Tuesday, October 11, 2011

Hafal Kamus






Eh pasal entri Siapa Yang Wrong Number Sebenarnya Ni? I bukan retis la.. I ada betis je hoi!

 eh.. 

Ehem-ehem berbalik pada tajuk.... Tahu tak, masa sekolah dulu, AA selalu berangan = nak cakap omputeh didalam rumah.. Makan   
mee pakai chopstick sambil tengok mak jah winfrey.. Makan kek keju sampai comot-comot dan ditegur dalam english oleh my sis, “hey,what is this.. better u go to toilet heh!” 
Dalam suasana rumah yang fully cakap BM,memang payah laa nak cakap omputih kan. Kalau ada pon,

“im sorry”
“what?”
“thank you”

Itu sahaja.Boleh bilang dengan hidung. Kalau speaking banyak sikit,dah pandai macam caripah amani.. kang kena banned dalam umah sendiri,siapa nak bela anak kesayangan Abdullah ni? Heh!
Itu belum lagi berangan nak hapal kamus tebal-tebal. Zaman sebelum kelahiran kamus besta,AA guna kamus setebal bibir negro tu la. Hari-hari selak. Satu perkataan,duopuluhminit. Sementra nunggu akak cari makne “scheduling”, AA merangkak ke dapur untuk goreng cekodok dan keropok lekor dulu. Wahaha..  Last-last,mencekik je lebih..  Pergi kelas,kena cubit ngan teacher sebab tak abis cari makne. Hamik!
Namun sejak masuk uni & ada binatang(google translate) ni,




 Memudahkan ku untuk membuat esaimen dan slide ..Walaupun, tahap keyakinan ke’transelat’an itu wajar ditertawakan.. Lalala..  Orang kata salah satu alternatif lah jugak kan?Tapi jangan bergantung harap 100%.. Kalau semua nak ditranselet dalam BM, nanti kau nak makan hape jika duduk belajar di negara eropah?? Camne nak keje dengan 8tv? Tak sihat gak kalau tak reti goreng dalam english kannn.... 

Kalau dah malas nak baca buku ala-ala TIMES,baca blog Azham Vosovic ni pun dah boleh improve ur language.. Azham jangan sesegan nak kembang idung ya..("oo") Siyes,jangan sia-siakan peluang nak belajar bahasa international ni.. Dekat universiti,over all pakai english.. Nak cari sumber BM memang susah? Dapat pulak jenis lecturer yang "eh bm?Tak koser i nak bacaaaa... "(gedik ta?) Wahaha.. Jadi kawan-kawan, berakit-rakit ke hulu sampai ketepian ..er.. lepas tu ape tah..




NOTA KAKI: Nak cara cepat atau lambat?

30 comments:

sleeping_maniac90 said...

kt rumah ak pki chopstik kalo nk mkn mee hehehehe

Anisa Hang Tuah said...

hafal kamus.

pernah buat

masa amik japanese.

em

Peah Glemer said...

aku suka inggelish. cool. ok tu jela ayat yang aku tahu,




cool.

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

love to read ur update!!
full with sense of humour..!

Syuxer said...

bahasa inggeris seperti bahasa orang asli bagiku..maksudku--aku sukar nak menuturkannya..tapi memahaminya ok je..

EyqaLuvender said...

kte ponsuke bce kamus gak...
cmpay skrg da jd habit tym bosan...
nk tmbh vocab,itu cara yg bagus!

ABU said...

betul dowh..baca blog Azham tu kita bolh jadi bijak BI :D

myra yusreena said...

haha!teringat kecik2 doluu..kalo nak bce komik english,mesti ade kamus kat sebelah..leh selak2..tapi mse tu jela yang ingat,2 3 ari lepas tu da xingat da pe maksud dye..haha

Yatie Awang said...

akak dulu macam Anif juga, hafal kamus...tapi sekarang guna kamus besta senang sikit

Abg Stalker said...

on



off



okay




nice




cool


bye!


ok,what...heh!

Azham Vosovic said...

Alhamdulillah...ada orang hargai apa yang kita buat...terima kaseh Anif Abdullah dan rakan-rakan...marilah kita sama-sama teruskan usaha untuk memperbaiki diri...jangan segan, tanya saja jika ada kemusykilan...

Umie Artoqiemie said...

nota kaki ape tu? mestilah semua nak cepat..
ape kaitan gambar tu ngan entry kau abah? sengall hahaha

C i k P i p i T e m b a m said...

hahaha... sejak2 habis skola nie , dah xingat sgt nk sepiking. kt umah kekg je ckp brabuk sikit... hahaha

adwafarahin said...

yep btl2 sokong bace blog azham tu pon da bole improve BI hehe

teha said...

ltih eh kalu nk hfl kamus tu.. hehe

anamizu said...

seriyes dlu cik ana
pon gune kamus tebal
setebal bibir negro gak.
dr tadika mule bc buku2
inglish..smpaila masuk U.
dpt plak kos inglish..
smpaikan lecterer siap
cakap:
"if i heard any words
other than english,u pay me RM2 per word"
hadoila~ :P





luv,
cik ana

sha my heart said...

Dulu2 susah jugak nak belajar BI ni.

Nak speak English, kawan2 duk perli.

Tapi sekarang ni dah rasa biasa je kalau speaking English. Al-maklumlah masuk kelas semuanya belajar in English. Nak borak dengan kawan2 yg lain, juga in English (kecuali yg faham bahasa).

Sebenarnya kita kena biasa guna, praktis dan cakap, senang je nanti.

peyansanstaro said...

Jom beljar bi...
ngantok sudah..
hahha =P

YOUsoF said...

Thank you Nep. Tak koser aku nak taip dalam bahasa melayu. Ni pun terpaksa sebab aku lebih tak reti BI.


Milby tu kaya orangnya kan!

Fara E's said...

aku tak reti ckp omputih . sobsob , haha

apik pehe said...

huhuhu..aku lg x reti

MaYa MustWany said...

hu3 english memang penting.kerja sekarang ni,anything je mesti english power.he2.~nanti nak cari kelas khusus,nak kasi polishhhhh my english is broken ni..ha3

Nizam Ijam said...

cian siti..haha

KSWSK said...

xyah hafal...tiru jer..hahahahahaah

ABU said...

:P

alif haris said...

meh aku sambung ..

...dah sampai ketepian ,terus tido ..
haha

Addin said...

addin selalu guna google translate ni . huhu kena gunakan kemudahan yang ada.

salwaismail said...

haha datuk siti dah ada nama baru.

Lea Isnawi said...

bi lea pun teruk
kena improve lagi neh

eman said...

yup ur rite... we must learn to speak in english especially when facing public... not ot forget for working... wahh dh speakin la pulak..hihi