Tuesday, November 8, 2011

Siapa Rasa Dia Lelaki Gentleman, Angkat Tangan!

Assalamualaikum.. Amacam raya ok? ^^




Fuh! Lama giler tak bukak topik pasal lelaki dan perempuan, Kan? Kan?
Oleh itu, hari ini nak beri gambaran sedikit /tips pasal lelaki gentleman yang orang pompuan perlu tahu.
Orang kata, lelaki gentleman ini menjadi impian kepada peremm.. perempuan diluar sana. Tapi apakah ciri-ciri yang patut mereka ada ? haa,meh sini den nak koba..  

walaupun ada kekurangan,tapi dia mampu selamatkan nyawa 
orang yang dia sayang dengan cara tersendiri (best citer ni)


1>Tidak pandai menunjukkan emosinya

-Kalau dihadapan wanita,dia pandai mengawal kemarahan..Adakah begini?


“awak.. ambil saya dekat office sekarang!” “ya..”

“awak.. malam ini kita dinner sama-sama.. no excuse!”  “err… ada bola camne?”


Orang pompuan selalu salah tafsir jika lelaki itu naikkan nada suara. Orang lelaki bukan nak marah tak semena-mena. Tapi dia rasa.. ego dalam diri dia telah terkongkong jadi wajarlah dia bersuara ,kalau perlu rite? Sesekali mintak tulung xpela.. Kalau galak galak kali? Wahai sang bunga,anda harus memahami juga ya. Melainkan kalau anda dapat jenis kumbang yang berkira tak tentu pasal lainlahh.. haa,sembur je dengan ridsect perisa stroberri .heh?


2>Bijaksana VS hensem

-Lelaki bijak tak semestinya hensem.. Lelaki hensem juga tak semestinya otak bergeliga. Kalau ada dua-dua, AA boleh kata.. Untunglah! ^^


3>Keyakinan diri itu penting ya abang-abang

-Orang pompuan ni ,kalau hati dia dah berbunga-bunga dekat lelaki itu.. Sikit masa lagi,dia senyumlah sorang-sorang.. touch up mana patut.. err yeke? Hahaha…Jadi lelaki itu semestinya cukup sipat sebagai pembela wanita dan keyakinan diri yang tinggi bak menara KLCC di malam hari.


“Sayang jangan risau.. Abang ada, bersandarlah dibahu ini kalau ada masalah lagi ya selepas ini” *wekkk Geli !

Orang lelaki penuh keyakinan didada ini,seorang yang open minded dan mampu membuatkan orang pompuan ‘cair’.. Waduh!  Mulalah pompuan itu cakap terketar-ketar.. Mata tak memandang.. Jantung terhenti duopoloh saat.. Lalala


4>Dilihat Manis,Dipandang lagi sekali pon manis

-Bukan manis dek rupa kau yang macam gula lahh. Tapi tapi.. Lelaki ini cukup sipat pribadinya sebagai seorang yang shopan shantunn (sopan santun) dan bertimbang rasa .Kalau sopan santun itu, bukan saje pada orang tua tetapi segenap umur lah.Bertimbang rasa pula,dia akan dahulukan orang lain daripada kepentingan diri sendiri. 


“senyuman dia bukan sebarang senyuman tetapi terpancar luv-luv lah kalau tengok.. aww!”

 sape dia ni? dah lah suka interframe dalam blog ini. hoihoi.. si kurus!

 (lokasi: Presint 1,Putrajaya, 1.11.11--> nombor cantik)

TAPI, Menjadi tak Gentel-Man kalau lelaki itu...
1) Kalau orang pompuan bawa banyak barang.. Dia buat bodos tanpa tanya sama ada perlukan pertolongan @ tak .
“kau kau emak aku ker? Lantaklahh” --> tak patut
 2) Kalau berjalan –jalan di Mid Valley, boleh pulak dia ekor orang pompuan. Bukan duk depan atau seiring sejalan…  kalau AA tak mainlah ekor,dukung je ! *wekk
3) Ada kerusi kosong didalam bas tapi dia pulak kemain duduk dulu. Eh tak patut! Tak patut.. Err sometime patut gak ,lagi-lagi berebut nak ke kelas. Hahaha..
4) Orang pompuan order,dia boleh pulak kira semut atas meja. Eh AA kata tak patut! Sebab tak ajak den kira sekali. Err..
5) Kalau orang pompuan ngadu apa-apa masalah dia boleh pulak kata,

“tak tahu”

“awak selesailah dulu,saya ada keje sikit”

“ikut awaklah..”






NOTA KAKI: Dulu-dulu .. Masa jadi pengawas ,cikgu selalu enteng budak macam kami supaya jawab soklan dan mari ke depan. Sekarang baru tahu .. Itu salah satu proses untuk melatih diri kita menjadi gentleman kut..

33 comments:

Lea Isnawi said...

amboi nak dukung awek g shopping?

larat ke nip?

ngeh3

Fathiah Hamim said...

jantung henti 20 saat. inalillah dah tuh.

