Tuesday, November 29, 2011

Siapa Pernah Baca Artikel Ini?

Assalamualaikum.
oh yer, SALAM MAAL HIJRAH semua.. Terharu pulak tengok ramai yang buat status (fb)untuk
berubah jadi lebih baik.. Alhamdulillah :)
Pagi tadi,AA baru pulang dari kampung, nenek belah ayah telah pergi ke rahmatullah..
Semoga rohnya bersama-sama orang beriman..

Hari ini. AA nak kongsi satu artikel yang diambil dari facebook. Korang pernah baca tak?
Kadang-kadang terfikir gak "err.. betul ke ni?"
Walaupun ada yang kata, "kiamat bukan untuk di ramal" tetapi
tentu kita semua boleh lah buat persediaan untuk menempuhi hari tersebut.. 
Harap-harap, hal ini memberi suntikan kesedaran kepada kita sementara 
masih hidup lagi ini
Apapun,hanya Allah Taala sahaje yang tahu bilakah hari kiamat akan berlaku kan?




Coba lihat kalender thnn 2012... ... 1 Ramadhan pd thn 2012 jatuh pd 20 Julai, yaitu hari Jumaat, jd 3 Agst 2012 b'samaan dgn 15 Ramadan jg pd hari Jum'at. Sama dgn 1 hadist Nabi muhammad SAW ttg huru-hara besar yg akn tjadi pd tengah malam,pertengahan bln Ramadhan yaitu pd hari Jum'at 15 Ramadhan di bumi ini. ... ... ... ... 
Huru-hara yg akn mengejutkan semua orang yg... sdg tidur... 1 suara yg sangat dahsyat akn kita dgr dr langit, bukan kiamat tetapi huru-hara tsb akn mlenyapkn umat manusia d'atas muka bumi ini s'bnyk 2/3, yg tinggal hny 1/3 saja. Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 1 planet yg dikenali planet X akan melintasi bumi. Adakah kita semua ni tergolong dlm 1/3 itu..? Adakah peristiwa itu akn tjadi pd 2012..? Hanya ALLAH SWT yg Maha Mengetahui.. Yang penting kita perbanyakan ibadah & b'doa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah SWT, jika mati biarlah kita mati dlm Islam & beriman.. 
Apa pun, peristiwa itu pasti akn berlaku mengikut hadist Nabi muhammad SAW di bawah: Dari Nur'aim bin Hammad meriwayatkan dgn sahabatnya bahwa Rasulullah SAW bersabda:
"Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itu...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah..? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga2 kalian Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kpd allah SWT.
Subhanallah. 
 
  NOTA KAKI:  Sediakan Payung Sebelum Hujan

20 comments:

TiraPengemis said...

lebih krng dgn yg kt FB

Abg Stalker said...

ble fkr hr kiamat ada perasaan tkt tu.wlu seberani mn pun kita,mst ada rasa penyesalan.tp sesal yg cuma sementara.


takziah AA,semoga arwah ditempatkn di kalangan org beriman.

Cytah Lovicry said...

berharap kita berada dlm golongan 1/3 tu..

Lea Isnawi said...

penah bace
tapi tulah kiamat memang xleh ramal
mungkin lebih awal dr yang ini
atau mungkin lewat
atau mungkin betul2 pd ramalannya

wallahualam

yg penting kena bersedia dr skrg kan

Cik Lia Lomi said...

takziah buat keluarga AA, artikel ni Lia pun pernah baca dalam fb dahulu. sama-samalah kita sediakan payung sebelum hujan dan ribut datang ye..

YOUsoF said...

Semoga arwah ditempatkan bersama orang² yang beriman aminnn.



SubhanAllah, menggerunkan. Adakah amalan kita sudah cukup untuk di bawa ke sana?...

- Shauqi Azmi - said...

AA.itu hadis palsu.aku dah baca lame dah.tanye ustaz bagai,buat kajian skit, hadis tu adalah antara hadis yg bukan sahih.maka itu adalah hadis palsu.

sama macam hadis pasal cara potong kuku yg kene ikut turutan dan ikut hari, itu semua hadis palsu yg dibuat2.

wallahualam =)

Panggil Aku Han said...

subhanallah....

MaYa MustWany said...

semoga kita dilindungi dan meninggal dalam iman.amin,.

SoLy SoLicious said...

pernah bace...

Abg Stalker said...

kamu sgt charming AA +_+ ikhlas ni..so esok bole la blnje mcD kn.haha

erleena said...

subhanallah ..

mg da bese nmpk artikel cengini :)

cimOt said...

kiamat?? wallahualam.

sizuka said...

subhanaAllah..marilah kita sama2 mengumpul saham akhirat....

alia zainol said...

allahuakbar meremang bulu roma bila baca ni..

alif ismail said...

anippp...tenkiu heh atas penjelasan tuh...sedih loh byk gile gambo ilang...

gambo2 dalam tutorial pun sume ilang...aduh...mane nak cari balik semua tuh nip oi...!!

hawiz said...

penah bace...

Liyana Zahim said...

Hadis palsu ke? Akk dlu bljr sal hadith satu sem kat UIA smpai skrg tak phm2.. Hadis lg susah nk faham tak mcm quran kalau palsu org terus ley detect.. Nk igt hadis bukan senang.. Ade riban2 kot.. Then nk tay palsu tak kne tau sanad, matan, rawi segala hape lg tah tak igt..

Tp ekceli skrg rmai yg gune hadis palsu.. Fabricated hadith.. N to diferentiate n verify kne ada ilmu yg tinggi.. Even profesor pun kekdg blh confused..

Tp kiamat tu pasti akn dtg.. Sama2 kite beringat.. Wallahualam..

sha my heart said...

erm, takut juga. sama2 la kita beramal ibadah.

salam takziah

anamizu said...

al-fatihah utk nenek AA.. pernah gak terbaca psl ni kat fb.. mmg timbul rasa takot bila bc kisah2 sebegitu..





*lama x BW sbb skrin crack :(


luv,
cik ana