Wednesday, June 29, 2011

Nampak Benda Ini Kecil Kan?



------------------------------------------------------------------------

Kita seronok menonton cerita Nora Elena tetapi apabila selingan azan maghrib,kita tukar siaran lain?


Kita seronok makan Chicken Chop dan Nugget tetapi seorang anak miskin lalu kita sepak tulang ayam depan dia?


Kita menangis(berguling-guling)tengok ending cerita, hero & heroin tak dapat bersama-sama tetapi pernahkah kita terfikir bagaimanakah ending pasangan suami isteri di Negara Palestin ketika si suami sedang berjihad di medan perang?


Kita seronok bertepuk bertampar ketika makan di restoran KFC dan McD tetapi kenapa sebelum ini kita beria-ia memboikotnya walaupun pandang logo pun tak nak?


Kita tengok seorang menteri ini buat kebajikan  kepada anak yatim,bersugguh-sungguh untuk eratkan ekonomi dua negara,membina masjid dan pelbagai tetapi anak keluar mabuk malam-malam bagaimana pula ?


Kita jalan terliuk-liuk pakai baju singkat dan nampak pusat kerana cuaca panas tetapi kenapa mereka  yang bertudung dan pakai jubah boleh tersenyum apabila dengar alasan itu?


Kita hampir setiap hari check inbox didalam facebook tetapi bila kali terakhir kita buka kitab suci Al Quran?


Kita terasa lenguh menunggu imam habiskan bacaan doa yang terlalu panjang tetapi kenapa kita tak lenguh tengok orang berebut sebijik bola selama 2jam?


Korang..hmmm

Sekadar perkongsian,emak AA sebenarnya bukan seorang suri rumah sahaja tetapi seorang pakar psikologi juga..Kenapa AA kata begitu?Situasinya… Setiap kali solat jumaat,emak AA akan beri sejumlah wang untuk disedekahkan ke masjid..Walaupun kadang-kadang AA rasa nak jadi PEMBELOT pun ada ..mana taknye, mata tak berkelip-kelip tengok duit banyak dan keadaan pada masa itu pulak sangat-sangat pokai ..AA pun berkata pada diri


“Emak sedang berbicara dengan engkau Anif.. Dia mahu engkau jadi anak yang jujur dan suka menderma walau apa keadaan sekali pun”


Setelah setahun berlalu,syukur Alhamdulillah…
AA sudah berubah menjadi seorang yang mudah menderma(at least sedikit)..apabila kawan-kawan suruh pegang duit beratus-ratus,AA tak ada feeling nak curi pun


Nampak benda ini kecilkan?


AA ulang,nampak benda ini kecilkan??


Oleh itu,kadang-kadang benda kecil ini tak perlu kita belajar di sekolah pon tetapi berdasarkan pengalaman harian pun dah memadai.. Jadilah seorang yang prihatin pada setiap perkara dan teliti betul-betul apa yang telah/akan kita buat sepanjang tempoh hayat kita didunia ini..tetapi sering terlepas pandang ye tak?huhu..


Kadang-kadang AA terfikir,hukum karma itu benda kecil ke besar eh? Walaupun orang pandang sepi je benda ini.. Apapun,renung-renungkan..selamat beramal!! (tetibe lak ayat ni keluar ..motif?HAHA)

 thanks sebab sudi baca..jumpa lagi guys!! ^_^




NOTA KAKI:Salam Israk Mikraj ya kawan-kawan :)


**edit balik pada 6.40am,rabu




30 comments:

cik*eKa* said...

yaaaa saya paham. apa kaitan lady gaga dgn entry nie..sngt2 brguna ntuk renungan n kesejahteraan sejagat umat islam d msa hadapan =))
I LIKE THIS (xdak button like la plak kat komen hehe)

Jer ... said...

huhu . Anif nye entri ni wat rase bersalah . dulu ,mase kecik2 curi duit emak 20sen nak beli ice cream :P

Anif Abdullah said...

@cik eka: tetiba teringat Gaga time tulis td..HAHA.. thanks :)


@Jer: cehh..bertuah punya budak!! HAHA
*aku ske aiskrim pop dow.. besnye dlu2 an

alif ismail said...

nasihat dan peringatan yang sangat bagus!!!

ana raisya said...

menarik!! Suke

Anif Abdullah said...

