Friday, November 4, 2011

Tips Mengelak Kaki Dari Kebas



 "apsal pic i ade sini AA.. nak kene cabai ?!!"

1) Goyang dan Urut Kaki
 Ketika kita sedang sibuk melayan facebook,blogwalking dan lipat kain…Mudah betul kaki kita diserang kebas -kebas..Betul tak?Oleh itu.. Tiada sesiapa melarang kalau kau nak hentak-hentak kaki 10 minit sekali sekala..Kemudian,manjakan kaki..Urut perlahan-lahan…Pandang kedepan.. Rehatkan diri(apsal macam kawad pulak nih?)..Insya Allah berkesan. Lepas tuh,sebaik saje selesai urut kaki menjadi kebebasan untuk kau bau tangan tadi.  Hahaha.. 

 lebih kurang camni ler selipar nye
2) Pakai selipar comel.. apa tuh?
-Di dalam rumah AA nie,macam-macam koleksi selipar ada. Selipar hello kitty,rambu ramba, semua ada la.. Ingat! selipar bukan sahaja digunakan untuk pergi ke toilet dan bersiar-siar di taman astakona jiran sebelah tapi boleh juga kita disesuaikan pemakaiannya untuk keselesaan di dalam rumah.. Misalnya, ketika duduk menghadap komputer,kita boleh pakai selipar menutup kaki.. Ianya dapat mengawal kesejukan kaki korang yang wangi tuh. Kalau nak pakai stoking pun boleh. Tapi macam orang baru lepas bersalin lah pulak.. Hehek


3)Jangan duduk bersimpuh terlalu lama di atas Simen/Marmar?
-Sebenarnya ramai tak tahu bahawa simen dan marble/marmar ini punca utama ,orang mengalami sakit-sakit sendi pada bahagian kaki. Cuba korang try duduk bersimpuh sambil anyam ketupat dalam tempoh yang begitu lama.. Sure kaki diserang kebas-kebas. Jadi,elakkan lah duduk terlalu lama ya.  Kalau duduk atas karpet rasanya tak takde masalah kan?. Lagi satu! Jangan sesekali tidur lelama macam tak reti-reti nak bangun,nanti satu badan kau sengal-sengal. Paham tuh? Wah macam mak nenek pulak mulut nih.

4) Bedak talkum pun boleh !
-Selain itu, kalau rasa kaki tu seremm-seremmm sejuk dah nak naik kebas,cepat-cepat lah lumurkan bedak talkum. Tak kesahlah jenama Safi ke.. Dashing ke..Ianya sedikit sebanyak dapat mengurangkan kekebasan kaki.." Orang cakapla,bukan AA cakap..Hehek" Lepas tuh, kalau mak kau jerit mana p ilang bedak dia..Haaa, Cepat-cepat lah korang letak balik ke tempat asal. Tak pasal-pasal pipi kebas kena lompang nanti! Hehek

 "milah!! mana bedak aku...?!

5) Beberapa batang serai katernye!
-Ada petua lain mengatakan,ambil beberapa batang serai .Kemudian,kasi giling sikit dan letak pada kaki yang kebas itu. Mak aih.. Berrrrrrgitu harum kaki kau dah sama dengan bau rendang jiran sebelah hah.. Kekeke.. Kalau tak berkesan jangan serang AA pulak ya.. sumber di ambil dekat SINI



 Ada kaedah lain?
Kongsi lah di sini  ya ^^
Btw,nak bagitahu nie.. AA rindu giler kat korang!! ~ Maluu la. =,='







NOTA KAKI: kat Fb ramai dah suh den hapdet.…Huhu.Gigih menaip nie..

23 comments:

princess said...

HAHAHA . apesal lawak sgt tips dia tu . hehe . cne holiday ?

Anif Abdullah| AA said...

princess: not bad .hehe.. rindu giler nak menulis semula :p

C i k P i p i T e m b a m said...

hahaha... best betul petua dia... bak satu sliper rambu ramba ! :P

by Zent said...

Salam dari shah. Tujuan shah singgah sini sebab nak ajak korang semua join FOLLOWER GIVEAWAY shah yang baru sahaja dilancarkan :)
kalau berminat boleh join di sini ye: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html



Entri Terbaru: Tutorial letak FB LIKE SCREEN yang lebih hebat di blog!



