Sunday, August 21, 2011

Ending Cerita Yang Wajib Ada Semasa Raya


eh Rosyam Nor dan Wan Maimunah pinjam pic kejap ya :P


Anak atau Emak Mati 


                 Kalau korang perasan, hampir setiap tahun kita akan di sajikan dengan drama air mata. Semua pengarah pecah kepala kut nak buat stori feling-feeling sedih. Hope abang Rasyid Sibir tak baca..Paling berjaya membuat AA meraung ialah sama ada anak atau emak akan mati sebab kena langgar dekat kereta …Alahaiii….Lepas tu,time plak macam kene jew dengan 1 Syawal.. perrrrr… Kalau pembawa watak jadi mak,AA sure akan bagi award pelakon terbaik dekat Fauziah Nawi dan Wan Maimunah..hehe..

Bertaubat 


-          Sebelum bertaubat, sure laa pelakon-pelakon akan mabuk-mabuk…rogol sana sini..Eh tapi kenapa harus ada rogol?hehehe..  Kalau tengok ramai-ramai dengan family,bukan main kena sumpah seranah weh… Sebab watak yang dilakonkan itu sangat luar biasa..Sampai Shahir pun dapat idea nak buat title lagu (apa merepek ni)...Sebagai contoh lah kan, dari seorang pelacur,berubah jadi ustazah.. Dari seorang perogol jadi cikgu pendidikan seni(yeke?).. Dari kaki clubbing berubah jadi AJK masjid.. Wah!! Paling bagus lepas tengok cerita macam ini,ada ler keinsafan jugak kan..

     Kejap Betul Dah Jadi Tua 

-          Pada ending cerita , kita akan tertanya-tanya.. eh yang tua ni siapa pulak? Nyatakan padaku siapa? Siapa dia (jerit kt tepi telinga kuceng.haha) Lahh... Rupa-rupanya,selama 1 jam 45 minit cerita nih rolling adalah betul-betul mengisahkan hidup dia masa muda-muda dulu.. Cehh…  Tangkap feeling beb bila dia ceritakan balik pada cucu cicit nya..   Paling kantui bila dah tua, warna rambut mesti kena putih ada gimik uban.. Pakai spek kat hidung sampai AA risau dah macam nak jatuh jew spek dia aihh.. Jalan terbongkok-bongkok.. Selendang tak matching dengan warna langsir ..erkk..dan macam-macam lagi..hehehe


Mayat berulat-ulat


            Pada yang dah biasa tengok cerita anak derhaka  dengan  ibubapa,sure dah dapat agak ending cerita macam ini.. hehe.. Paling sadis,anak ini tak sempat nak memohon maaf dengan emak dia.. Emak pulak tak dapat terima perbuatan kotor anaknya itu… Isy-isy.. Mintak-mintak dijauhkan..


Watak ayah? Eh sure akan jadi cool dan relax jew.. Best sebenarnya main watak jadi ayah ni.. Kalau tak ada scene baca paper.. Cangkul tanah.. batuk-batuk sambil tengok wallet, itu dah kira fail untuk ditayangkan di hari raya ya.. TV3 dan Astro sure reject ~Harap maklum..hehe… Tetiba teringat dengan Jalil Hamid laa.. Alahai.. Lama tak dengar lagu Raya dia..hehe


Adik-beradik Terpisah


                  Nak dijadikan citer, masa kecik-kecik diorang ini dah lama terpisah rupanya. Bila dah besar, masing-masing ada gaya dan perangai tertentu.. Jadi,scene paling popular  nak temukan mereka ini ialah terlanggar bahu.. Jatuh cinta… Kena ragut.. Korek punya korek,sama ayah rupanya.. Cehhh…. 



Perkara –perkara yang membantu untuk  semua penonton meraung ialah:


-Lagu raya yang tangkap feeling diputarkan dow.Misalnya, Sudirman- Dari Jauhku Pohon Maaf.. Aisyah-Pulanglah ..Uwaaaa!!!*sob sob.. sambil rotate hingus supaya xjatuh

-Gema takbir raya yang membuatkan penonton koyak-koyak baju sebab sedih gilerr... Serius dow.. Sebab itu orang kata, sebelum raya jangan takbir... Nanti penghuni kubur akan menangis..Wallahu Alam ..


