Thursday, June 16, 2011

Misteri DiSebalik Karak

Salam Readers!

Malam semalam AA ada post status di Fb yang ada unsur-unsur seremmmm.Begini,
Bukan main ramai menggigil ketakutan..HAHA..rilex la..
paling lawak,





 sebenarnya,ayat status itu AA copy dari laman forum.tolong jangan marah AA..bukan nak menakutkan korang,just nak share je pasal kemisterian lebuhraya Karak .Al maklumlah,selepas sahaja tonton filem Karak 2bminggu lalu,AA rasa terpanggil untuk mkaji apa jenis hantu atau rahsia yang sebenar-benarnya jalan lama itu..

Dulu-dulu,memang popular dengan ruangan kongsi cerita hantu bersama Isma Halil di THR rite?akak AA gemar dengar .dahla malam jumaat,seram bai...so,AA tak nak dengar time tu.Lagipun budak-budak tak boleh tido lewat(eceh..alasan ;P)  .Ok selepas itu tergendala kan???jeng4...sebab?? no comment





KEMISTERIAN YANG PALING POPULAR DILEBUHRAYA KARAK:

1-Perempuan kebaya tanpa kepala
         -yang ini tak tahula apa kesahnya..maybe kena langgar kut
2-Kereta wolkwagen kuning
          -orang kata,kalau kita potong kereta nie ..dia muncul lagi ..dan lagi depan kereta kita.pulak dahh..
3-si suami mati dibaham oleh cryptid(tak sure binatang or sebaliknya) di bumbung kereta
           -orang kata,kes ini paling popular..dalam x-file polis,sebab??maybe taknak menakut-nakutkan orang ramai..sebab itu dalam cerita 360 tadi tak sebut perihal nie..
4-si anak cari emak dia yang hilang
            -anak yang berpakaian sekolah dan muncul apabila orang hendak cari tandas
5-pontianak kacau pemandu yang lalu lintas
            -susah nak cakap,maybe pontianak ini dah terdesak nak kahwin.HAHA

6-ada pocong baring atas jalan tiba-tiba
            -aduhai.. takde rumah ke ape hantu nie..serius seremm kalau korang nampak..







SEBAHAGIAN LEBUHRAYA YANG PALING MISTERI SELAIN KARAK

-Lebuhraya Bentung-Gua Musang(area bukit 7)
-Jelapang
-Merapoh
-Tangkak(area Johor-Melaka)
-Bukit Tangga(sejujurnya,bukit tangga ini lebih seremm dari bukit putus)
-Grik




PALING MISTERI AA JUMPA PASAL KARAK

-Ada orang kata lah kan,seorang Sheikh ni dia mengembara dari Gua Karak tu terus ke ke Gua Batu Caves...tapi rasanya bukan pakai jasad dia tapi roh/soul dia kut...seharian perjalanan..
-Kan tadi AA ada kata suami yang mati atas bumbung itu,menyerupai seperti kelawar jadian(besar setinggi manusia) atau macam cerita JEEPERS CREEPERS rupanya..adesss!!
-Rupa-rupanya,lebuhraya karak ini dibina atas tanah perkuburan orang asli???ini semua kerja komunis la..kalau tak,memang takkanla jadi seremm camni..ciss..
-Ada pontianak di situ..tips:kawan sekolah AA kata,kalau pontianak ni dia mengilai kuat tandanya,dia jauh dari kita..kalau dekat,dia tak ngilai???OMG
-istilah/maksud Karak tiada dalam Dewan Bahasa..(ok,im shocking!)dari segi ejaan pon dah seremm kan,'Karak' pusing kiri-kanan pon tetap tak berubah.. adakah ada kena mengena dengan bahasa orang asli?orang lupa  nak kaji asal-usulnya?

...................
INGAT!!


-kawasan hutan macam ini,korang jagalah pertuturan..kalau terbau/terlihat apa-apa janganlah tegur..

-kalau nak jalan jauh tu,pastikan bawak rakan korang..at least 1/2 orang ok??
-jangan sesekali berlagak hebat kalau pergi korang tak kena ganggu,balik korang selamat juga..

-pastikan bawak kenderaan dalam area pukul 10pm ke bawah..set??

-make sure baca surah kursi atau apa-apa bacaan sebelum bertolak.. doa itu kan senjata..

-------------------------------------------------------

jam sudah menunjukkan pukul 2.30am..sambil buka surah yasin pon,perasaan cuak still ada ni..aduhh..okeila,'dia'macam tak bagi AA cerita lebih-lebih aje.. (^_#)

OKEILAH.CHOWW!!