*nak komen tuh je, sebab malas nak masuk campur bab2 neh* HOHO

adwafarahin said...

comelnya sikurus tu senyum hikhikhik :D

setuju ngan laki yg hensem x semestinya bijak!

Anisa Hang Tuah said...

Hensem.
kbai

princess said...

agree . sangat suka lelaki yang gentleman . tolong angkat barang , bagi seat , bukak kan pintu and so on . i like : )

ABU said...

dah la tak bijaksana tak ensem lagi.. nasib badan.. huk huk..

bagus la info ni.. aku akan ubah sikit perangai menjadi lebih gentle..auwww!! :P

farz zull said...

ohh...edward scissorhands...best2 citer tuh..haha!

si robot comel said...

wehh cerita tu best,aku suka.

yang num 3 kat tak menjadi gentlemen tu wa salu kena, harap muka nampak baik,tapi,haha cancel nak ngorat tau :D

Nurnajwa KZ said...

Cte tu besh :D sbb ade johnny depp. Hehe kte doa anif cpt gemok ye :P

Aqiim said...

kenapa aku rsa nk snyum je nie..
hurm.. O_o
oh inikah cinta?
hahahaha

kotak bulat said...

siapa si kurus tu? hahahha.. :)

Asrul "iLham" Sany said...

wifey gua cakap gua gentleman yg awesomeness...hahaha

wifey gua je le yg cakap cam tu

aweks2 lain cakap gua tak peduli pun

gentleman tak gua? hahaha

kajaharuna said...

sokong entry ini..
hahahaha... hensemnye abang kita ni~

Abg Stalker said...

abg pemalu tp klu tgk dr mke x mcm pemalu pun..cool tu perlu sbb dpt tutup kemaluan kita.erk?


kacak,hensem,bijak.HAHAH..AA la tu kn. ;)ada 1 lg..ayunya gambar di atas.HAHAHA

Faidhatul Arfah said...

ahahahahh (;

sleeping_maniac90 said...

xpatut.. xpatut.. hahahahahaha...
haish... bkn sng nk cri y gentleman kui3..

YOUsoF said...

*Sedang mengangkat tangan kanan. ;D



Tak dapat jadi sangat gentleman, jadi gentleman sedikit pun dah syukur dah..



Aku pun pengawas dulu, pernah baca doa dekat perhimpunan sekali je kalau tak silap, tu yang jadi gentleman sedikit sekarang ni kot. haha

Anif Abdullah| AA said...

Lea Isnawi:haha :p

Fathiah Hamim: sempat di beri cpr la.hehe

adwafarahin: ohkenal dia ke?hehe

anisa hang tuah: pandai,kbai

princess: thanks :)

ABU: lorr.. kau hensem lahh

farz zull: yupp :)

si robot comel: citer lama tuh tp best kan.. hehe

nurnajwa KZ: ececehh.. doa 5x sehari ye!

sergeant keroro said...

ececece, melampau nak dukung awek gi dating :p

Anif Abdullah| AA said...

Aqiim: senyum lahhh ,ahai cek mek molek.. elehhh..dilamun cinte ke?hehe

kotak bulat: tula pasal.. nyebuk je.hehe

Asrul "iLham" Sany: utamakanlah wifey anda..haha

kajaharuna: haha.. :P

abg stalker: ecehh.. hai abg pemalu! haha.. mn ade hensem..

sleeping maniac90: betui2... *angguk 13x

yousof: hai abg gentleman! hehe.. bc doa tuh,aku jarang jarang :P

Anif Abdullah| AA said...

sergeant keroro: hahaha.. macam larat je ye x :P

Wanie said...

laki ni yang dalam cite gunting2 ke?hehe..dah x ingat pulak tajuknye..laki genlteman idaman wanita ok :)

Abg Stalker said...

Abg yg PEMALU dtg lg ni..#blushing :')

lagu tu Aof Pongsak yg nyanyi wahai adik AA..haha

Yatie Awang said...

tips ek, tak sesuaidah untuk akak hehehhe

tapi betullah, budak tu suka interframe...kacau betul hahaha

onie said...

sorry,i 'empuan gentleman :P

♥e'in♥ said...

sib bek bf tade dlm golongan x gentleman.. huhu

MaYa MustWany said...

aah la,lama tak tengok cerita edward ni.

sha my heart said...

no 5 tu pernah kak sha jumpa. orang tanya pendapat dia, dia boleh suruh kita fikir sendiri. adoi~

< dua kesalahan yang masih dilakukan oleh blogger

semutsengal said...

ok.ok.

Aku memang tak gentleman. Puas ? Sekian.



LALALALALALALLA

Umie Artoqiemie said...

so abah awesome memang lelaki gentel la ni? ahaksss.. hahaha.

ekabukanmakcikkau. said...

oh tadi baru aku nampak boipreng musuh aku usha member adik aku . memang lahabau punya jantan, ushalah lagi muahahahaa. nampak mcm takde kena mengena dgn entri kau kann?

alif ismail said...

saye!!!! saye!!!!!!!!!

dah angkat tangan dah...


btw... nice header la nip..!!!!

era kecik said...

erk, era ni pompuan. so, era turun tanganlah.. hahaha