Friday, June 17, 2011

Fatin Liyana dan Mr AA Ada Persamaan


Salam Readers!! 

Nampak tak tajuk diatas tu?bukan main vougehh(bak kata coursemate ku)lagi an .. ala bukan persamaan dari segi gadjet,stuff or what so ever  Just sama,Fatin Liyana ni gurlsweet yang berasal dari N.Sembilan rupanya(kalau tak silap)huhuhu...baru den tahu baii.. So,kalau FL ni cadang nak apply di Hospital Tunku Jaafar Seremban,ambui dekat benar kak jah oii dengan Mr AA... HAHA.Sudah!! jangan verangan kamu.. Macam la dia kenal ya tak.. hee..


 entah2 FL sama hobi dengan AA,ske main badminton,HAHA *ok jgn caya*

Actually hari ini AA nak share sedikit vocab/loghat Negeri Sembilan.Al maklumlah,dah 22 tahun hidup di sini.Mustahil lah kita tak nak share dengan orang lain kan..JOM SAMA-SAMA BELAJAR!!(apa yang den tau yola ..ngam?)


1.      Rebas-  gerimis

2.      Dokek- dekat

3.      Mada- blur

4.      Bercerabih- membebel

5.      Eden,esei- saya/aku

6.      Jang- orang bujang but prefer laki-laki

7.      Mentedarah- makan dengan banyak.Tak silap negeri lain pun ada

8.      Baeh-belasah

9.      Bingai,badigol,bongok-sengal

10.  Bega,bogik –degil

11.  Melepet-tak sure loghat n9 ke tak.HAHA.. Tapi bermaksud,kena lenggek

12.  Hobin/dobik- pukul / belasah

13.  Hongeh- kenyang sangat

14.  Menteneng - gemuk

15.  Ghoman - raut wajah

16.  Pelaih - endah / ambil tahu

17.  Jewat - capai

18.  Lelan - cuai 

19.  Dodat - minum terus tanpa cawan

20.  Belobau - terjatuh

21.  Ontok ontok - duduk diam diam

22.  Tak senegheh/semonggah- tak senonoh

23.  Berembat- bergaduh secara kasar

24.  Boleng- bogel

25.  Bersulumeh- comot

26.  Osah eh – Bukan main ~kut..HAHA.. lupela :p

27.  Mendosup- Gambaran tentang sesuatu yang sangat laju

28.  Cilanat- bodoss

29.  Hampeh- Kurang asam

30.  Bolo(bela)-baiki

Jadi loghat nombor manakah korang selalu dengar??HAHA (komen)




TAHU TAK!

-Belajar loghat nogori ni sebonar eh lawak kalau kito dongar boto-boto.

-Pado AA ,antaro kebanyakan longat kek Melaysia nilah kan loghat nogori paling sonang sobab –dio cumo adjust belakang perkataan yo ..ado hurup [o]
**paham tak?HEEE

-Paling menjadi/ngam loghat n9,kalau korang tengok di tv lah kan..dari pelawak seperti Nabil dan Ebby Yus.. Lain-lain biasa je..

-Orang kata jangan kahwin dengan anak perempuan n9 nanti ‘jadi miskin’ hem,. !! FishTW..Itu hanya pemikirian ortodoks dari sebahagian orang yang tak tahu menahu apa itu perbezaan adat dan keperluan semasa.Tak dinafikan,masih ada sesetengah tempat mengamalkannya.Tapi zaman sekarang,more to harta sepencarian .its common to consult.Ok? jangan risau.

BAIKLAH, ITU SAHAJA TOPIK KITA BELAJAR HARI INI.. JUMPA KORANG DILAIN HARI ... 


Nota Kaki: Baru tahu,Abang Ipar AA sepupu dengan Nubhan

17 comments:

Effa CuRio said...

Loghat mcm eden, jang, mentedarah,
bingai, tak semonggah, cilanat & hampeh yg slalu dengar..

Mr AA said...

Effa: Gud! hari ini sedikit ilmu AA telah kongsikan :)

Razil Tahir said...

mmg lawak la loghat nie...
kalau dengar makcik2 borak dlm bas...
rse cam nak ikot gelak same!
hahahaha
havoc la loghat n9..!

blognizamlah said...

sedikit terkedut ngan tajuk ko tuh bedah deborah oiii...hahaha, vougeh sesangat...

yatie Awang said...

mari belajar ngan kakak pulak loghat orang kemamam, teganu cakap mcm mana..haha

Mr AA said...

Razil: haha :)

blub2: vougeh sangatt KAN!

yatie: kemaman? nak gak .HEHE sy suka belajar sesuatu yg baru kak

Nurnajwa said...

Yayyy, kita pon org negeri! XD

Haha, but since baby dduk Melaka. Ckp bhasa negeri tu skit2 jela, tu pon automatik keluar time kat kg^^

Haaa, yes. Yg psl kahwin tu ade dgr gak but skrg dh ta buat kot. LOL~

Mrs. Farhan said...

Apa?? sepupu ngan nubhan?? Oamigoddd. minat gila kat nubhan. =P

Mr AA said...

Nurnajwa: so funny.haha.. AA pon sama bila balik kampung je cakap n9,kat kampus ckp KL.hua3!!

Mrs Farhan: really? nanti saya kirim salam kan :P

w.pyQa said...

banyak gak perkataan pelik-pelik yang x pernah dengar. . tapi kadang-kadang ase can lawak je bile dengar. . hehe

Una said...

lahhh! hampeh tuh bahasa nogori rupanya! =D

jia said...

plg slalu dga hobin lah..
sbb dowg tu kuat sgt an nk blasah2..
hahahaha..
owg n.9 rpenye.. =')

jia said...

ha, apak tu ap mksudnye ek??

Mr AA said...

w.pyqa:hehe... :)

una:yup.. :)

jia:apak?gelaran bagi anak yg bongsu kut..im not sure :)

waeda alias said...

hai owg nogori. eden nogori celup. tiap2 hari mkn masak lomak cili api jo. hehe

Wyna Nubies said...

As Salam,

hampir sumer la pernah dengar sebab mak ayah org nogori..haha~

ohh..bru tau maksud lelan..sblum ni blur jer bila dengar perkataan tuh..haha~

Bhasa Nogori mmg terbaek !! ;D

p/s : ehh,suruh abg ipar kim slm kat Nubhan..serius minat giler kt dia..huhu~

iPai said...

esei pon org nogori .. tp esei tak teror cam hekau ni .. heheh ..