Tuesday, July 19, 2011

Tips Mengenali Filem Walhal Belum Menonton Pun


nk google line prob..so guna pic yang ade je..MUAHAHA


Salam Riders & Readers!
 
          Hari ini AA mahu berkongsi (takdela pro sangat..just share) faktor-faktor tarikan magnet persekitaran yang leh mempengaruhi mood korang sebelum menonton filem di pawagam.Tarikan magnet? Ya.. Setiap magnet ada positif dan negatif kan... Faktor ini, menjadi panduan kita sama ada mahu tonton secara puas hati atau hampa setelah balik dari bilik  pawagam lah..HEHE.. memandangkan AA belajar gak tentang publishing ,advertising dan marketing ni..  so let see..!!


1>Tengok thriller filem. Cara ini merupakan strategi paling terkenal diserata dunia untuk mempromosikan filem . Tak kira lah media apa yang mereka gunakan untuk tayang thriller ini.. Baik kat tv,youtube,purpletube ke atau mana-mana lahh. Sama ada filem itu berjaya atau gagal  ‘mengajak’ penonton ke pawagam,thriller yang gila babing best (walaupun tak best) mampu menghidupkan mood kita nak tgok filem tu kan?

Pssstt: Thriller filem Karak memang gila babing serammm,hakikatnya..hmmm *tumbuk bantal*

2>Merajinkan diri mencari sinopsis/review cerita. Tak kesahlah didalam internet,surat khabar ataupun majalah. Media baru paling terkenal dan cepat ,sudah pastilah internet ye tak.. HEHE.. Wikipedia dan laman blog menjadi platform utama. Ada yang tak gemar baca sinopsis DAN ada yang selesa mengetahui sikit-sikit tentang filem itu.. Yelah,siapa pengarahnya?siapa pelakonnya?siapa juru mekapnya..? eh.perlu ke.HAHAK

pssstt: sama juga macam nak beli dvd ye tak.. AA mesti nak baca gak cover story walhal mulanya nak survey harga ..tup tup terbaca pulak..Itu normal..HEHE

3>Luahan perasaan. Cara ini AA mula perasan tahun lepas lagi (kut).. Pada yang dah tengok filem kat wayang,sure akan hapdet di laman sosial mereka seperti Facebook dan Twitter.Apa? korang still guna Friendster?HEHE…(ok tak lawak pun) Antara gambaran perasaan yang paling popular (maksud sama ,ayat lain) IALAH :

  • perrghh,filem ……….. memang best gilakkk.. I give 10 stars!!
  • sape nak tengok filem………… aku sarankan korang bawak tisu 10 kotak beb..sob3..
  • Ceh! Thriller bukan main gempak.. Padahal aku tak paham pun cerita tu,HAHAHAK
  • filem……… biasa-biasa je..not bad laaa

Nampak? Ini semua antara contoh gambaran luahan perasaan kawan-kawan kita yang dah tengok.. Pada kita yang belum ini,tentu macam ada magnet ye tak.. Nak turun wayang atau tak.. Kuasa ditangan koranglah kan.

pssstt: setiap orang ada pandangan masing-masing… macam beli baju lah.. Dah pakai (beberapa hari)baru tau ngadu,benang tertas la.. salah kedai la.. kain tak serap peluh la.. HAHA

4>Pesona Kawan-Kawan atau Ehem-ehem. Ada segelintir kawan kita ni, memang follow up filem tu dari awal.. Padahal kita tak beria-ia pun.HAHA.. Lastly, dia dah takde member,dia cari kita..  So kawan korang ada kuasa jugak sebagai magnet ni. Dapat pulak 'cara penyampaian' dia yang bersungguh-sungguh mengatakan filem itu best setelah dengar daripada kawan kepada kawan la..jiran la..macam-macam ye tak..  Selain itu,daripada ehem-ehem korang kan.. AA tahu,kelemahan kita sure dari kelunakan suaranya .. lirik matanya..(cewahhh!) Korang apa lagi, dan-dan terus ajak dia terjahhhh pawagam.. Padahal dalam wayang TIDOOO!!  HAHA. Rugi pun rugilah janji bf/gf korang puas hati bila balik umah..HEHEHE..

pssstt: Baik bagitahu pasangan korang cepat-cepat,apa genre filem kegemaran (mata tak kekelip la kalau tengok) bila tengok wayang..Haaa, nanti takde la sorang duk bertepuk tangan,sorang terlentok..HAHA

5>Kutipan filem. Ada yang tak ambik pot pun pasal ini dan ada yang suka tengok saat-saat akhir.. Sebabnya? Apabila dia dah dapat petanda ,kutipan filem itu meledak naik dalam 2- 3 hari @ selepas 1 minggu... for sure,Korang dah ada tanam kepercayaan terhadap kekuaatan filem itu  kan….? Sure excited lebih.HAHA..

