Friday, July 1, 2011

Tetiba Teringat Zaman Kegemilangan Kanak-Kanak Ribena Dulu

CREDIT TO GOOGLE



“boleh tujunyanyi lagu?” “boleh..boleh,silakan”


“Rindu ... rindu serindu rindunya
Namun engkau tak mengerti oh...oh
Pilu ... pilu sepilu pilunya
Namun engkau tak perduli”



Lagu ini khas untuk entry ini bukan ehem2 ya..HAHA

Korang rindu zaman kecik-kecik tak? AA nak imbau zaman kegemilangan kanak-kanak ribena boleh?

Oh ye,siapalah ye mula-mula create istilah ‘kanak-kanak ribena’ ni ah? Konfius pakcik..

Baiklah teruskan pembacaan anda.HUHU


MEMORI PADA ZAMAN KANAK-KANAK RIBENA :


1)Selepas pulang dari sekolah,cari kedai aiskrim dan gula-gula!!


-Memandangkan sekolah rendah AA berhampiran dengan dengan jalan raya,AA dan rakan-rakan pun serta merta laa serbu pak cik jual aiskrim nie..Aiskim pop dan aiskim buat sendiri tula..20sen je time ni(murah kan?)..Beli dua batang,perisa milo(feveret woo) dan oren…zaman ni,2 perisa ni je AA hafal.HAHA.. Selepas itu,candy feveret AA ialah gula-gula hantu ..balik rumah saje mak hampir meloncat tengok lidah anak dia berwarna warni.HAHA



2)Zaman sekarang PS3 dan Farmville tetapi kami dulu…. 


-Korang taw tak.. budak dulu-dulu,memang kreatif dan inovatif lah dari segi mencipta permainan yang tak memerlukan banyak kos dan duit api.. Permainan yang AA selalu main petang-petang ialah :

*nak senarai banyak sangat tapi ini sebahagian

#Buaya-buaya –Ok yang ini,siapa kena sip @ sentuh dia jadi buaya
#Sungkit lidi -uji daya fokus kita 
#SOS @titik@binggo- TERBAIK!!

#Baling selipar/tin- siapa yang tak pernah main sila bunuh diri!! Gila best ah!!

 #Jala-jala itik- halamak… comel plak bila AA teringat time ni.HAHA

#Hide and seek @ main nyuruk-nyuruk- sampai maghrib pun tak rasa takut time ni.HAHA

#tutup botol-adess.. lamanya tak main!!

#daun terup-gigih kau tiup ya.HAHA

#nombor –guna semua jari tgn dan siapa kalah kena jentik

#zero tarzan- sanggup kumpul duit nak beli getah!

#main dam- punyelah seronok dapat haji.HAHA

#main nama/negeri/buah kegemaran ikut abjad terpilih

#polis entry @ kejar-kejar -tak silap perkataan 'chop!' dari permainan ini 
#bola beracun

#kejar/pukul lalat

#tikam –punye nakal time ni..

#jerat tikus- halamak..  siapa tinggi dia mudah la.HAHA

#anak kambing patah kaki..apa eh nama permainan ni?lupe2

#galah panjang- walaweh.. AA memang expert permainan ni..HAHA

#guli
#congkak
#pondok-pondok

#lawan daun @kapal paling laju sekali dekat longkang umah jiran(lepas hujan)

#gasing
#tenteng -guna kaca sebagai buah.huhu.. 
#konda kondi@ catuk ayam
#sep-sep - tak silap,orang last kena pukul tapak tangan smpai dpt.HAHA
#batu seremban -paling selalu
#enjit-enjit semut -nsib kak limah pon join time ni.HAHA
#goreng pisang -uji idea masing-masing
#sembunyi barang
#lawan mata tak berkelip

#layang-layang- touching kut bila benang putus @ tersangkut.HAHA


Camner? Berair mata korang baca an?HAHA.. touching woo bila imbau balik kenangan time ni.. Cuba tanya zaman ‘budak facebook’ hari ini dorang taw? Neverrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!



3)Eh lori Milo datang!!


