Friday, June 3, 2011

Blog Perempuan Berat Dosa?



Biar betul?

Tajuk macam gempak je kann..dosa apa pulak yang mereka lakukan ni..kemonla..Walaupun AA merupakan antara blogger lelaki but most of my followers perempuan dan kalau AA blogwalking je,80% sure perempuan.Haha..Terlalu ramai perempuan suka menulis ke?hmm....Aku nak beritahu sedikit antara dosa-dosa yang telah dilakukan oleh mereka(terutama blogger2 fresh)..

Sebenarnya,AA saje bagi gempak tajuk tu..Bukan dosa kecil/besar la..tapi sebenarnya berat dengan widget dan macam-macam khazanah korang letak.haha..Macam la blog aku ringan sangat kann..Jap2,kalau blog aku berat,korang beritahu kat entry ni ya?!!mana tahuu..hee.. Ok,kat entry ini aku nak listing widget yang popular dalam blogger perempuan sehingga aku naik bosan tunggu loading dan terus loading..grrr.. 










aku harus minimize kan..hee


aku ada baca satu entry,mouse blink2 buat blog berat gak..(terfikir)


grrr.. Kalau lagu SuJu or Bruno Mars xpela..ini lagu 60an or keroncong??*apa pun tak boleh.haha


ada flash or effect kat side bar.hmm..
lip lap lip lap.. haiyo!




ANTARA 1001 PERSOALAN BLOGWALKER/FOLLOWER APABILA NAMPAK WIDGET BEGINI:

1.Tak berat ke blog dia ya?
2.Wajibkah letak widget sebegini di kiri kanan blog dia?
3.Cantik tapi semak?
4.Perlu ke? *tangan didada mata ke atas*


MOOD AA sebagai BLOGWALKER/FOLLOWER KETIKA ITU:

1.Aduh! aku baharu nak baca entry dia yang best giler ni tapi disebabkan loading terlalu lama..rasa macam nak terBAKOR saje dada dan jiwa raga AA..haha

2.Sementara nak loading ni,baik aku panjat pokok jambu lu ke...Buat cekodok ke..Bagi kucing makan ke.. 

3.Salahkan broadband Maxis aku..Salahkan Mozilla..Salahkan lappy aku..dengan berkata secara sopan..”eh berukband,kau nak aku curang,tukar ke Celcom ke??Laju sket boleh tak??grrr...(padahal tak bayar berbulan-bulan..haha)




SARANAN AA:

1.Sebenarnya,AA takde niat nak marah atau sentapkan hati korang..Cuma,disebabkan terlalu banyak widget sebgini la FOLLOWERS kita lari..dan marathon ke blog yang ringan dan berinformasi..Tak salah untuk jadikan blog kita menarik dan cantik sebab itu hak kita kan.Tapi harus ingat ya dik,akak dan abg.. Kita menulis,bukan untuk diri kita saje..Orang lain pun nak sangat baca APA YANG KITA TULIS..Melainkan kita private kan blog itu..Takde siapa akan marah ya..(wah..sangat sopan ayat AA ..heee)

2.Cuba kita lihat blog yang hebat-hebat atau otai,mereka tak perlu letak terlalu banyak widget pon untuk tarik perhatian bloggers lain,tapi entry ,mesra alam,personality dll yang orang suka dik.. 

3.Kalau nak kekalkan dalam blog tu,biarlah widget yang sangat bermanfaat pada semua bloggers.Contohnya,Followers button,Shoutbox its ok ya.. Followers anda hak milik anda.Sayangilah mood mereka ya dik..

4.Oleh sebab iklan nuff,churp2 dan pelbagai lagilaa kan adalah sumber pendapatan anda,its ok..Kekalkan.Lagi pun bukanlah berat sangat kalau dibandingkan dengan contoh widget diatas tuh..huhu

5.Susunan widget pon haruslah match dan tersusun.Contohnya,Follower button tu letak ke sidebar.Jika kita letak di top bawah header,memang membuatkan blog kita jadi berat..Itu saranan sahaja.AA pun kadang-kadang degil juga nak letak top sebab nak bagi bloggers nampak..hehe..


 Tapi..tapi bila nampak widget ni,terus aku jadi cool..
comel la plak..alololo..  (fakta:AA penyayang orangnya :p)


Jadi,diharapkan entry ini memberi sedikit malah sezarah teguran buat semua blogger perempuan ya..Laki-laki pun tak terkecuali sebenarnya. (jika ada) btw,AA susun 10 jari..Caring is sharing kan???(terbaik) 


NOTA KAKI: AA sangat bengang tahap unta kalau blog itu ada widget music lagi-lagi yang tak boleh pause (smbil makan pil penenang)

28 comments:

Una said...

dalam banyak2 tuh, cuma letak FS and cursor tuh jek..ngeh3..

yang lain tuh memang takkan letak la..=P

betul jugak..bila dah lambat sangat, pangkah jek terus..ngee..

eh! my blog berat tak? hee

Anif Abdullah ® said...