Join [SC] Blogger komuniti: https://www.facebook.com/shahcybercom

Mira Marcello said...

hee~ nak try lah, selalu time online mesti kebas2 kaki ^_^

Yatie Awang said...

akak kalau duduk depan laptop suka sangat silang kali, tak sampai 10 minit dah kebas hahahhaa...tips, yg last tu tak de masa nak g tumbuk serai, baik terus wat rendang, hehehhe

adwafarahin said...

errr awok nie slalu sgt kebas kaki bila bersila lama..ader tips nie kehidupan lebih mudah, heh?

hahaha

*psstt! rindu kt awok juge..lame benor menyepi!

SLAMAT HR RAYA AA!

Hans said...

amboi munah...biasalah tu..dah tua2 nih kaki cepat kebas..hehehe

maisarah sarah said...

dulu cikgu kata kalo kebas picit je ibu jari kaki.hehehe

Abg Stalker said...

haha..da lumurkn dgn serai pastu perap 3,4jam.kemudian kasi panggang.wawawa..;))

amboi,rindu ke.da fly sorg2 bru nk rindu aweks2. :D

sha my heart said...

biar aliran darah tidak tersekat. kebas tu sebab aliran darah tak jalan ke kawasan yg mengalami kebas.

duduk atas marmar adalah tidak digalakkan. buktinya, buku lali kak sha dah hitam sejak duk rumah sewa. Bila balik rumah, mak marah2 dan suruh pakai stoking. terpaksa la pakai, dah macam orang bersalin pun. hihi~ sampai sekarang bekas hitam tu tak hilang. huhu~ sedih

sleeping_maniac90 said...

bgus tips ko nih..
kaki ak cpt je kebas..
ak pun x tau npe..
kaki 2nd hand agknye..

era kecik said...

bagus tips nie.. :)
kaki era selalu kebas..

Hawa Ahmady said...

agak berguna gak la info awak ni..hehe

semutsengal said...

kau rindu kat korang je ?
Aku tak ?


malas kawan lah !

Nurnajwa KZ said...

Yayy! Anif kte dh blik ;) Hahaha, letak serai bau rendang. Pehh rendang -- raya haji ni nk rendang dgn lomang.

alif ismail said...

salam..


hahahaha...lawak aje lah budak nih... ade ke serai nak kene letak kat tapak kaki...

nasib bek tak suh letak cabai merah kat tapak kaki...hahaa....

tip untuk hilangkan ketuat kat tapak kaki ade tak nip???? hahahaha...

Anif Abdullah| AA said...

C i k P i p i T e m b a m: nak eh..nah!

Zent: maaf,jangan spam disini..

Mira Marcello :huhu tau xpe..

Yatie Awang:tu la..err..serai tu macam sesuai buat rendang je kak..

adwafarahin: rindu jugerkk..fuhh!samat hari raya :)

Hans:haha.. :P

maisarah sarah: ouhh..nasihat yg berguna .niceeee

Anif Abdullah| AA said...

Abg Stalker: grrr.. haha.jeles2

sha my heart: ouh yeke kak..lepas ni dengarlah kata mak. boleh sakit2 gak lelama duk atas marmar tu..

sleeping_maniac90: haha.. nasib baik bukan third hand :P

era kecik: hehe.. thanks

Hawa Ahmady: thanks :)

semut sengal: yerrr.. aku rindu kau anep! haha

Nurnajwa KZ :hehehe.. samat hari raya najwa :)

alif: eh mana p? lama xnampaknye..hamboi,kalau cabai tu merintih 3 hari 2 malam laa nmpaknye :)

MaYa MustWany said...

mas duk posisi ni kebas..posisi tu kebas..naik boring..kebas kaki..kebas tangan..adoii

amna said...

duduk berlipat kaki mmg kebas kaki.. so, kejap2 kena gerak2kan ibu jari :) hehe
tq tips ni. bergunaa

Diary oF Mine said...

hahaha... macam2 la dak ni... thanks info... hope x kebas lg la kannnn kaki... :D

Azham Vosovic said...

wah...baru tau....pakai bedak talkum rupanya...