 sen per klik.

Perbezaan?
Nuffnang Ads
1)Minimum cash out?
Youthsays membenarkan cash out sekiranya jumlah bayaran di akaun anda mencecah RM50. Manakala, Churp Churp letak jumlah minimum untuk cash out sebanyak RM100. Yakni lebih tinggi daripada Nuffnang dan Youthsays.


2)Ciri-ciri istimewa?
Keunikan Youthsays ialah sistem Bid Prizes dan Credit Points. Manakala Churp Churp membahagikan sistem kempen kepada tiga iaitu Social Sharing, Social Seeding dan Scheduled Tweets.


3)Kaedah promosi?
Youthsays menyediakan empat kaedah promosi iaitu kongsi di Facebook, kongsi di Twitter, melalui email dan sosial bookmarking. Churp Churp menyediakan enam kaedah promosi iaitu kongsi di Facebook, kongsi di Twitter, kongsi di status YM dan MSN, melalui blog, email, dan social bookmarking.


4)Sumber pendapatan lain?
Selain bayaran berasaskan Pay per Click(PPC), dalam Youthsays, korang juga boleh mendapat bayaran melalui soal selidik (survey) berbayar. Kadar bayaran yang diletakkan ialah diantara RM0.30-RM1.50 bagi setiap soal selidik yang dijawab. Malangnya, setakat ini, Churp Churp tidak menyediakan sumber bayaran alternatif selain melalui Pay per Click(PPC). Mmm...Paham? kalau ta paham.. Buat-buat paham sudaaa.. Hehehe

Sekarang ni macam-macam dah orang berani letak kat iklan kt blog kann.. Tak terkecuali, Heartbeat.. Adverlert.. Denai Hati.. and so on. Terpulanglah kepada korang nak pilih mana satu.. Jangan dikejar ta dapat,yang dikendong berciciran ..Ingat pe tahi je boleh tercicir? Hehe :P

Ni Nak Habaq!!!
Memandangkan Pn.Nuff semakin kedekut bagi anak BE dengan AA... Jadi AA amik keputusan untuk kahwin lain dating dengan Cik Youth pulak.. waduhhh! bukan Youthyousof tuh.... Hohoii...
Udahhh .. Buang air mata je..  Kalau sayang AA... Rerajin laa tangan tu klik segala khazanah
iklan kat tepi kanan blog AA ni ya ...Hehe.. Adiosa!!









NOTA KAKI: Bila laa nak kaya buat blog ni ya.. Hahaha..

33 comments:

adwafarahin said...

gua xde 3 3 nuff,youthsays,churp2 amacam style kan?
*erk?

CikTomyam said...

tak syng AA...ahhaha

ehh nuff tu dah kawen ka?
Puan? hahaha

hyz said...

wahhhh seksyi molot pompuan ni.... kekasih baru? wan maimunah dah di classkan ke?

YOUsoF said...

Patutlah aku tersedak masa minum air semalam.. Ada yang sebut dan klik nama aku rupanya.. ;D



Thanx Nif, serius sebelum ni aku blur dengan benda² tu..

Fara E's said...

aku blurr , haha

nazira said...

nice info.. thankz..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

ekabukanmakcikkau. said...

aku ingatkan ya lah tadi yousuf tu kau nak tepek kat belog kau wakakkaaa. mesti akan jadi selenger ahhaha

anamizu said...

layankan aje memane yg boleh bg income..kehkehkeh :P




luv,
cik ana :)

IZYAN KAHER said...

'Bila laa nak kaya buat blog ni ya.. Hahaha.'

#like 100%!

izzad b* said...

xreti aku nk membuatnyer

Ekmi Rabat said...

wah..byk lg daku kena beljar ni

My Latest Entry: Mood melayani Drama Melayu..

amna said...

x pernah tahu perkara2 ni. sbb x join.. huhuhu.. click ek kalo sayang AA. huhu

YOUsoF said...

Anif! Anda telah di-tag ok! ;D

amirnawawi said...

Aku dulu ade gak buat youthsays nih tapi sekarang dah xjoin dah.. sistem dia tipu wei.. Penat2 aku promote kat blog, then time cashout, boleh plak dia kata aku tipu, fraud klik la, bengong ke haper.. dah puas aku hantar email tapi diorang xbalas pom.. rm150 jugak la aku berjaya kumpul, but at the end..ermm hampess..

Anif Abdullah| AA said...

@adwa: hehe..taw xpe

@cik tomyam: majuk ahh.. :P

@hyz: hahaha.. sengal kann

@usof: tersedak ke? sori2.hehe.. okeii..

@fara: aku pon blurr.. *aku dimana ni

@nazira: hehe :)

@ekabukanmakcikkau: hahaha.. kene divide income laaa klo cmtu :P

@cik ana: hehe.. tulaa

@izyan: trhanks likeeee :P

@izzad: err..googling je

@ekmi: hehe.. AA pon still blurr nih

@amna: click kalau sayang ..lalala

@amir: perr.. gila babing manyakk.. dah tahap siyes kut,tu dia banned.. tapi penat la kann..

@

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

mmmm...buat-buat faham....hehehe gurau je bro...upsss tiba-tiba commnet ini, lupa nak kenalkan diri.....salam kenalan dari cayob!...ini kali pertama ayob datang sini...waaa mantoplah blog ini.......maka....c`ayob follow sini .

Alang-alang saya datang ini, Kalau sudi kunjung2 sya di blog yang tak seberapa ini.........tak follow pun tak ape...janji awk datang, Inys Allah.

http://cayob.blogspot.com/

Peah Glemer said...

sumpah aku tak reti semua benda nih HAHAHA

Rtp Farra Arisha said...

and seriously, i don't too alert and expert regarding this thing. :/
btw, thanks kerna sudi share di blog :)

ABU said...

churp2 aku tak aktip.. youthsays aku tak de.. nuff ja aku ada..tu pun seciput...hahahaha..layan gitu2 je iklan ni.. :)

syrupmasin said...

wah rajin kau..aku 2-2 pon ta de..pama dgn ptptn je :P

YOUsoF said...

Tapi serius Nip aku betul² tersedak masa tu.

Syuxer said...

sumber kewangan aku..nuffnang,churp-churp dan myipanelonline..

youthsays taklarat nak join..churp2 pun terbiar,pe tah lagi nak jalankan youthsays neh..

sha my heart said...

Wah, dah maju Anip.. Nanti kaya, jgn lupa kak sha. Haha~

Abg Stalker said...

Makcik Nuff pun kedek dgn abg x bg BE pun.yg berhinggit2 abg dpt tu pun sbb belas kasihan org klik2 iklan abg.. :(

aQimie Ceplos said...

huyooo.. osem jugak bende alah ni.
thank nip kongsi info :D

syafiqakarim said...

blog kau mcm2 iklan ada.kalau dah kaya jgn lupa banje aku.

haha

siti kektus said...

youth say? pestime dengar. hehe

alif haris said...

hahah ingatkan youthyusop tadi :D

sobri yaacob said...

ha..ha..
bru tau ada avertsing lain..
tahu says je.. :)

Anak Pak Amran & Makcik Hasmah said...

wah. berinormasi kau jah! haha

Tulaa. bila lah nak kaya..duk uma, update blog, duit masukk.

pergh..hebak ah ;)

pudenz said...

dah kaye nnti blanje ak yee BESTFRENN...haha ... time tu gak nk bestfren... lol ^_^

Bella Bell said...

ewwwww.. aku ingat si budak Youthyousof tu.. hehe~~

SnowladieS said...

baru dpt sikit je :'(