Friday, June 24, 2011

Cubalah Bermesra Dengan Follower Kita (Bhg Akhir)


Salam Readers!! 

gambar sekadar hiasan..*gigih edit semalam.HAHA. smart tak??saje ty pendapat uols

Entry lalu AA ada sentuh mengenai tips untuk bermesra dengan follower kita kan?kali ini mahu beri lebih sedikit info khas untuk anda.. Seperti yang dijanjikan,plan jangka panjang blog ini ialah'blogging & inspirasi'..hehe. Jom! teruskan pembacaan anda :)

Baiklah,kali ini mahu dedahkan 'Punca Penghalang Kemesraan Antara Kita dengan Follower'

1)Internet Slow
-Apabila line internet slow macam siput vavi,mulalah mood kita berubah jadi kurang baik rite?lagi-lagi yang menggunakan berukband.HAHA..Apabila mahu menjejakkan kaki ke blog follower kita,loading terlalu lama sehingga kita rasa bosan dan keciwa.. Jadi bukan bermakna kita takde niat mahu singgah kan?

2)Aku Busy Kau Hadoo!!??
-Kebanyakan blogger hari ini dari kalangan student .Tak kiralah dari peringkat sek menengah atau ipta/ipts. Kadang-kadang,time nak baca entry kawan-kawan memang takkan sempat ah.. terutama time exam/kenduri esaimen KAN?HAHA.. Oleh itu,kita kena cari waktu terluanglah dik kalau nak bermesra dengan follower kita.. Ngam?

3)Blog Photostat
-Berdasarkan pengalaman AA berkecimpung dalam dunia blog ini,(wah ayat)rata-rata yang jadikan blognya sebagai ruang untuk 'copy'segala bahan dari internet memang sunyi ah dari follower/tetamu .Betul tak?Lorr..tak caya?Baiklah AA ambil contoh,blog photostat ini dia copy artikel dari news online,rencana dan sumber-sumber lain bulat-bulat..Malah,ada juga sanggup copy artikel original dari blogger lain..Tak salah untuk beri info pada pembaca tapi biarlah dengan cara yang sihat ya dik?Orang pun naik bosan kalau entry itu panjang menjela-jela dan tiada gaya penulisan yang santai..

4)Blog Diari Online
-Ada diantara kita gemar berkongsi rutin kehidupan dirinya dengan orang lain. Jadi wujudlah jenis blog macam ini.. Kadang-kadang kita terlupa,apabila TIADA KELAINAN dalam penulisan kita atau orang cakap,"lagi-lagi luahan perasaan..takde benda lain gaknye" ini menjadi penghalang follower untuk mendekati kita..Nampak? Ada tu,AA pernah blogwalking blog someone ni,kita rasa keberatan nak komen sebab takut tersalah cakap,buat dia sensitip atau busy body kann? jadi ini boleh dikatakan punca keretakan kita dengan follower la..

5)Terlalu Gedik
-Opss...point kali ini agak terlalu berterus terang..HAHA.Jangan marah noo,ada diantara blogger itu suka sangat show off segala benda yang dia ada.Contohnya,gambar dia seksi ,ayat terlampau gedik dan macam-macam lah.. Itu blog dia,lantaklah kan. Tapi ingat!! Tak semua suka dik.. Laki-laki lagi lah tak suka.. Terus lari dan tak kunjung-kunjung blog korang..Nampak?Oleh itu,perbaiki diri kita sebelum perkara buruk berlaku .Contohnya,kena cemuh kat Anonymous dan haters kita.. HUHU  ** sorila AA suka berterus terang

6)Boleh Dimaafkan atau Sebaliknya??
-Penghalang kemesraan boleh juga berlaku melibatkan faktor-faktor tententu..Antaranya, tulisan terlalu kecil,warna yang terlalu menyerlah,berat,takde shoutbox,tukar URL dan macam-macam.. Sama ada perkara ini boleh dimaafkan atau sebaliknya ianya terpulang pada diri sendiri.. Tugas kita memanglah nak rapat dengan follower kita tapi bila dah berlaku perkara seperti ini bak kata kump JAMBU,"Ape pun tak boleh!!" ye tak?HAHA..

7) Tersadai dan Usang
-Blog yang sudah lama tak update ,AA suka labelkan sebagai blog tersadai atau usang.HAHA.. Cuba bayangkan,last entry dia 2,3 bulan lalu.. Nampak sangat dia dah tak aktif blogging rite?so,kalau blogger itu nak 'tangkap' balik hati follower dia memang susahla dik.. Silap hari bulan,follower kita pon dah lupe samaada pernah jadi follower dia or tak.HAHA.. Jadi,rajin-rajinlah update blog kita..at least kurang seminggu 1 entry. Ngam??


***Jadi,itu sahaja info yang ingin AA kongsikan.. 

Pada blogger baru,cubalah berkenalan dengan blogger lama dan belajar lebih mendalam kekuatan blog dia.. Malah,blogger lama pula silalah beri sokongan dan dorongan pada blogger baru.All in all,win-win situation rite??HEHE..




NOTA KAKI: Orang tak akan menghargai hasil penulisan kita jika kita sendiri pon tak reti nak menghargai penulisan sendiri



29 comments:

Reza Razi said...