-Rumah kayu yang dah usang gilerr.. Siapa yang pernah tengok cerita Pondok Buruk sure tahu? Sedih giler kau..


-Anak ramai tapi ayah kurang mampu nak buat kerja.. Kasihan sangat.. Bercucuran air mata jantan AA nih....


-Berlakon di tepi sawah.. Tetapi kenapa mesti sawah? Apakah salah sawah itu.. *pengsan

-Wasiat terakhir semasa koma... Aduhaii....  *cop! doktor akan disalahkan sebab time panggil, dia ilang :p






NOTA KAKI: Sila sediakan lebih banyak tisu dirumah anda.. Sekian.

41 comments:

Wanie said...

hehe..itula cite melayu..dah boleh hafal skrip..

Cik Baju Kurung said...

haha . betul! :D

Cik Bell said...

HAHAHA..drama depa buat nie mmg sedih2 belaka..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

nasib cite melayu oklah dh tahu ending dia kan..cite indon lagi lah merepek meraban.. kan? :D

Nur Izzaty Norzaman said...

good entry!
memang gitula gamaknye drama melayu ye tak..
naseb bek kepale otak pengarah melayu tak macam indon..
kalau tak entah ape-ape lagi yang koyak..
keluar air mata darah agaknye..:)
selamat hari raya!

nurAMALLINA said...

setuju sangatlah! haha

Fathiah Hamim said...

kita semua sebenarnya dah boleh jadi director tau. =P

syrupmasin said...

yeahh..wan maimunah..haha..ehh betol2 ending yg selalu..adoii :D

meaw said...

ni meaw jadik pengarah pon tape, dari awal cerita sampai ending dah paham macamana,cite melayu gitu la,hiks ^__^

Abu Huzaifah said...

time2 nak raya mmng kne ada... baru takat feeling.. apa lagi kalau terdengar takbir raya :)

muhamad hanif said...

lagi satu, lagi satu..



*cerita tergantung.*



kahkahkajkah !!

Anyyss Shuhaimi said...

betul3..
dah boleh wat cite sendiri pasni. :p

FadzMeera said...

yeh, stuju lah AA dgn entry nie..
asl mlm raya ja msti, wajib la crita yg endingnya sedih2...nak2 yg bwk watak sedih tue, wan maimunah...uiii kta yg tgk nie xmo nangis pon bley nangis hah

alif haris said...

hahahah ..
kisah raya nk sedih jew ..
lagi rosyam nor berlakon ..pergh ..

Nurul Syazana Noorhijas said...

haha , stuju ngan blogger . nice entry , zana suke !! keep it up !! :)

sha my heart said...

uii, siap kaji..

Addin said...

wahahha tapi betul la, if tak da part part macam tu memang tak sah dalam drama raya kan kan :p

Ezay Hadry said...

kan kan kan
bagus ko buat entri ni
baru aku perasan
hahaha yang tak boleh blah part sawah tu
kenapa perlu buat kat sawah je?
ishk bukan ke pesawah pun kaye XD

kotak bulat said...

betul... asyik drama sedih je..msti ada fmily yg meningl..

vampire's lovex said...

hahahhaa...dah lepas ni ko plak buat drama ...


memang itu je la jalan citer melyu haaaa..kalau cter omputih,sebelom lawan ke makan ke tdo ke,semua nak ada scene kissing.... haihhhhhh

Abby Salvatore said...

cerita melayu....blakon jadi org kampung yg miskin,tp rambut kaler2 merah.kening berukir.
blakon semayang,bulu mata pelesu 8 kaki panjangya.
pastu semua pelakon pakat pakai rambut palsu.lelaki pnopuan...haihhh!

gagallllll!

oya!hi jiran..:)

sizuka said...

ahahaha. betol!!! aku sokong. cite melayu.. mesti dah hafal jalan cte.tp peliknye..kite ttp nak tgk kan.. sbb xkan nak tgk cite tamil kot time hr raya..
lalalal

p/s: ehh.. AA nie mmg suke wan maimunah eh.apsal bnyk sgt post yg gmbrnye wan maimunah, heee:D

Anif Abdullah| AA said...