NOTA KAKI: Orang kata bila jalan itu dah hanyir darah,'dia'sure nak darah lagi

20 comments:

achik 89 said...

tatotnye saye..

Mr AA said...

ala zahin.. takut2 pun tido lewat gak..grrr

ice cream said...

jd seram pulak sy,,nak tdo je la..hehe..gudnite..(gigil2)

blognizamlah said...

adakah Karak sebenarnya adik kepada Katak yang terpisah n dilenyek dijalanan..lalu die membalas dendam..wahahhaa

yatie Awang said...

semalam kakak tengok juga 360 tu, belum sempat habis dah hujan...so hitamlah keluarnya...

Mr AA said...

ice cream:haha.. ok2 :)


blub2: wahahaha.. ada kemungkinan :P

Mr AA said...

yatie awang:ohyeke.. nasib saya sempat :) xpe,baca entry saya ni pon dah ok.

syufaa said...

hhuhuh!!
bce siang ponn seram!

raby atul edawiyah said...

alamak seramnya, menakutkan la..usah biarkan d selebungi misteri...hee..~

Mr AA said...

syufaa: haha :) malam nnt jgn termimpi2 pulak


raby atul edawiyah: agree!! sesekali explore bnda cmni not bad gak..huhu

Effa CuRio said...

Woot.. woot.. xtau nak ckp pe.. hehehe

Nur Syahida said...

takutnya AA..biasalah bnda2 tu pon mkhluk Allah..ita ni kena lbh dekatkan diri padaNya

Mr AA said...

effa: senyum tak perlu kata apa :P

**p/s:d0a2 semoga kita selamat dari sebarang gangguan

syahida: betul tu.. :)

Una said...

bila bunyi mengilai kuat, maknanya dia jauh..

tapi bila bunyi dekat atau slow sangat, maknanya dia betul2 sebelah kita atau belakang kita atau atas kita.. =P

my lil sis punya kawan punya kakak, dia dah biasa tengok benda nih dekat hostel dia..selalu pukul 2 3 pagi pergi basuh baju..

sorang kawan dia pelik la..lepas tuh ingat nak ikut la..masa lepas dorang basuh baju tuh, dekat depan pintu bilik, kawan dia dengar la bunyi benda tuh..slow sangat..dia nak pusing..

kawan dia nih berkeras cakap dekat dia jangan pusing..just bukak pintu bilik tuh sebab benda tuh dekat tepi telinga dia jek..

lepas tuh tobat dia tak nak dah ikut basuh baju pukul 2 3 pagi..hehe

Mr AA said...

Una: oooohhh.. terkebil2 AA.haha.. AA kat kampus pukul 3 baru tido dan masa pergi tuilet ok tapi masa balik rasa macam ade makhluk nak kejar je..fuhh.. btw,elakkan lah basuh baju time cmtuh.. :)

emma plurply said...

tangkak !!!! jalan aq gun atok g uitm segamat!! lau outing melaka sti guna jalan 2 .. sbb bengkang bengkok .. x sempat ko "DIA" nak jumpa aq .. :P

Anif Abdullah said...

yupp.. hati-hati lah kalau lalu situ..btw,dia tak kacau orang yang baik..ngeee..

cik tenggiling said...

perh, seram..seram...
tp knpa bukit tangga lebuih seram dari bukit putus?

Anonymous said...

Adakah Karak adalah salah satu tempat kesultana Pahang dan Selangor pada zaman dahulu.....dan mungkin adat-adatnya dan pemujaan dari ugama Hindu-Buddha membawa pengaruh penunggu di tanah Karak dan adakah di jalan Karak ada seseorang yang akan membalas dendam terhadap kehilangan orang yang tersayang di atas jalan Karak itu? Adakah Kelawar Jadian itu makhluk halus yang tidak diketahui asal-usulnya selain daripada makhluk-makhluk yang lain yang menjadi perbualan panas antara penduduk Malaysia dan pengguna lebuhraya E8(Karak)?

Anonymous said...

mmg trgn sgt nk kaji selidik mgnai karak ni..aq pasti ada RAHSIA mgnai daerah karak ni..xkn xde yg mgthui salah silah karak name pn da pelik KARAK??? Tmptnye hutan tbal..puas aq dok mencari tntg sejarah karak ni blek2 pusing2 sejarah pmbuatan highway sejarah hantu bgai..kesultanan pahang n selangor??? mreka asal buddha ke??? bkn mlayu islam???? ini menarik n hrus di kaji..sbnrnye byk sejarah yg di padam atas sbb2 trtntu mgkn?? sperti sejarah ASAL USUL KTURUNAN WAN DI KELANTAN..hmmmm...mne nk dpt sejarah lampau KARAK ni?????