Tuesday, August 23, 2011

Tips Menakutkan Anak-Anak Dari Main Mercun



umur bebudak macam nih pikir seronok je aihh.. tampaq satgi baru taw *eh macam kenal ayat ni :p



 TIPS GILERR DARI MR AA:

1)      1) Selain guna rotan.. Apa kata, Ikat anak-anak dekat pokok kelapa sambil beri tazkirah tentang keburukan mercun itu. Bentangkan slide show mengenai kesan buruk pada keselamatan diri sendiri dan orang lain .Kadar masa,terpulang…  No iklan. No Talian hayat *wah!


2)     2)Takut-takutkan mereka.. Misalnya “Jika adek main  mercun senyap-senyap… mama tak mahu beri duit raya lagi.. “.. “kalau adek main mercun dengan  Syed Mohammed Sharifuddin  (nama penuh spela aku petik ni) anak Pak Seman tuh, mama pergi KB mall.. adek jangan menyesal nanti !! "
     
     3)  Kawal pergerakan anak-anak.  Kalau boleh,upah 3 orang pak guard yang bermisai lentik untuk memantau pergerakan anak-anak ketika bermain diluar rumah… kalau ada papehal, roger je.. hahaha


  4)Sentiasa ber-twitter dengan guru-guru sekolah mereka... Jika didapati anak-anak bawak mercun, Cikgu dah ada lesen hijau laaa untuk  rampas ,ambik tindakan ataupun jual …..errrr…kat sape eh…haa,dekat mama balik… lepas itu,mama pulak up status dekat wall cikgu.. cikgu dan mama pulak yang main sesama..hahaha (apa aku taip nih)


5)      5)Tunjukkan dekat anak-anak mengenai mangsa mercun yang ada dalam petikan akhbar . Pastikan bukan majalah Mangga. .Anak-anak tak boleh tengok model iklan kolam renang semasa bulan puasa k..hahak..Kalau anak-anak tak takut dan berkata “ elehhh.. tangan kiri je kudung.. tangan kana ada lagi buuu” , sumbat surat khabar itu di dalam mulut mereka. Kalau menangis, pastikan keadaan reda dulu.. Dalam beberapa minit, takutkan balik..Erkk..

Alahai siannye dik.. Pakcik Anif dah kabo.. Jangan main,nak jugak main.. 

6)Isi masa lapang dengan anak-anak.  Kalau boleh, cuba luangkan masa menonton cerita  SI CAPIK sambil-sambil buat kuih mazolla tu... Kalau anak-anak tertidur, pastikan kita dodoikan anak-anak dengan lagu tema  SI CAPIK itu.. whahaha

7)      7)Guna alternatif lain yang menghiburkan jugak. Jika mereka teringin sangat untuk merasai suasana hari raya, beli bunga api sudahhhh la.. hmm..Tak kisah yang macam mana. Janji murah dan tak ada dum dam dum dam (feat ewahh..waka..waka)... Ngam?


bunga api macam ini okei kut dan selamat lagik kan? kan? ^^



eh kenapa kat TV takde iklan pun uar-uar tentang bahaya mercun ni? kenapa? kenapaaaa?
asyik-asyik pasal mega sale... kuih raya.. .mega sale ..kuih raya.. *pengsan





NOTA KAKI: Tahun ini AA badjet baik wooo.. Tak main mercun pon.. kekeke

36 comments:

syrupmasin said...

hahaha..hai si capik :P

aimi adilah said...

xtakot pon dgn ugutan mama 2.. ahahhah...

nak g main mercun gak....
mama g lh kb mall....
yg penting mama tepat syg adek kn...

bye ade nk g main mercun dgn sharifah amirah la makul sauf... :P

cik sakdi said...

ape kata ikat anak kat pokok pastu campak mercun bola kat dia. mst dia takot.

Lea IsNaw! said...

si capik! gagah dan berani
eh cmne eh lirik die
lupa lak

kehkehkeh

Fathiah Hamim said...

pak guard mesti misai lentik la kann =D

iPai said...

sebab orang yang buat iklan pon suka main mercun kot .. hehehe

macam susah je tips .. kena usaha lebih keras lagi dalam mengawal anak2 dalam main mercun .. jangn dilepaskan berjalan2 kluar surau/masjid .. paksa sembahyang .. uhuh


bro, aku tag kau dalam satu kontest ni .. harap join .. blog bro ni ada chance menang

Syuxer said...

hahaha konfirm bebudak akan berbulu gila dengan mercun nanti hehe..kan bagus kalau tips2 neh diamalkan oleh ibu bapa hehe..;p

Wadi AR said...

kehkehkeh. nep, nnt kim slm dak nursing tu. beliau pgl gua wadi unung. tapi gua lupe dah name. piss!

yatie Awang said...

adoiii...Anif..ada ada je hahaha, yang pertama tu, betul dah ikat kat pokok, tapi lepaskan kerengga hahaha

Azham Vosovic said...

hahaha, dodoikan lagu si capik tu mmg awesome hehehehe

Liyana Zahim said...