Wanie: kan.haha...

Cik Baju Kurung: :)

Cik Bell: memang best tspi kdg2 lebih kurang sama

Fee Hafeezah: indon lagi la.. rasa nak ketuk2 je pelakon tu.ahhaha

Nur izzaty: thanks.. selamat hari raya juger!

nuramalina: yeah!! ^^

Fathiah Hamim: hehe..betul2

syrupmasin: haha..dah boleh baca ,nasib ada wan maimunah..

meaw: ecehh..ok,nanti kalau nak skrip jumpa AA :p

Anif Abdullah| AA said...

Abu Huzaifah: hmm, tula kan..

muhammad hanif: whahaha..memang nak ketuk pengarah tuh

Anyyss Shuhaimi: haha.. ok2..

FadzMeera: sesekali apa salahnya tayang citer yang endingnye bahagia ye tak..

alif haris: hahak.. itu sudah pasti

Nurul Syazana: thanks.. nice to meet u ^^

kak sha: haha..^^

Addin: memang citer kita ni dah sinonim kan dengan feeling sedih.hehe

Ezay Hadry: suka kau eh.. gitula gamaknye..haha

KB :tulaa... mood sedih kadang2 terbawak masa buat keje lepas tonton

Vampire's lovez: hahaha.. tetttt!!

Abby Salvatore: wahahaha.. nasib baik bulu kaki tak panjang cmtuh :p

sizuka: minat laa..lakonan dia sentiasa menjadi.. layan citer Mann! heee

sleeping_maniac90 said...

bab y adik beradik terpisah tuh da cm cite indon la plak hahahahaha...

YOUsoF said...

Hehehe sampaikan budak kecil darjah 2 pun dah boleh agak jalan cerita tu... ;D

Syuxer said...

perghhhh hebat ko dapat baca dan kesan jalan citernya...hahaha...ko memang boleh pengkritik punyala..ko mesti kaki drama melayu neh hehe..;p

cik sakdi said...

AA,, pondok buruk serius sedeh ooo. bapak dia naik kete kayu. sedih pasal ade gak anak mcm tu. huhu

Lea IsNaw! said...

suka tgk cerekarama
pasti meleleh je air mata aku tiap hari sabtu

Syahir Ramli said...

mmg tulah yg jd trend drama kt msia neyh...drama air mata... pitam!

syrupmasin said...

hai peminat wan maimunah :D

reza al-razi said...

stress kot tengok cite2 leleh mcm nie.. ak bila on tv je ade cite sedih, terus tukar channel.. malas nk layan prasaan.. ;-)

reza al-razi said...

stress kot tengok cite2 leleh mcm nie.. ak bila on tv je ade cite sedih, terus tukar channel.. malas nk layan prasaan.. ;-)

Abang Stalker said...

cte melayu mmg mcm tu le anif..org yg hati tisu cm abg ni mmg cpt melalak.cover dgn bantal.hahaha

Bro ahmad said...

boleh jadi pengarah filem dah ni..ok jom buat filem lagi best hehee

yatie Awang said...

memanglah ending kenalah macam tu, takkan dari awal hingga akhir, tak sedar2 his his hissss.....

lagu lama juga sedap didengarkan

alif haris said...

anip ..nk kad raya tak ??
kalau nak isi la apa yg patut kt sini..

http://alifharis.blogspot.com/p/hubungi-daku.html

iMBobo said...

setakat ni cerita pondok buruk plg menyayat hati rasanya..hehe

muhamad hanif said...

kau nak ketuk je ? Aku rasa nak hempuk terus kau tau.

iPai said...

walaupun semuanya memang dah perasan benda ni, tp kalau tgk kadang2 tuh memang best .. kalau selalu tunggu, memang rasa tak best pon, sebab boleh jangka kan ..

tapi bagus juga, leh kasi kesedaran utk yg tak biasa tgk .. er, kesedaran ke ? hehe

Liyana Zahim said...

Adehhh.. Ade lak mase die dok cite mende2 ni.. Hahahha..