-Masa sekolah rendah,sentiasa ada kejutan..  Al maklumalah ,zaman kita innocent ni orang nak bagi sesuatu yang best mesti kita seronok lain macam.. Contohnya,dapat air milo sejuk free.. HAHA.Kawan AA sanggup beratur balik,nak refill air . Punye la dia suka.HAHA


4)Cikgu.. saya takut doktor!


Haaa.. Siapa tak takut doctor kan?Time ni,jantung kami mula dah berdebar-debar sebab gigi kesayangan akan di cabut sikit masa lagi..hamekk kau!! Mana nak lari..HAHA .Time tunggu waktu giliran,memang tak keruan lah dalam kelas… Ada kawan AA,sanggup ponteng sekolah.. Lastly,kantui juga sebab gigi dia banyak sangat rongak .Macam AA ada jugak tapi tampal ah banyak.HAHA..  Tapi memori indah ada gak,gosok gigi beramai-ramai guna berus/cawan sendirik..AHAKZ!



5)Orang suruh baca buku dia tengok kartun!


-Orang kata zaman kanak-kanak ribena lah ,nak itu dapat… nak main tak tahu bahaya..HAHA.Time kecik-kecik dulu,AA suka layan citer A.L.O.N.G (takleh bla masa segmen Siti Sifir.HAHA)Dragon Ball, Ultramen,Power Rangers,Kluang Man,Silat Legenda,Usop Sontorian,Anak-anak Sidek dan macam-macam lah .Tapi…. Paling tak miss,kartun Sailormoon.Sampai hari ini,kalau bersembang dengan kawan-kawan lama sure tak lepas dari tag line ni”dengan kuasa bulan ..akan menghukummu!!”  LOL  .Cuba Tanya budak sekarang apa tagline yang diorang ingat? Sure tak boleh lawan zaman 90an duluuuu..HAHA..  sekarang ada ANIMAX,kami dulu Alam Ria bersama-sama koko crunch je dik.. sob sob

Sebenarnya banyak lagi memori kanak-kanak ribena ketika zaman AA  .Tapi yang ini je boleh tulis setakat hari ini.. Nanti banyak sangat boleh buat novel pulak.HAHA..

 

Cuba kita fahami kata-kata dibawah ini:


A child can ask questions that a wise man cannot answer..

Children make you want to start life over. ..and

Children are unpredictable.  You never know what inconsistency they're going to catch you in next.  





NOTA KAKI: “Yeah, Tora datang lagi!” masih terngiang-ngiang di kotak fikiranku




39 comments:

Abah Yie&Ummi Na said...

mmg seronok mengimbau kenangan lama :) zaman kanak2 ribena dulu mmg best sebab tak payah fikir sgt masalah hihihi

Jer ... said...

Anif dah besar kan ? :D . jom join segmen pertama jerza nak ? http://kisstherain90.blogspot.com/2011/07/segmen-pertama-teka-gambar-dan-menang.html

Anif Abdullah said...

Abah yie& Ummi na:tau xpe..kalau imbau balik mmg fun .heee


Jer:taklah Anif kecik lagi...HAHA,Orait!!

♥cik shaf♥ said...

Salam. thanx view my blog :)
same la..sangat rindu zaman kanak2..memori yg xkan dilupakan..huhu

iPai said...

hui .. betul laa .. banyak laa ..

tapi kalau budak2 sekrang ni cam ne haa ..

diorang bukan ada sangat benda2 macam dulu ni .. macam mane laa agaknya akan datang diorg ni ...

aku ade terasa game2 yg kita main dulu tuh membuatkan kita hebat2 macam skrang ni .. uhuhuh

n kata2 yg bawah tuh, pergh memang betul laa ..

Cik MiraMaliks said...

btol3..tingat lak zaman budak2 huhu :')

Anif Abdullah said...

@cik syaf:hehe.. kan..kan :p

@ipai:zaman kita dulu mmg lasak giler ah.. budak skunk maybe manja terlebih kut.. btw,thanks sudi bc :)

Anif Abdullah said...

