Sunday, June 12, 2011

Soalan Kejam Apabila Usia Lanjut


1) Mak Esah: Tipah..bila kau nak kahwin ha???Umur dah separuh abad dah nie..

2) Shasha: Tipah aku tengok kau ni bukan main suka duduk sorang..Umur kau berapa sekarang ya?

3)Aiman: Kalau kau dah ada laki nanti tipah,kau nak anak berapa?Jiran sebelah kata kau ni sibuk bekerja saje..Betul ke?

4)Ibu: Aih..Ibu ada 8 orang anak.Semua orang dah kahwin tapi kini kau seorang je lagi tinggal Tipah..Bilalah agaknya ibu nak timang cucu ya tipah?hehe(gelak manja)

5)Mak Jemah: eh Tipah..kalau mak jodohkan kau dengan Sofian juling tu nak tak?ala,dia kaya,baik pulak tu..kamu diam je ni..setuju la eh..



PESANAN AA JIKA ANDA DI TEMPAT TIPAH:

-Jika korang akan atau telah ditanya soalan begitu,cuba tenangkan fikiran.Jangan marah-marah.Kemungkinan mereka amat ambil berat tentang masa depan kita yang tak mahu kita jadi bujang terlajak/andartu kelak

-Senyum tak perlu kata apa(padahal hati dah mencarut bagai.HAHA)

-Balas balik seperti mengatakan,kita hanya merancang tapi hanya Allah SWT sahaja yang menentukan jodoh kita,Kan?(wah,jawapan ala-ala ustzah korang bagi ya.HAHA)

-Buat muka sedih.Dengan berkata ,korang dah serik untuk bercinta dengan lelaki sebarangan..belum bersedia untuk hidup berdua.. belum beli rumah lagi...belum cukup untuk balas jasa ibubapa(perrr terbaik)

-Tutup telinga dan berkata”lalalalala”

-cuba ubah tajuk kepada tajuk yang lebih selamat.Jangan terlalu naïf dengan ubah tajuk perbualan yang ada kena mengena dengan perkahwinan juga.HAHA..Contohnya,pasal anak buah,cucu orang sevelah,harga mas kahwin,ok??? Bahaya-bahaya..

-Buat-buat menguap sambil tengok jam.

-Undur diri :buat helah seperti ada orang call,tertumpah air,kereta lupa kunci..erkk..HAHA

Bagaimana?jika korang muda lagi its ok.Jangan tak tahu,orang lelaki kalau umur dah 30 tahun sangat normal penerimaan masyarakat taw.Orang kata saham lagi naik..Kalau pempuan nie,AA dapati mereka dah gelisah and get ready krim anti penuaan al kesahnya...

TAPI..

Lelaki sekarang bukan zaman dahulu yang begitu mudah untuk menerima pempuan jika tak pandai serba serbi.Paling penting korang kena ambik perhatian seperti ini:

1-pandai masak dan tarik hati orang lain terutama orang tua.

2-pandai bawa diri dan ada sifat keibuan.

3-pandai bergaya dan mekap(simple but sweet).

4-kena ada malu-malu sikit dan elok budi pekerti.

Ok.itu sahaja untuk kali ini.Bertemu pada lain hari ya ..ADIOSSA!!




NOTA KAKI: Suka tengok cerita korea Oh Su Jung VS Karl.Macam ada kena-mengena dengan entri ini.


11 comments:

Adila Sahaja said...

dah takde jodoh nak buat macammana jugak..takkan la perempuan nak pegi meminang kot...hehe.

Anif Abdullah ® said...

Adila: point yang bagus!! yang pasti org itu dah berusaha rite .Kita hanya merancang tp hanya Dia yang menentukan :)

Aifa Afiqah Sulaiman said...

tipah name mak saye..HAHA! nice entry mr AA :)

eyjalukman said...

haih , stressnya klu khwen lmbt bila org tnye2 cmtu kan . hahaha

AINNZ ABIGGAILL said...

respon i yg selalu ter-Tipah:

DALAM HATI - Kau sebok pesal?? lesing kang . sebok je sdgsafgeagerhb@%$#^%^hjgr-

KAT MULUT - alalalah makcik , belum sampai seru *sambil buat muka bajet ayu*

Anif Abdullah ® said...

Mrs AA:yeke..kebetulan :P

eyjalukman:yup.. kebanyakan camtula..lagi2 time raya,kenduri saudara mara :)

Anif Abdullah ® said...

Ainnz:wahahahaha.. takpun kata camni;makcik pernah makan cili api tanpa biji tak? :p

sha my heart said...

susah jugak nak menjawab tu. senyum je la..

Jawab, "belum sampai seru"..

atau plg sentap,
"jodoh saya sedang tunggu saya kat syurga. Ko ada?" Haha~

ekaDanath said...

lelaki zaman la nie susah bagi komitmen!!!!!!!! jawab camtuh tipah oiii...

btw, perlukah ber mekap?? hihih nak p makan kat cafe pon kena mekap x? =P

Nurnajwa said...

Oh, kte kne pndai msk ni T.T

LadyBird said...

kalau lady di tempat tipah.. lady akan jawab "boleh x tolong carikan.. carikan ala2 mamat pokistan jual karpet.. tp berbangsa melayu.. hidung mancung, putih, tinggi dan yang penting KAYA." :D