@alif:sekadar perkongsian..hehe

@ana: thanks :)

yatie Awang said...

betul AA, kita selalu terlepas pandang benda2 kecil, padahal yang kecil itulah yang membawa makna besar dlm hidup

jia said...

thx.. ;)

Salam Israk Mikraj juga..

Mohd Faziel said...

good.! tetibe lak teringat mase kecik..ambek duet mak..hahahhahahaa

Anif Abdullah said...

@yatie:taw xpe kak.. Mujurlah hari ini AA boleh berfikir sebelum buat sesuatu perkara.. :P

@jia: hehe .ok :)


@Faziel:yeke? aku pun pernah gak kut.. beli kanta :p

KedondongLikat said...

feel free to visit my new blog.. (n.n)

http://kedondonglikat.blogspot.com/

Black_roses92 said...

urmm..pgg amanah, jalankan tanggungjawab. sekali belot, org dah tak percaya.. :)
gud job sbb da jd ssorg yg amanah. :)

iPai said...

betul2 .. yg kecil2 itu yg penting ..

Anif Abdullah said...

@roses92: thank u so much.. insyaAllah :)

@ipai: :)

h A n Y S said...

sangat SANGAT nice entri!

Aqila Sarah said...

entry terbaikkk :)

are_tik25 said...

suke sgt bace entry nie....
sgt bermakna....=)

are_tik25 said...

suke sgt bace entry nie....
sgt2 bermakna...=)

fatin nabillah :) said...

Betol kata AA tuh , kadang2 kita manusia lalai termasuk lah Fatin :D

* so , kena ada org ingatkan .

Anif Abdullah said...

thanks semua... :)
xreti nak balas mcmmana, AA hanya share yg terbaik untuk uols :)

iPai said...

post gini selalu ye macam jadi tak reti komen .. jadi, memang ramai yang membaca dan ia akan kekal dalam ingatan ..

komen mengomen berlaku dalam minda masing2 .. watak jahat dengan watak baik ..

Anif Abdullah said...

@ipai:thanks sbb sudi bc ya.. watak jahat n baik tu cmne??cer..cer terangkan .HAHA..

eyjalukman said...

AA , tnyelah kat mak AA , mcm mana nk jdpakar psikologi .
mksd eyja flow dy utk bljr .
still samar laa .

Anonymous said...

Ι ωas moге than happy to uncover thiѕ great site.
I neеd to to thank you for оnes time for this wοnderful
гead!! I definitely аpprеciаteԁ еvегy little bit
of it anԁ I have you book markеԁ
to cheсk out new informаtіon оn yοur site.


Here is mу ωеb blоg: galaxy s3
Here is my web blog

Anonymous said...

Gеnuinеlу no mattеr if someone doesn't know then its up to other viewers that they will assist, so here it occurs.

Feel free to visit my website - vapornine
My web page ::

Anonymous said...

If yоu wish for to take a greаt deal from this aгticle then yοu hаve to aррly such methoԁs to your
won wеbpage.

Hеre is mу ωеblog kfx
Here is my web-site

Anonymous said...

I was гecommеnded this web ѕite by mу cοuѕin.
Ӏ'm not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You're wonderful!
Thanks!

my wеb page - vapornine
Also visit my blog -

Anonymous said...

Hello eveгy one, hеre everу peгson
іs sharing thеse famіlіarіty,
therеfore it's fastidious to read this webpage, and I used to go to see this website all the time.

Look into my website: pikavippi
Here is my web blog ... pikavippi

Anonymous said...

I like the valuable info you supply to your articles. I'll bookmark your weblog and check again right here regularly. I am quite sure I'll learn
many new stuff right here! Good luck for the next!


my web-site ... get followers

Anonymous said...

Hello there! This article could not be written
much better! Going through this post reminds me of my previous roommate!
He constantly kept preaching about this. I will send this post to him.
Pretty sure he's going to have a good read. Thank you for sharing!

Also visit my web page - aaa fx