Ada lak masa nk bertwiter ngan ckgu ek? Wakakakakakak~

kisahku orang biasa said...

hak3,.mcm la mr.AA nie kan,.mmg terbaek r cara nie,nanti boleh lar cuba utk adik2 kat umah nie,. ^^"

nadia fatihah said...

kenapa perlu si capik? haahhaha :P

alin said...

terbaik...huhu.luckily this year da xbyk org main mrcun kt area umah i compared last year...


entry terbaru;upin ipin penipuan orang yahudi???

ILA HonEyBuNNy said...

hehe...ayat tampaq sat baru tu pun macam kenai..hehe..

selamat tak de budak2 suka main mercun d cne...ehhe

Umie Artoqiemie said...

kenapa takdak iklan mercun? kau kan dah buat ni.. haha.

Syahir Ramli said...

hahaha motif lagu si capik plak??haha
si capik,
bngkit kau dr kecewa,
usahlah kau berputus asa.... =)

Cik Bell said...

dulu kecik2 suka main mercun.bila dah besar.xdpat main mercun ,sibuk dok tegah budak2 main mercun..HAHA..apakah?

Afikah Aziz said...

eh rasanya klu ugut cenggitu budak2 wat derk je kot hahaha..

iKhRam said...

suke petua no 2 dan 3.. hahaha..

cik pha said...

bgus jugak main mercun sebb kalau teroutus sepuloh jari leh masuk TB hahha

Sarah Mohd Saleh said...

hahahahahah..aku rse kompom budak tuh fobia seumur idup.aku bersyukur mak bapak aku tidk mnggune skil2 sebegitu

shalina said...

HAHAHAAHA ! lawakkk !
gilooooo mak n cikgu ehh..bhahah ;D
selamat hari raya ^^

myra yusreena said...

huu tamo tamoo..tamo men mercun!! haha

qamarguyz said...

Salam ziarah..
Tips paling berkesan..mak bapak sendiri main mercun sampai putus tangan, then tunjuk kat anak-anak..baru la diorang takut! ahaakks.. ;0

Nyway nak minta jasa baik & sokongan rakan-rakan blogger sikit boleh? Lawati link di bawah & vote di bahagian poll & comment (cari responses ke-36) untuk laman qamarguyz.blogspot.com - Aksara Cinta Ilahi.. ‘Tinta hamba..menuju Yang Esa’..thanz yer =)

http://komuniti.2dayblogger.com/undian-tagline-blog-terbaik-2011/

Abu Huzaifah said...

hehe... Anif sgt prihatin...

alif haris said...

hehe aku pn dah bersara drpd arena mercun ni .. boring doe ..
bakar duit je ..

Kim Beum_Ry said...

hahahaha..agak2 taku tak bbudak main mercun bgai nie,,hehe..tp kan,,time bazaar nie,,ade gak org jual mercun dgn bunga api,,seyesly trklu,,nape erkk jual mercun kat bazaar sdgkn yg lain jual makanan tuk brbuka,,lain lah klau mercun tu jd juadah brbuka puasa kan..hahaha..

Kim Beum_Ry said...

hahahaha..agak2 taku tak bbudak main mercun bgai nie,,hehe..tp kan,,time bazaar nie,,ade gak org jual mercun dgn bunga api,,seyesly trklu,,nape erkk jual mercun kat bazaar sdgkn yg lain jual makanan tuk brbuka,,lain lah klau mercun tu jd juadah brbuka puasa kan..hahaha..

CAYZAL said...

mercun dan hari raya ibarat taik ngan lalat.. mana bole dipisahkan..

p/s : check out my new blog..

ArulchelseA said...

btul tu..tgok si capik pun ok jugak..kih kih kih

sha my heart said...

haha~ ganaz giler.
siap upah pak guard lagi. wakaka~

terbaik la.

Wanie said...

nanti dah beranak baru dgodek2 entry AA ni balik..:D

dah berzaman kot tak main mercun..baik gak la ye?hehe

Ezay Hadry said...

nak main camne..aku nak cari kedai dh takde dh ni..
ada ke iklan nak tayang camtu?? dorang supply lagi laa...

suke num 4..cikgu skang gossip2 dlm twitter ek..hehe

YOUsoF said...

Hehehe.. Untunglah makcik2 yang duk simpan gambar budak2 putus jari dari dulu..

Mesti nampak revolusi tu kan.. Kalau dulu balut tangan saiz henfon, sekarang balut tangan dah sama saiz dengan kepala (sebab lima2 jari hancur)..

chemay said...

budak2 sekarang.
takutkan macam mana pun.
diorang tak kesahh.
degil bebenorr
-.-