@cik mira: tak pasan plak komen cik mira..hehe... macam AA yang dah tua ni lagi indu :P

Cik MiraMaliks said...

ecece..haha cam la AA tu tua sgt dh..;D

Adie Achim said...

Salam,
Entri ni buat saya terimbau zaman kanak2.. hmm zaman susah namun hati gembira jer..

Nice blog! follow u! follow me back ok. TQ!

Anif Abdullah said...

@cik mira: kekeke.. :p

@Adie: agree!!!(rs nak like je komen awak) OK,ngam!!

Nizam Ijam said...

hahaahaaaa,,...

best :)


jom letak nizam ijam kt bloglist
” Sepah minta maaf, isu Maharaja Lawak”

alif ismail said...

haha...sweet je entry ni....

thanks la sbb nak letak alif dlm bloglist....

huhuhu...

Anif Abdullah said...

@alif: thanks.. anif sentiasa menyokong blogger bru :)

Aisyah Aina said...

memang suka gila kot kalau lori milo datang...satu cup mana cukup kan :D

Anif Abdullah said...

@Aisyah:betul2.. lagi-lagi orang mcm AA ni..giler milooooo.hehe

kam_hafiz said...

siyes best zaman dak2 dlu..
men teng2 pling aku suka.. :)

Si DauN CeRi said...

hehe marveles lah entri ni. mcm lengkap je cite zmn kanak2 dulu. semua ada..



sekarang iklan tora dah xde, tp ramai kanak2 tahun 90an masih ingat iklan tu. cool! :)

Anif Abdullah said...

@kam: haha.. Anif plak x reti nak answer mn yg best..

@si daun ceri: thanks eh... Btul2 :)

amna said...

main yorok2 tu yang paling best! hide n seek ^^ hehehe..
kalau kena jadi tok harimau paling maleh tu kena cari kawan2 yg ntah memana duk nyorok =.=''

Anif Abdullah said...

@Amna: hehehe.. antara game feveret AA gak tu :)

eyjalukman said...

best kan time kecik2 dulu , best sngt!
main tnpa pikir papepun . tk mcm budak skrg ,permainan sume canggih2 . haha

Atiqah Wadiah said...

ada some of game liz di atas,stil main until now..pedulik hape dh besar pon..muaahhahahaha :D

Anif Abdullah said...

@eyja:zaman skunk angry bird..kita dulu,angry bird pakai lastik je..hehe


@atikah:really?wahh...

myhatiku said...

haha..da best moment time mude2 dlu..keh3

syrupmasin said...

haha..kenangan tuh :D

Anif Abdullah said...

@myhatiku:skunk dah tua eh?kekeke

Anif Abdullah said...

@syrupmasin: taw xpe.. kekal dalam ingatan smpai bila2 :)

alif ismail said...

salam....

pertama kali??? biar betul??

alif dah join 10 segmen/contest sejak involve blog 2 minggu lepas..huhu...

bagus2... teruskan join segmen utk tunjukkan keperihatinan dan semangat...hehe

Anif Abdullah said...

@alif: w,salam.. ha'ah,baru pertama kali..join ke? tula nampak sikit penglibatan sesama blogger..

Siti Arfah said...

Alamakk, mmg mengimbau kengn wktu kecik2 la. bez sgt2. Adoyai. :)

Anif Abdullah said...

@siti arfah: haha..saje suruh korang imbau balik.. :P

niena shopping2u said...

rindu zaman kanak2 :D

niena shopping2u said...

rindu zaman kanak2 :D

Anif Abdullah @Mr AA said...

@niena:hope merindui blog ini jugak..hehe

Siti Arfah said...

Anif Abdullah = :). So sweett ble igt balik .^^

Anif Abdullah @Mr AA said...

@Siti Arfah:hehe.. best kan sesekali imbau kenangan kecik2.. :)

alif haris said...

hahahah gua punya seram waktu nk kene inject BCG .. atau inject api ? nth sape yg ckp cmtu .. hahaha

seram gile ngn jarum smpai rasa nk terberak jew ..huhu

Anif Abdullah @Mr AA said...

@Alif :haah an!! lepas tu,abg senior sje je takut-takutkan..kekeke..