Kemesraan yg berpanjangan.. hehe.. Nice entry.. :-)

lella lala walaa said...

betul tuh AA .. kdng2 fikir bnyk kali nak buat entry bru takut org xske .. hohoo

btw, bnyk belajar dr cni laa .. thanks yea AA .. :)

Diary oF Mine said...

thanks info... akan cuba xwat cmni.. :)

Mr AA said...

Reza: thanks..dekat dihati.HAHA..

lella: u're welcome.. haah,lebih kurang la..

DoM: HEHE :)

alif ismail said...

salam anif..

tips yang bagus utk blogger baru mcm alif..

thanks...!!!!

Anif Abdullah| Mr AA said...

alif: ok, u're welcome :)

jia said...

sambung yang haritu..
nice.. =')
part yang gedik tu tersentap..
hahaha.. ='D

iPai said...

wah ada lagi tips .. banyak ye .. hehe .. thanx

Anif Abdullah| Mr AA said...

Jia:ahah..part akhir..sentap ke?sori lah.ngeee...

Ipai: u're welcome :)

ummi anum said...

Maaf..baru berkesempatan datang blog ni dan follow sekali..terima kasih follow blog saya..

yatie Awang said...

sayang semua followers, kakak akan cuba yg terbaik tq

iPai said...

hmm kita buat balasan post sikit .. tapi sikit je .. mintak tunjuk ajar kalau ada yang silap

Follower yang ke-200 ikut nasihat theGADES dan Anif Abdullah

sha my heart said...

bagus tips2 ni, anip..

suka =)

P/s: pandai edit pic ek..

sha my heart said...

no 1,3,4 n 5 itulah blog kite.. sb tu la tak maju2.. hahaha~

♥ Nazratul Hidayu ♥ said...

nice entry AA.. thank you.. :)

Liyana Aziz said...

kureng suka dengan blog yg asyik bagi info yang kita dah tau, means copy cat la tu.. hehehehehhe.. then sebab x ber update... *ceit, diri ni pun selalu gak tersadai...*

shalina samsudin said...

HAI ,
mesra tak ? mesra tak ? hehe
AA best :D

Anif Abdullah| Mr AA said...

kak sha: eh blog kak mn ade gedik ah..huhu..*jujur ni*

liyana:kene hapdet selalu nnt orng mudah lupe kehadiran kita :p

Anif Abdullah| Mr AA said...

ipai: ok,doakan MY lappy cepat sembuh .Huhu


Naratul:thanks ya :)

Misshy Innz said...

kita blogger kategori no 4 .hehe ;D

Anyyss Shuhaimi said...

agak2 anis dlm kategori mana? hmm??

Anif Abdullah said...

Anyyss: i love ur blog!!has story telling HAHA.. maybe blog diari on9 kut :p

cik*eKa* said...

woiii pakcik follow la blog baru nie!! hahahahahaahha
kata nak win-win situation =P

Anif Abdullah said...

cik eka: haha.. baiklah makcik :p

Mohd Faziel said...

good.!! tq 4 advise some info.. huhu..sesuai utk myblog..still bby..new,heee

Anif Abdullah said...

@Faziel:thanks :) chaiyokk!!

Anonymous said...

ebook marketing strategy web http://audiobooksplanet.co.uk/es/I-J/m51682/ the art of watching films ebook [url=http://audiobooksplanet.co.uk/Middle-East/c1264/?page=2]free double your dating ebook[/url] free ebook downloadable sites

Anonymous said...

[url=http://englandpharmacy.co.uk/products/depakote.htm][img]http://onlinemedistore.com/4.jpg[/img][/url]
nationally certified pharmacy tech programs http://englandpharmacy.co.uk/products/paxil.htm pharmacy technician schools in georgia [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/kamagra.htm]access courses for pharmacy in london[/url]
wigmore pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/categories/men-s-health.htm online pharmacy chat [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/acai.htm]acai[/url]
pharmacy conventions http://englandpharmacy.co.uk/categories/healthy-bones.htm pharmacy silagra brand name viagra cumwithus com [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/oxytrol.htm]antibiotic online pharmacy[/url]
online pharmacy codiene http://englandpharmacy.co.uk/products/xplode--stamina--energy-and-sex-enhancer-.htm ui pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/dipyridamole.htm]dipyridamole[/url]

Anonymous said...

[url=http://englandpharmacy.co.uk/products/voltaren.htm][img]http://onlinemedistore.com/7.jpg[/img][/url]
the y pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/products/clarinex.htm postgraduate study at uppsala university of pharmacy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/zerit.htm]ways to change the field of pharmacy[/url]
guardian pharmacy little current http://englandpharmacy.co.uk/products/luvox.htm pharmacy students [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/lysexl.htm]lysexl[/url]
fluconazole online pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/products/sumycin.htm cvs pharmacy commercial song [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/nolvadex.htm]ads pharmacy pompano beach fl[/url]
online pharmacy for pain meds http://englandpharmacy.co.uk/products/sinemet.htm pharmacy infusion therapy [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/ponstel.htm]ponstel[/url]