Monday, August 1, 2011

Tips Kurang Ajar Ketika Berbuka

roarr!! nak kuih nii... suka sangat ^^




              Bagaimana hari pertama puasa korang ,ok ? Jap,masa korang baca entri nie ntah ntah baru tengah buang taik mata kan..kan..kan..HAHAK (gelak 2 harkat je)..AA pon pukul 12 tadi baru bangun selepas sahur (gilerr).. Lagi-lagi selepas hujan..bukak kipas laju-laju..Ouch…. Tengok henpon tanpa screen colour-ku,eh ada 9 message lorr..Malaslah reply,..Sambung kroih-kroih balik…lalala..

Eh ada yang tak sahur ke?laaa.. kenapa tak sahur. Nanti sakit perut kan susah. Nak buat kerja pon less tenaga dik.. Wah kemain intro den panjang bonar plak ni ai.. osah eh..jom baco!!



1)Menunda-nunda waktu ketika berbuka

-Berbukalah selewat-lewatnya.. Kalau boleh selepas orang balik terawikh.. Baru nampak hero kan.. Kalau kawan-kawan atau sesiapa marah cakapla korang anak jantan..HAHAK


Pssttt: Jangan mengada-ngada nak berbuka lewat k… Mengurangkan pahala bai.. Lepas dengar azan,silalah get ready ya adik-adik.. ^^



2)Mengumpat sampai tersembur

-Kalau boleh masa kawan-kawan sibuk nak baca doa tu,korang tepukla bahu dia .Untuk apa?untuk ajak bergosip cerita terbaru ler.Contohnya,pasal Memey dan Norman Hakim ke… pasal Facebook artis kena godam ke.. kannn..HAHAK. Jangan berhenti mengumpat sampai habis berbuka… cakap je sampai tersembur.Barulah korang dapat perhatian dan orang panggil korang comel..
 

Pssttt :Jangan mengada-ngada buat macam itu.. Uih,memang kurang atau tak dapat pahala la dik.. Seharusnya,cakap benda baik-baik depan rezeki k



3)Makan berpuluh-puluh pinggan

-Seboleh-bolehnya makanlah laju-laju… Baru korang ada change nak refill lebih nasik kan. Nak comel,masa kawan-kawan tengah makan tu.. Korang ambik je nasik dia. Cakapla,korang terlalu lapar sangat sebabnya tak sempat nak bersahur pagi tadi. HAHAK.. Korang capai dulu lauk yang paling sedap dan habiskan.. Biarkan orang lain ternganga ..


Pssttt: Nak kena lepuk?? Sebenarnya,dalam agama islam amatlah menggalakkan kita supaya berhenti makan sebelum kenyang. Jangan makan secara berlebihan ya dik.. kawal nafsu tu..



4)Makan benda masin-masin

-Semasa nak mula berbuka tu, capailah benda yang masin-masin dahulu.. Makan ikan masin macam keropok lekor pon ok gak.. Kalau takde keropok lekor kat umah, makanlah asam masin .. Sedap kan? Eh nak ratah ajinomoto? Boleh jew.. Itupon kalau nak mati secara berhemah la


Pssttt: Jangan nak mengada-ngada makan benda alah camtuh.. Masa selepas doa makan,capailah benda manis-manis..Misalnya,buah kurma.



5)Minum air sampai pengsan

-Kalau nak dapat kecomelan ketika berbuka,jangan pandang benda lain k.. Dengan penuh keazaman didada,ambil saje satu jug air dan terus gogok..kalau kawan marah cakapla,korang pon bayar cukai.. Dapat pulak air matermelon kan.. Perrr.. tak sedar weh ,dah tertelan bijik..HAHAHAK


Pssttt: Jangan nak mengada-ngada minum secara berlebihan.. Sekadar nak membasahi tekak sudah la dik..  Selepas itu, kalau termakan benda pedas AA suka minum sedikit air dengan ais… HEEE



Okeylah , itu sahaja. Sebenarnya banyak lagi nak bagi ‘suruh’ korang kurang ajar ni. Al maklumlah,bulan puasa ni kena save energi untuk benda lain jugak kann(gegeh)..HAHAK..babai ^^


( mood: sinis tajam )




NOTA KAKI 1: well, Blog Anif Abdullah is different than others,once you 'blurr' , you lost
NOTA KAKI 2: suka tengok datuk ct baca ayat suci al quran kat tv3 thn lepas.. meow sangat !

39 comments:

ir yien 9897 said...

wah peminat ramai sampai 9 msg huhuhu

best nyer tips2 kurang ajar nie

tapi no.1 tak mungkin olang buat kot..huhuhu lapar meh.. :)

Kasut& Karipap said...

omaigod.....kuih puteri mandi (pngl kt tmpt sy) kegemaran sy ni menjana idea untuk dibeli di bazar Ramadhan..ayark!

Yintomeito said...

hahaa , 5 prinsip ni kene elakkan agar pahala puasa tidak berkurang :)

kotak bulat said...

hahhaha...adoiyai.. semua tu bertentangan dgn pe yg kita ptut buat msa buln puasa..

syrupmasin said...

untunglah 9 mesej diterime..haha..bagus idea kau..mao kene pijak dgn mak aku kalu buat..haha..

najihah sahami said...

hahaa..memang hebat ah kalau dapat minum air sampai pengsan..:P

Anisa Hang Tuah said...

nak kuih tu

nak nak nak

reen said...

gulp! onde2 tu npk sedap..hehe

Anif Abdullah| AA said...

