Saturday, July 9, 2011

Kronologi Manusia Berbulu


Salam Readers!!
(p/s: Penulis tidak akan bertanggungjawab sekiranya pembaca didapati terkena heart attack..wah over!)




1> Kid Hairy Cina atau nama betul dia Yu Zhenhuan popular dah sekitar 2002 (Wah,time AA Tingkatan 1 kut).. Kanak-kanak ini sememangnya 'agak' berbulu dan menghadapi masalah pendengaran disebabkan rambut di telinganya. Yu dilahirkan di bandar Anshan dalam wilayah Cina Anshan pada tahun 1979 dan rambut-rambut ni mula lebat pada usia 2 tahun..Sekarang ni,budak ni dah besar pun.. Cer tengok picture bawah tu,dia dah bujang..



2> Yang ini pula,Jesus Aceves iaitu dilahirkan di Loreto ,Mexico.Merupakan orang kedua dalam keluarganya yang dilahirkan dengan keadaan yang jarang dikenali sebagai hypertrichosis. Mukanya dilindungi dengan rambut, membuat dia menyerupai serigala .. Kasihan jugak sebab orang gelarkan dia lelaki monyet.Amboi,kalau orang panggil korang camtu sentap tak?huuu.. Walaupun macam nie,dia dah berkahwin dan mempunyai dua orang anak perempuan taw.. Pada tahun 2007(not sure), Chuy ni masuk Ripleys Be or Not(ala dulu ada tayang ditv3)dan Guiness Record..



3> Selepas itu, saudara rapat Victor "Larry"(kiri) dan Gabriel "Danny"(kanan) Ramos Gomez ini pun menempuhi hidup sebagai orang berbulu.. Kedua-dua mereka ni mempunyai peluang untuk menjadi bintang TV apabila ditawarkan membintangi peranan dalam X-Files(lama dah tengok siri ni..so tak hengat part mana dorang berlakon)


 

4> Stephan Bibrowski atau lebih dikenali sebagai Lionel Man Lion(singa?).. Seluruh badan beliau telah ditutup dengan rambut panjang seolah-olah serupa singa(Kusmangatt..camne tu?tak miang ka?)..Stephan ni lahir kat Poland dan mak dia menyalahkan bapak eh sebab tengok singa masa mengandungkan Stephan ..Maybe kenan kut..kan?




5> Pruthviraj Patil telah dilahirkan di Mumbai, dengan "Sindrom Serigala" kerana yang dia mempunyai bulu penuh kat muka dan badan .Memang tebal giler.. Dia dan ibu bapanya telah mencuba pelbagai cara Ayurvedic tradisional(cara perubatan india la kiranya), pembedahan laser dan homeopati, untuk menyembuhkan penyakit nih tetapi tidak ada satu pun berjaya..Subhanallah.. Semua ini mesti ada hikmah.Allah Maha Mengetahui..



6> OK,Siapa kata wanita tak ada janggut?Mai baca sini.. Nama dia ni,Annie Jones dan merupakan seorang wanita dari Amerika yang berjanggut kat area Virginia. Namun,masih tak dapat sahkan lagi genetik dia ni..Haik? *pengsan

Tapi bila dah dewasa, Jones menjadi terkaya di negara ini sebagai"wanita berjanggut" dan bertindak sebagai jurucakap kat sane untuk satu program(ape tah).. .Kemudian dalam kerjayanya, Jones melawat ke Rusia dan terus  menjadi seorang ahli muzik. Kemudian,Jones berkahwin dengan Richard Elliot pada tahun 1881.. Pada tahun 1902 pulak, Jones sendiri meninggal dunia akibat tuberkulosis.



7> Sawadikappppp!! ha,dia ini sure la dari Thai.. Supatra Sasuphan namanya, seorang gadis yang berusia 13 mengalami "sindrom serigala" gak..
 
Kasihan sangat dengan  hidupnya  sebab  kanak-kanak lain  memanggil dia "muka monyet" dan "gadis serigala". Tetapi kini , Guinness Record  dia telah membuat beliau sangat popular di sekolah. Walaupun orang suka ejek dia tapi ada jugak orang hargai dia (at least)..Hasil kajian didapati,Supatra jadi camni  adalah disebabkan oleh kromosom yang rosak.



8>  Nama dia Julia Pastrana dan lahir di Mexico..Telinga dan hidung dia ni agak luar biasa dan giginya tidak teratur. Charles Darwin (masa zaman dia ni)menggambarkan beliau sebagai: "Julia Pastrana, penari Sepanyol, adalah seorang wanita yang amat halus, tetapi dia mempunyai janggut tebal maskulin dan dahi berbulu.. Agaknya,sebab itu muncul teori Darwin kut after keluar wujud orang begini..



 

9> Siapa pulak dia ni?Percilla telah dilahirkan di bandar Bayamon, Puerto Rico.Pada satu hari,ketika bayi laa .. ibu bapanya pergi ke New York City untuk check dia ni oleh pasukan doktor. Dia kekal di New York selama tujuh bulan sebelum kembali ke Puerto Rico. Malangnya cam xde kesan je..,Percilla meninggal dunia pada tahun 2001 di umur 89(pnjang hayat dia).. hmmm..









NOTA KAKI: Setiap apa yang dijadikan Tuhan,pasti ada hikmah sebalik kejadian itu.. Sama-samalahkita renungkan.. 

20 comments:

alif ismail said...

weird tp inilah kehebatan Tuhan....

hamzah ian said...

mutasi genetik.. kuasa tuhan

Anif Abdullah @Mr AA said...

@Alif: yup.. huhu..

@hamzah: mutasi genetik?oouhh..

NurjiaNaiem said...

setiap org ada klbihan, ad klemahn.. :)

yatie Awang said...

itu keindahan yg Tuhan ciptakan? kita yg masih diberi kesempurnaan seperti ini, masih mahu mengubahhnya...

ABU said...

wah pelik...mintak dijauhkan pada keturunan kita..amin...

Ms Z said...

yep yep.. there always silver lining with what had happened. huu

Anif Abdullah @Mr AA said...

@NurJiaNaiem:betui tuh.. bnda ni jadi cerminan buat kita sume

@kak yatie: yup..seharusnya kita kita bersyukur lahir serba elok kan?

Anif Abdullah @Mr AA said...

@ABU: hmm..hope so.. :)

@Ms Z: i think so..could be the one :)

alif haris said...

tiap kejadian itu ade hikmahnya ..

jgn lah dihina2 .. ^^

Anif Abdullah @Mr AA said...

@alif: yes, you are.. orang macam ni 10x tabah daripada kita.. ^^

syrupmasin said...

errrr..adoii

azwa amani said...

seram pula amani tengok.huhuhuhu

Marniey said...

semua kan ada hikmah nya :D

mary ann ;) said...

betul2..setiap yg berlaku ada hikmah nya..

tengok, walau tak sempurna mcm kita nie pon, dorang boleh jugak popular n kaya.. ;) ;)

senyumSOYA said...

ciptaan tuhan..menghargai atau meragui..^^! semoga diambil iktibar..

iPai said...

wah .. dasat kan rambut panjang2 ..

Anif Abdullah @Mr AA said...

@syrupmasin: jadi iktibar..huhu..

@amani: seremmm? mintak2 dijauhkan lah kan.. even saudara trdekat

Anif Abdullah @Mr AA said...

@mary ann: hmm.. itulah hikmah terbesar

@senyumsoya: yupp/.. sori eh xpat folo la.button ilek..

@ipai: tula kan.. moga jd iktibar

Tea said...

huyoo. unik ohhh. >.<