Una:header awak kut lmbat loading.. lain2 ok je .Hehe :)

ajuryn said...

aah,aku sokong kau 100% bab nie.yg tak boleh bla katak tue.ada gajah ,zirafah.segala jenis haiwan nk letak.haha

norashikin rahmat said...

anip.. check blog saya.. berat mcmtu x? -ikin, classmate T&S

Tehuzz said...

blog aku pun ade colorful2, ce singgah tgk brat x. hehe. klw blog tlalu brat tu, mmg nyampah la nk dtg lain kali. kene pndai adjust ape perlu dan ape yg x..


jom singgah dan bace:
isu panas seorang blogger

jom like page ni:
Secret Propaganda

Pupel Liyana said...

setuju!! mula2 berblog pupel macam tu gak..letak macam2 kat blog sebb tak tahu tapi bile da dapat teguran, pupel cuba perbaiki tapi sekarang tak sure la blog pupel berat lagi atau tak. kalau boleh nak kurangkan berat blog dibawah 100kb baru la laju loadingnye kan? tp rasanya skung blog pupel masih berat lagi.. dalam 350kb kot..

Abang Long said...

Salam...meh komen blog Abg Long lak.. dulu ada widget auto image marquee banner kengkawan tapi dah dibuang coz javascriptnya dah lunyai. skunk ganti lak image artikel menarik cuma guna simple image marquee jer..

http://abanglongonline.blogspot.com

Anif Abdullah ® said...

ajuryn: thanks...tula,mcm-mcm kan..

ikin:orait :)

tehuzz:ok..nanti sy singgah.. :)

Anif Abdullah ® said...

Pupel liyana:adakala kita tak perasan blog kita berat.Kalau dapat kurangkan sket,its ok.. :)


Abang Long:Ouh..macam tu ya.Java skript lunyai?fuh..haha.Ok,nanti sy lawat :)

Shaherah said...

hahaha... shera sokong semua yang kat atas tu.. lagi2 kalau ade music yg x leh pause.. rase mcm nk terjun bgunan jek.. HAHAHA..

Admiral Anwar said...

haha.. btul2.. skong sgt2.. slalu klau jlan at blog girl , mcm2 dowg letak.. btambah lembab nk loading.. trus je tkan 'X'.. hilang mood nk bace...

Zyqa Pakmin said...

hehe , kelaka ahhh . alahai perempuan =,=
Hahahaha #buat malu jee .

Scya Lollita said...

errr , cik scya pperempuan tp xde sgttt laa bnde tu hoho (yeke)

ce try usha .

Anif Abdullah ® said...

Shaherah: kann..kita wat aksi 'U JUMP I JUMP' jom!!haha

Admiral anwar: Tula pasal..kalau time kejam mmg pon.haha

Zyqa: hehe... :p


Scya:yeke?nnt sy usha :)

Aifa Afiqah Sulaiman said...

blog cik aifa berat dop??hehe!

Anif Abdullah ® said...

Mrs AA:eh baru perasan,ingat ade Mr AA je..haha..nnt sy usha :)

syufaa said...

hihihi..syufa rimas gak kdg2 tgk blog..mcm2 dorg nk letak..
tp xleh nk ckp ape la kan.. :P

Azura Banyak Cakap said...

Hahahaha, setuju sangat2, simple is better. :)

Liyana Aziz said...

yana pun x suka gak kalau banyak2 widget.. rasa blog lambat je loading... eh, x berat pun AA punya blog.. blog yana?

syrupmasin said...

ecece..penyayang??promote lah tuh..haha..errmm ade ke dgr lagu 60an dgn keroncong??

Anif Abdullah ® said...

syufa:kann..cayalah!! :p

Azura:eh byk cakap??bgusla ade geng..hehe.. yup,u're rite

Liyana: yeke?ok,nnt AA terjah.. :)

Anif Abdullah ® said...

syrupmasin: haruslah..haha..

Dosh Saleem said...

wahahah! hah btol tu! :D

Anif Abdullah ® said...

Dosh: haha :p

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

hahahaha . blog sya ada letak lagu. tapi boleh je tekan pause. haha saje.. nk elak drpd sunyi la katakan :))

ana raisya said...

kadang-kadang bile lagu tu terlalu bisng akn buat org mnyampah nak baca entry nya...da la bisng pastu x leh nak stop kan plak...urm hampeh ke...

sha said...

blog kite ada iklan nuff tu yg ada rss, innit..

jia said...

sokong part lagu tu!..
mympah i.. haha..

penyayang ke? haha