Tapi cara AA lah kan.. Kadang,mood akan serang AA tiba-tiba bila nak beli tiket wayang,sit hampir penuh..dalam hati mesti kata- "sure best filem ni.. fuh,bersemangat ni”  Kalau 2,3 orang je tengok..dalam hati -"hmm..takpelah.. macam kureng je..” Korang pernah camtu tak?? Pastu kawan AA pun sakit jiwa -"kejapp..kau nak tengok citer ape ni Anippp oiiiiii.. " WAWAWAWA..

pssstt: orang kata,1st impression(betul ke ejaan ni) filem itu,berdasarkan hari pertama tayangannya..

6>Promosi kaw-kaw.. Selain menggunakan thriller yang gila babing best (walaupun tak best),pihak peroducer berperang idea jugak untuk mempromosikan filem mereka.. Misalnya, poster yang menarik.. (how to convince the viewers jugakla..),sidang media… roadtour pelakon (close up) dan macam-macam lah..  Orang kata,tak lah macam baru terjaga dari tidur kan.. at least,dah sampai pawagam u know siapa pelakonnya.. pengarahnya..18sx ke..18pl ke..

pssstt: tengok badjet jugak benda alah ni sume.. kalau 1st baby,extremely hard work la..








NOTA KAKI1: Orang kata Harry Potter best gilerr.. Sape belum tengok? Jom !!!  HEHE

22 comments:

Azreen Zunairah said...

wahh best gile lah tips ni..nanti lenkali sebelum nak tgk movie apa2..reen nak tgk tips yg awak tulis dulu..huhuhu

yatie Awang said...

betul Anif, kadang2 promot, memang dasyat, bersungguh nak nonton, tapi bila nonton, weelaaaa....gitu je citer...hihihi

Anif Abdullah| AA said...

@Azreen: Thanks.. terharu anif membacanye :)


@kak yatie: tula pasal.. itu strategi marketing namanye kak.. huhu

Shalina Samsudin said...

nice entryy ! SUKAAAA :D

kotak bulat said...

biasanya dorg msukkn babak2 yg best ke dlm thriller tu...hehhee.. tu yg bile kita tgk wayg, da xbest..sb part yang best kita da tgk kat thriller

myhatiku said...

belum tgk..jom!erkk-.- aha :D

Anif Abdullah| AA said...

@shalina: jangah ah puji...maluuuu..huahua..gedik siut

Anif Abdullah| AA said...

@KB: ha'ah..untuk tarik penonton..ade pro n cons kan??huhuu

Anif Abdullah| AA said...

@myhatiku:jommmmmm!!! haha.. ^^

Wanie said...

kalau cite omputih tgk thriller leh tau la best ke tak..kalau cite melayu? hehe..jangan tertipu..

Abang Stalker said...

klu tny org yg da tgk pun orite gk..



lg2 kwn yg mmg ske cte secara detail


rs cm kita tgk tgk wayang je.wawawaaa ;))

melle amir said...

thriller? trailer? eh

Anif Abdullah| AA said...

@wanie: cewahh.. anif jarang tgok citer melayu,kalau aksi2 boleh la..

Anif Abdullah| AA said...

@abg stalker: sama!! rasa dah berbaloi kut dgr kawan bercerita je..wawawa*gelak kejam


@melle amir: hahak.. BI saya fail!! :P

alif haris said...

perghh ini guidelines nk tgk muvi ni .. hehe .. boleh try nnt :D
thanks bro ^^

sha my heart said...

baca review je kak sha tak suka..

yg lain tu ok jer.. terutamanya testimonial dari kawan2

Arif Aiman said...

ahaaa!! betul2... contoh thriler transformer3 tuh... perhhh... gempak.. tp bila tgk crita, hmm,, oke la jgk.. huhuhu

[ohmaii-burung-dengar-mesti-jatuh]

syrupmasin said...

ehem2 tuh ape??

Anif Abdullah| AA said...

@syrup: ehem2 itu sejenis kuih yang sedap dimakan tnpa kunyahh..wahahhaha

iPai said...

kadang2 trailer je best bro .. tp movie kureng .. tp cara2 lain ni memang antara cara yang senang utk tahu gak ..

tp aku lebih suka suprise ..


gila ah, template baru ke ni .. aku hampir tak cam .. hahaha

izfanora said...

marketing strategy jer sumer tue.. :P

xper lah.. asalkan dpt kuar tgk wyg.. dh mmg nk niat nk tgk wyg kan.. :P

cik pip said...

wah rajin betul ni..:P