@ir yien 9897 hehe..mana de peminat ^^

Anif Abdullah| AA said...

@yintomeito: yup.. pandai awak ni ^^

@KB: jangan try at home ya .hehek

@syrupmasin: hahak.. wish bulan puasa weh.. ^^

@Najihah: hahak.. ^^

@Anisa: Nak ke?jomm kita pergi bazaar nnt! ^^

@reen: onde2? saya panggil kuih gula melaka..hehe

Nalisa Syahira said...

okay , mmg tak pernah pun teringin nak menunda masa buka puasa tuh . hehe .

i'm ezza haniza said...

bab minum air smpai pengsan tu ezza selalu buat! muahahahahahaa

nurAMALLINA said...

sedap ahh kuih tu!

Anif Abdullah| AA said...

@Nalisa: bagus2.. hehek ^^

@ezza haniza: yeke?kurangkan minum eh.. biarkan makanan itu trhadam properly ^^

@nurAMALINA: kannn.. ^^

gadis bunga said...

ade ke org yang nak buka dengan makanan masin dulu ? haha

Liyana Aziz said...

hoit!! seb baik twist balik tips yang x berapa nak diajar... bhahahahhaha

selamat berpuasa dan selamat berbuka...

izfanora said...

AA, nk tmbh lg 1 tips..

tido lah sepuas-puasnya.. bgun apabila azan subuh keesokkan hari berkumandang.. LOL !

Nurnajwa said...

Ahaha, ni mmg kena lempang la klau buat XD

Siap pgil org adik ><

Ehhh, kte tak blur ok ;)

Anif Abdullah| AA said...

@gadis bunga: erk... org yg ada diabetis kut :p

@Liyana Aziz: mana m'hilang? selamat berpuasa ^^

Anif Abdullah| AA said...

@izfanora:hahahahak.. Mboii dia.. ^^ *zzz

@Nurnajwa: tak blurr eh.. ok2.. selamat berbuka ^^

Syuxer said...

hahahha kalau wat time berbuka kat masjid,tobat kena halau jauh2..paling sopan pun kena ceramah kaw2 dari tok imam hehehe

Hans said...

yups
semua tips nih harus dielakkan
:-)

YOUsoF said...

Tergoda aku dengan kecomelan kuih hijau yang manis menyakitkan gigi tu.. ;D




hahaha minum gogok la baru gadis 'suka' tengok..

Farhana Jafri said...

heh sape yg berani than smpai lpas hbis terawih, aku salute ngn dy.. hahahaha anugerah : penampar sebijik.

jemput singgah ANASAURUS :)

Anif Abdullah| AA said...

@syuxer: hahak.. tak kurang pon,kena baling talam ..hahahak ^^

@Hans: betul2....hehe

@YOUsuF: jom berbuka kuih nii!! ^^
@Farhana Jafri: penampar jepun eh?hehek..

chemay said...

macam2.
hehe.

jangan buad semua tuh taauu??
tak baekkk.
nanti tuhan marah.
:P

btw.
selamat berpuasa :)

cik sakdi said...

huh, xpayah tunggu azan baru nak get ready,, sejam b4 azan dah cercangak depan meje. eleh eleh. haha

Wanie said...

ade gak ye org bukak posa lewat?hehe..at least makan la sikit dulu pastu solat..lepas solat boleh smabung mkan balik :)

sha my heart said...

9 mesej? wah, peminat ramai en anip ni.. er, dgn girl yg hari tu mcmna, dah settle blum?

suka entri ni.. serius perli, kelakar.. haha~

tapi kak sha tak buat semua tu, sb kak sha kan org yg baik.. haha~ poyo plak.

saveqmm said...

muahaha..konfom kalau ikut petua tak baca bahagian psttt pasti beeoolll punya..ahahha

jom baca ni.. http://saveq.blogspot.com/2011/08/7-info-minda.html

Diary oF Mine said...

hahaha... xleh di amalkan semua tu... :D
eh... minat dato ct baca al-quran gak... da la nyanyi sedap, baca quran pun best

alif haris said...

hahaha memang kurag ajar ..
minta kene pang sat g :D hehehe

nawal addina said...

ahaha , mmg kurang ajar XD

tp minum air smpai pengsan tu aku . haha , oke . tak laa pengsan :)

lella lala walaa said...

AA,kalo minum 3jnis air mase buke kuang ajr gak ke tak ehh ? HEHEE .

p/s : selamat berpose yea mr.AA . jgn ponteng2 tau :)

iPai said...

buka ap semalam ?

alif ismail said...

tengok pic kuih onde-onde tu teringat pula pada arwah nenek...

alif ismail said...

eh xpe... kadang2 gambar tu penting supaya kite tak lupe pada sesuatu yang sangat bermakna...

selamat beramal...

siti kektus said...

haha. mau tercekik kalau makan yg masin2. *yeke?* :p



kalau makan pedas, biasa kite minum minuman panas. komfem pedas tu hilang. kalau guna ais, macam tak de kesan je. :p

yatie Awang said...

hahaha...memang kurang ajar, terutama yg no.1, tek de nya org nak buat mcm tu,